Μενού
  • Α-
  • Α+

Εμμένει στην πιθανότητα ένα σπάνιο γονίδιο να ευθύνεται για τους θανάτους των τριών παιδιών στην Πάτρα η Ρούλα Πισπιρίγκου. Η 33χρονη που έχει προφυλακιστεί για τη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας με κεταμίνη ζητά να γίνει εκτεταμένος γονιδιακός έλεγχος στα παιδιά. Την ίδια στιγμή, ο γενετιστής Κωνσταντίνος Πάγκαλος επισημαίνει πως «τρεις φορές και μεταλλάξεις που γίνονται πρώτη φορά από τα παιδιά και δεν υπάρχουν στους γονείς, είναι δύσκολο να το δεχθούμε». 

Διαβάστε ακόμη: Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Συγκλονίζει υπάλληλος στο κοιμητήριο - «Τόσα χρόνια τη Ρούλα Πισπιρίγκου δεν την είδα ποτέ»

«Το πρόβλημα του αιφνίδιου θανάτου είναι γνωστό στην γενετική, υπάρχουν πολλά παραδείγματα στον κόσμο, ετήσια περιστατικά και η αιτιολογία είναι ποικίλη. Τα περισσότερα είναι καρδιολογικής φύσεως, δηλαδή είτε η καρδιά δεν είναι κατασκευασμένη σωστά και δεν λειτουργεί όπως πρέπει, είτε καθαρά λειτουργικά καρδιακά προβλήματα», ανέφερε ο κ. Πάγκαλος μιλώντας στο MEGA.

Τι είναι τα γονίδια

«Οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι με πολλά γονίδια, είμαστε σαν υπολογιστές, ωστόσο, πιο πολύπλοκοι. Έχουμε 46 χρωμοσώματα και πάνω σε αυτά είναι γραμμένος ο γενετικός μας κώδικας. Κομμάτια του κώδικα αυτού λέγονται γονίδια. Περίπου 80 γονίδια από αυτά έχουν ενοχοποιηθεί για καρδιακά προβλήματα. Αυτά από ότι καταλαβαίνω έχουν διερευνηθεί από το Ωνάσειο και έχει προκύψει ότι δεν έχουν προκαλέσει κάτι», επεσήμανε ο κ. Πάγκαλος.

Προδιάθεση σε τουλάχιστον έναν γονέα 

«Υπάρχει ένα 20% τα οποία δεν σχετίζονται με την καρδιά και ακόμα είναι κάποιες περιπτώσεις που είναι σκοτεινές. Είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι τρία παιδιά στη σειρά έφυγαν από πρόβλημα γενετικής αιτιολογίας. Τρεις φορές και μεταλλάξεις που γίνονται πρώτη φορά από τα παιδιά και δεν υπάρχουν στους γονείς, είναι δύσκολο να το δεχθούμε. Θα έπρεπε να υπάρχει μία προδιάθεση σε έναν τουλάχιστον γονέα», ξεκαθάρισε σχετικά με την περίπτωση γονιδιακού προβλήματος που προκάλεσαν τον θάνατο των παιδιών. «Είναι τραβηγμένο να θεωρήσουμε ότι αυτές οι μεταλλάξεις συνέβησαν λόγω γονιδιακού προβλήματος. Ο τρόπος που εξετάζουμε τον κώδικα των χρωμοσωμάτων προϋποθέτει κάτι βασικό: να έχουμε πολύ λεπτομερή κλινικά δεδομένα, ο οποίος φαινότυπος να είναι όμοιος ή με μικρές παραλλαγές. Δεν γίνεται να είναι δυο ή τρία διαφορετικά νοσήματα στα παιδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο γονιδιακός έλεγχος

Ο κ. Πάγκαλος εξήγησε πώς γίνεται ο γονιδιακός έλεγχος: «Παίρνουμε το DNA και των τριών παιδιών στη σειρά και των δύο γονέων. Εξετάζονται με τη σειρά γιατί θα βρούμε μία μετάλλαξη ενός γονιδίου που θα μπορούσε να ενοχοποιηθεί για τον αιφνίδιο θάνατο, και θα είναι ο κοινός παρανομαστής και στα τρία παιδιά. Το να προσδιορίσουμε τα κλινικά δεδομένα είναι πολύ απλή διαδικασία. Η ανάλυση του DNA μπορούν να γίνουν και σε μία εβδομάδα».

Νέα ιστολογική εξέταση για την Ιριδα

Υπενθυμίζεται πως ο Βασίλης Λαμπρόπουλος είχε αποκαλύψει το Σάββατο (30/4) πως τα πλακίδια με τους ιστούς της Ιριδας που έχουν διατηρηθεί αναμένεται να μεταφερθούν στην Αθήνα από το παθολογοανατομικό εργαστήριο των Ιωαννίνων με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Σημειώνεται πως το εν λόγω εργαστήριο είχε αποφανθεί πως η Ίριδα έπασχε από σπάνιο νόσημα της καρδιάς (αγενεσία φλεβόκομβου), πόρισμα που έδωσε την εντύπωση πως τα τρία παιδιά είχαν κάποιο κληρονομικό πρόβλημα στην καρδιά. Τα πλακίδια θα εξετασθούν εκ νέου και εάν αποδειχθεί πως η Ίριδα δεν έπασχε από αγενεσία φλεβόκομβου, «ανοίγει ο δρόμος» που θα οδηγήσει σε επιβεβαίωση πως η Ίριδα υπήρξε θύμα εγκληματικής ενέργειας.

Πάτρα: Δεν θα γίνουν εκταφές - Τέλος Μαΐου το πόρισμα 

Μέχρι τέλος Μαΐου αναμένεται να είναι έτοιμο το πόρισμα της επιτροπής Καρακούκη – Καλόγρηα αναφορικά με τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας. Σύμφωνα με το MEGA δεν θα γίνει εκταφή των δύο κοριτσιών. Κομβικής σημασίας θα είναι τα πορίσματα, καθώς θα καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις από τους εισαγγελικούς λειτουργούς που εποπτεύουν την προανακριτική εξέταση, αλλά και το αν θα κληθούν και άλλοι μάρτυρες για κατάθεση, όπως επίσης και αν θα καταστούν και άλλοι ύποπτοι αξιόποινων πράξεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA