Μενού
roma
Ρομά στη Μεσογείων | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ξεσηκώνονται οι Ρομά σε πολλά μέρη της Ελλάδας για τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ ύστερα από καταδίωξη. Με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, όπου έλαβε χώρα το συμβάν και η κατάσταση παραμένει έκρυθμη για περισσότερες από 24 ώρες, οι Ρομά διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία και κάνουν λόγο για ρατσιστικά κίνητρα.

Στην Αθήνα, υπήρξε νωρίτερα ένταση στη Μεσογείων, όταν βγήκαν από τον καταυλισμό στο Νομισματοκοπείο περίπου 50 άτομα, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων κι έκλεισαν το οδόστρωμα στην κάθοδο της λεωφόρου. Στο σημείο έσπευσαν διμοιρίες των ΜΑΤ που πήραν σήμα από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ για να φύγουν από το μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου υπήρχε σε εξέλιξη πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, και να πάνε στη Μεσογείων.

roma-mesogeion
Επεισόδια με Ρομά στη Μεσογείων | eurokinissi

Υστερα από περίπου μία ώρα, η κατάσταση εκτονώθηκε με την Αστυνομία να καταφέρνει να απομακρύνει τους διαμαρτυρόμενους από το δρόμο και την Πυροσβεστική να σβήνει τη φωτιά. Αυτή την ώρα εκσκαφέας επιχειρεί στο σημείο για να απομακρύνει τα αποκαΐδια και να παραδοθεί πλήρως ο δρόμος στην κυκλοφορία.

Κάλεσμα για μαζική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη έκαναν οι συγγενείς του 16χρονου. Σπεύδουν Ρομά από Καρδίτσα, Βόλο, Τρίκαλα, Βέροια, Σοφάδες κι άλλες περιοχές.

Δύο μέτωπα στο Μενίδι

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα άρχισαν να συγκεντρώνονται Ρομά στο Μενίδι και μάλιστα σε δύο σημεία, όπου υπάρχουν εστίες φωτιάς κι επεισοδίων. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στο κέντρο για τις πορείες για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, αποδεκατίζονται ακόμα περισσότερο, καθώς σπεύδει μεγάλη δύναμη για τις Αχαρνές, όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός Ρομά που έχει ξεσηκωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πετροπόλεμος και φωτιές ενώ δεν έχουν φτάσει ακόμα οι διμοιρίες των ΜΑΤ.

Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader, στις πορείες ανά την Ελλάδα που θα διεξαχθούν στη μνήμη του δολοφονημένου μαθητή το 2008 στα Εξάρχεια, θα συμμετάσχουν και πολλοί Ρομά. Μάλιστα, στην Πάτρα οδεύει μεγάλος αριθμός Ρομά που έχει περάσει από το Αντίρριο, για να δώσουν το «παρών» στην απογευματινή πορεία.

Κάλεσμα στη Βόρεια Ελλάδα για πορεία στη Θεσσαλονίκη

Συγγενείς του 16χρονου που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στο Ιπποκράτειο απηύθυναν κάλεσμα μέσω των social media σε Ρομά από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη και να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί πολλοί Ρομά, από μεγάλους οικισμούς σε Βέροια, Σοφάδες, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φάρσαλα, Βόλο.