Μενού
  • Α-
  • Α+

Με εμπόδια διεξάγεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο τον Νοέμβριο του 2018. Και αυτό καθώς ο αρχικώς διορισθείς από το δικαστήριο συνήγορος του 22χρονου Αλβανού κατηγορούμενου παραιτήθηκε από την υπεράσπισή του και όταν το δικαστήριο όρισε τρεις νέους δικηγόρους από τον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, για να τον εκπροσωπήσουν ουδείς δέχθηκε να τον αναλάβει. Και οι τρεις επικαλέστηκαν λόγους ηθικής τάξεως και μάλιστα χειροκροτήθηκαν από όσους βρίσκονταν στο ακροατήριο. 

Συγκεκριμένα, η πρώτη δικηγόρος που ορίστηκε δήλωσε στο δικαστήριο ότι συγκεκριμένη υπόθεση αντιβαίνει στις αρχές της. «Είμαι Ροδία η ίδια και το καλοκαίρι επισκέφθηκα το σημείο που πνίξανε αυτό το κορίτσι. Είμαι η ίδια μητέρα και δεν μπορώ να αναλάβω την υπόθεση. Μου είναι αδύνατον» τόνισε η δικηγόρος και καταχειροκροτήθηκε. Η δεύτερη δικηγόρος που διορίσθηκε επίσης από το δικαστήριο, είπε: «Και μόνο που είμαι εδώ, είμαι πολύ ταραγμένη. Δεν ασκήσω τα καθήκοντά μου ούτε και εγώ». Τέλος, ο τρίτος δικηγόρος που ορίστηκε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως άνδρας που σέβεται τη γυναίκα δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την υπόθεση».

Διαβάστε ακόμη: Ελένη Τοπαλούδη: Διακόπηκε ξανά η δίκη για τη δολοφονία της φοιτήτριας

Απαντώντας η εισαγγελέας της έδρας στους τρεις δικηγόρους είπε: «Γνωρίζετε πολύ καλά πως λειτουργεί το δικαιικό μας σύστημα. Υπάρχει νομικός πολιτισμός, ευτυχώς, και κάθε κατηγορούμενος δικαιούται υπεράσπισης, ότι και να έχει κάνει. Πάντως και στα ποινικά, αυτούς που υπερασπίζεστε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα έχουν διαπράξει. Αυτό είναι ντροπή για το νομικό σύστημα. Αυτό μπορεί να το θέλει η κοινή γνώμη αλλά δεν είναι σωστό. Η σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και η ΕΣΔΑ που τόσες φορές επικαλείστε προβλέπει το δικαίωμα στην  υπεράσπιση. Αν πάει έτσι τότε κανείς δε θα έρθει». Τελικά, το δικαστήριο αποσύρθηκε για να ορίσει νέους δικηγόρους.

Τι προηγήθηκε

Με την έναρξη της διαδικασίας ο πρώτος συνήγορος του Αλβανού κατηγορούμενου που είχε διοριστεί από τον ίδιο υπέβαλλε την παραίτηση του. Στο εν λόγω συνήγορο, το δικαστήριο είχε δώσει πολυήμερη προθεσμία περίπου ενός μήνα προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία, πλην όμως ο ίδιος σήμερα  εμφανίστηκε στο ακροατήριο με την έναρξη της δίκης και ζήτησε αναβολή, διότι όπως είπε δεν είναι έτοιμος ακόμη.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε επικαλεστεί απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για μη συμμετοχή των δικηγόρων, σε δίκες μετά την τρίτη διακοπή εφόσον δεν έχει αρχίσει η αποδεικτική διαδικασία. Σε αυτή την απόφαση μάλιστα στήριξε το αίτημα για αναβολή, πλέον του ισχυρισμού του ότι δεν έχει προλάβει να μελετήσει τη δικογραφία. Απαντώντας στο αίτημα η πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, επισήμανε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα καθώς το δικαστήριο έχει προχωρήσει από την πρώτη συνεδρίαση στην κλήρωση των ενόρκων και έχει συγκροτηθεί.

Ακόμη, η πρόεδρος υπενθύμισε στο συνήγορο πως εκείνος κατά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 14 Φεβρουαρίου είχε ζητήσει τη διακοπή της δίκης, προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία. Μάλιστα τότε, το δικαστήριο είχε διακόψει τη δίκη για σχεδόν ένα μήνα, προκειμένου να του δοθεί ο χρόνος τον οποίον ζήτησε. Η έδρα έπειτα από αυτή τη διακοπή είχε ορίσει νέα δικάσιμο για τις 10 Μαρτίου. Όμως κατά την ημερομηνία αυτή η δίκη διεκόπη εκ νέου καθώς μία ένορκος αλλά και ο ίδιος ο συνήγορος είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.

  • Συνήγορος: Παραιτούμαι σε τόσο σοβαρή δίκη σας είχα πει την προηγούμενη φορά ότι χρειάζεται διακοπή μέχρι τον Απρίλιο για να μελετήσω τη δικογραφία.
  • Πολιτική Αγωγή: Οι άλλοι συνάδελφοι διάβασαν σε δυο ώρες την απόφαση. Τι είναι αυτά που λέτε;
  • Πρόεδρος: Το δικαστήριο πριν ένα μήνα διάβασε την απόφαση όταν τη χρεώθηκε. Εσείς θέλετε τόσους μήνες;
  • Συνήγορος: Παραιτούμαι.
  • Εισαγγελέας: Τότε να διορίσουμε τρεις νέους δικηγόρους.

Εκτός της δικαστικής αίθουσας ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη επισήμανε στον παραιτηθέντα συνήγορο την ταλαιπωρία που υφίσταται η οικογένεια του με τη δευτεροβάθμια δίκη να διακόπτετε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. «Συμπαρίσταμαι στο πόνο σας αλλά και εγώ πρέπει να κάνω τη δουλειά μου», του απάντησε ο δικηγόρος. Τελικά, το δικαστήριο, αφού προχώρησε στην απόρριψη του αιτήματος αναβολής διόρισε τους τρεις νέους δικηγόρους που και αυτοί αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση του κατηγορούμενου.

«Αγαπώ τους ανθρώπους» λέει ο Ροδίτης και δηλώνει ζαχαροπλάστης 

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο έτερος κατηγορούμενος με καταγωγή από τη Ρόδο ο οποίος και σήμερα έδωσε το «παρών» στη δίκη αρνήθηκε τις κατηγορίες του ομαδικού βιασμού και της ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει. «Δεν φταίω. Δε έκανα αυτά για τα οποία κατηγορούμαι και ζητάω συγγνώμη. Αγαπώ και σέβομαι τους ανθρώπους» τόνισε ο κατηγορούμενος, ο οποίος ως επαγγελματική ιδιότητα δήλωσε ζαχαροπλάστης!

Δέχτηκαν να τον εκπροσωπήσουν - Στις 28 Μαρτίου καταθέτουν οι γονείς της Ελένης

Το δικαστήριο όρισε δυο νέους δικηγόρους οι οποίοι δέχθηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση του 22χρονου. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 21 Μαρτίου. Οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη ζήτησαν να εξεταστούν στις 28 Μαρτίου και το δικαστήριο να ξεκινήσει με την εξέταση άλλων μαρτύρων, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA