Μενού
  • Α-
  • Α+

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με την 2η αναμνηστική δόση (τέταρτη δόση) για τους πολίτες άνω των 30 ετών. Οι πολίτες ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη σχετική εφαρμογή στο gov.gr για να κλείσουν το ραντεβού τους.

Η δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα πραγματοποιείται από άτομα 30 έως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ο εμβολιασμός με τέταρτη δόση δεν είναι υποχρεωτικός. Όμως, παραμένει η ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τέταρτη δόση όσων είναι πάνω από 60 ετών.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού, ηλικίας κάτω των 60 ετών, η Επιτροπή επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια 2η αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες και αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα, με αρκετούς επιστήμονες να τοποθετούνται δημόσια, υποστηρίζοντας ότι εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, τότε δεν θα έπρεπε να γίνει η σχετική εισήγηση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), έχει προτείνει επισήμως την 4η δόση μόνο σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω. Ωστόσο, μετά τις εξελίξεις με τις νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, ΒΑ.4 και ΒΑ.5, εκτιμά ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις για εκείνες τις ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η πλατφόρμα άνοιξε για όσους φοβούνται για την υγεία τους και αισθάνονται πιο ασφαλείς κάνοντας την 2η αναμνηστική δόση, ωστόσο, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος απαντά σε αυτό το επιχείρημα λέγοντας ότι «δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση».

Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να συμφωνεί ότι, αναφορικά με τις ηλικίες κάτω των 60 ετών, το ενδεχόμενο χορήγησης 4ης δόσης πρέπει να εξετάζεται σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό για τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και θάνατο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, Β4 και Β5, έχουν μεγαλύτερη ικανότητα ανοσοδιαφυγής -μετά από εμβολιασμό ή λοίμωξη- από τα προηγούμενα στελέχη, ιδιαίτερα εάν η προστασία έχει εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου.

Μάλιστα, πρόσφατα ευρήματα καταδεικνύουν ότι οι αποκρίσεις εξουδετερωτικών αντισωμάτων στα BA.4 και BA.5 είναι περίπου 20 φορές χαμηλότερες από ό,τι στο αρχικό στέλεχος WA1/2020 και 3 φορές χαμηλότερες από τις παραλλαγές Όμικρον BA.1 και BA.2.

Παρότι τα διαθέσιμα εμβόλια δεν είναι πολύ αποτελεσματικά πλέον όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και των επαναλοιμώξεων, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης.

Ωστόσο, το βλέμμα της επιστημονικής κοινότητας είναι πλέον στραμμένο στα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία φαίνεται ότι θα είναι σύντομα διαθέσιμα. Ήδη η εταιρεία Moderna έχει καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για να λάβει έγκριση για το επικαιροποιημένο mRNA εμβόλιό της κατά της Όμικρον, το οποίο -όπως ανακοίνωσε- αυξάνει την ανοσία προκαλώντας οκτώ φορές περισσότερα αντισώματα. Επικαιροποιημένο εμβόλιο αναπτύσσει και η εταιρία Pfizer. Πρόσφατα, μάλιστα, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε την έναρξη κυλιόμενης ανασκόπησης, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξουν επαρκή δεδομένα για επίσημη αίτηση.

Πάντως, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος τόνισε προ ημερών πως «το νέο εμβόλιο από Οκτώβρη θα έχει νόημα μόνο αν αντιμετωπίζει την παραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον, καθώς η ΒΑ.4 θα έχει χαθεί έως τότε», ενώ είναι ένας μόνο εκ των επιστημόνων που προτείνουν «να γίνονται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να ελέγχεται η ανοσία στην κοινότητα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA