Μενού
  • Α-
  • Α+

Η συγκρατημένη έως επιφυλακτική στάση των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων απέναντι στα ασφυκτικά αιτήματα που διατυπώνονταν για περαιτέρω απελευθέρωση των μέτρων εκφράστηκε χθες με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Να συσταθεί επιτροπή για τον περιορισμό των θανάτων προτείνει ο Στέφανος Μάνος

Οι επιστήμονες έκριναν ότι η διατήρηση του υψηλού ιικού φορτίου στην κοινότητα (η διασπορά του κορονοϊού, δηλαδή) και οι «σκληροί δείκτες» που δε λένε να υποχωρήσουν, τους αναγκάζουν να μη δώσουν ακόμα το πράσινο φως για γενναίες αποφάσεις σε ότι αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Πώς έφυγε ένας ακόμα περιορισμός από την εστίαση

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο να «κλείνουν» την κουβέντα για αύξηση των θεατών στα γήπεδα και να «στέλνουν» στη συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης τις όποιες αποφάσεις για τα καρναβάλια. Πέρα από τα δυσάρεστα, ωστόσο, υπήρχε και το ευχάριστο αφού οι επιστήμονες μετά από εκτενή συζήτηση προχώρησαν στην εισήγηση για χαλάρωση ένας ακόμη περιορισμού στην εστίαση και συγκεκριμένα αυτόν που αφορούσε το όριο των έξι καθημένων ανά τραπέζι .

Από τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου δεν θα υπάρχει όριο στον αριθμό των καθημένων και θα μπορούν να κάθονται ανά τραπέζι όσα άτομα επιτρέπει η χωροταξία κάθε καταστήματος, με την προϋπόθεση να υπάρχει η προβλεπόμενη απόσταση από τα διπλανά τραπέζια και φυσικά τα άτομα να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης που είναι σε ισχύ. Πλέον παραμένει μόνο η απαγόρευση των ορθίων μέσα στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Θυσία» το καρναβάλι

«Το μείζον είναι η πλήρης επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική ζωή», τόνιζε χαρακτηριστικά στο Reader κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πως υπό αυτό το πρίσμα, το καρναβάλι σε αυτή τη φάση δεν είναι κάτι που απασχολεί την κυβέρνηση ως προτεραιότητα, αλλά μάλλον μπαίνει σε δεύτερη μοίρα εκτός αν οι ειδικοί κρίνουν πως η πραγματοποίησή του είναι εφικτή. Γι’ αυτό και δε θα υπάρξει σχετική εισήγηση. Και οι λοιμωξιολόγοι, ωστόσο, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το σενάριο διεξαγωγής των αποκριάτικων εκδηλώσεων, κινούμενοι στο ίδιο μήκος κύματος με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, που επισημαίνει ότι «οι μεγάλες συγκεντρώσεις εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία». Όλα τα στοιχεία λοιπόν κατατείνουν ότι το καρναβάλι θα γίνει «θυσία» για να σωθεί το Πάσχα και οι επόμενοι μήνες.

Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων υποχώρησε και πάλι κάτω από τα 20.000 ενώ οριακή είναι η μείωση του δείκτη αναπαραγωγής Rt, στο 0,98 για την εβδομάδα 2-9 Φεβρουαρίου από 1,01 για την εβδομάδα 26 Ιανουαρίου-2 Φεβρουαρίου.Οι 4.502 νοσηλευόμενοι μειώνονται αργά, καθώς καταγράφονται τουλάχιστον 440 εισαγωγές κάθε μέρα και οι 910 νεκροί μέσα στον Φεβρουάριο, αποτέλεσαν μείζον απαγορευτικό σε αυτή τη φάση για την επιτάχυνση της πορείας προς την πλήρη κανονικότητα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA