Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο κύβος ερρίφθη για τα μέτρα που θα ισχύσουν κατά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία για τη νέα περίοδο, που αρχίζει στις 12 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση υιοθέτησε την εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνώμων και έτσι μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές θα μπουν και πάλι στις αίθουσες δίχως να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας -παραμένει προαιρετική- αλλά ούτε και τα τεστ. Στον αντίποδα διατηρούνται τα μέτρα υγιεινής που ίσχυσαν σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η υγιεινή των χεριών και ο αερισμός των αιθουσών.

Διαβάστε ακόμη: Χωρίς μάσκες και υποχρεωτικά τεστ το άνοιγμα των σχολείων

Οπως ανακοινώθηκε σε περίπτωση θετικού κρούσματος κορονοϊού, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Από εκεί και πέρα, παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας, ενώ ισχύσει ως γενική οδηγία, πως όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης). Παράλληλα συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.

Στην κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, σημειώνεται πως: Η Κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την ομόφωνη εισήγηση για τα σχολεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε σήμερα. Έτσι:

  • Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.
  • Ως γενική οδηγία, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).
  • Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.
  • Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.
  • Τήρηση της υγιεινής των χεριών.
  • Επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.
  • Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.