Μενού
  • Α-
  • Α+

Κύμα πολύ υψηλών θερμοκρασιών θα «χτυπήσει» τη χώρα μέχρι και το τέλος της εβδομάδας με τον καιρό να είναι ιδιαίτερα ζεστός και τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμη και τους 42 βαθμούς και την κορύφωση να αναμένεται, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το διήμερο Παρασκευή 19/8 και Σάββατο 20/08. Οπως σημειώνεται η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, θα ευνοήσει την επικράτηση θερμών αερίων μαζών σε μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου αλλά και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 

Διαβάστε ακόμη: Προειδοποιεί ο Καλλιάνος: Ερχεται νέος καύσωνας μέσα στην εβδομάδα - Οι 7 περιοχές που θα επηρεαστούν

Βάσει, του χάρτη που παρουσιάζεται, οι περιοχές της κεντρικής Ελλάδας αναμένεται να είναι εκείνες που θα έχουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Περιοχές στην Ανατολική Στερεά, την Αττική αλλά και τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία αναμένεται να δουν τον υδράργυρο να ανεβαίνει πάνω από τους 40 βαθμούς. Στο  βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010 σε ύψος 1500 μέτρων επάνω από το έδαφος, από την Τρίτη 16/08 έως και την Κυριακή 21/08. Στο ύψος αυτό μελετάται η κίνηση των θερμών / ψυχρών αερίων μαζών. Με πορτοκαλί/κόκκινες αποχρώσεις σημειώνονται οι θερμότερες αέριες μάζες.

Κίνδυνος για φωτιές

Παράλληλα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια τη ίδιας περιόδους. Αιτία για αυτή την αύξηση αποτελεί η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την επικράτηση ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα νεκρά δασικά καύσιμα, ειδικότερα δε τα πιο λεπτά όπως φύλλα, βελόνες, μικρά κλαδιά και κορμοί, αποβάλλουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς

Ειδικότερα, στον επόμενο χάρτη παρουσιάζεται η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων για την Τετάρτη 17/08/2022, οπότε και αυτή αναμένεται, μέσα σε διάστημα 2 ημερών, να πέσει κάτω από το 10 % στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι τιμές αυτές δημιουργούν ευνοϊκό υπόβαθρο για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.