Μενού
sholeio
Σχολείο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Κατάληψη πραγματοποιούν από την Τρίτη (13/12) οι μαθητές Λυκείου της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, τη συμπεριφορά συγκεκριμένου καθηγητή σε μαθήτριες, ως απρεπή και «παραβατική», με σεξουαλικά υπονοούμενα. Οι μαθητές καταγγέλλουν ότι δεν εισακούγονται οι καταγγελίες τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν στο grtimes.gr, ο καθηγητής παρενοχλεί μαθήτριες εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Πολύ συχνά μαθήτριες δέχονται απρεπή σχόλια για το σώμα τους, πράξεις όπως «αθώα» αγγίγματα και προσωπικές ερωτήσεις όπως για το αν γυμνάζονται, ενώ δεν λείπουν και σχόλια περί ομορφιάς ή για το ντύσιμο τους. Αίσθηση προκαλεί η μαρτυρία μαθήτριας, η οποία δέχτηκε ερώτηση από τον συγκεκριμένο καθηγητή, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει, για το αν γυμνάζεται και πού. Έκπληκτη την ίδια ημέρα που τουύ απάντησε πού γυμνάζεται, αντίκρισε τον καθηγητή στο ίδιο γυμναστήριο, χωρίς όπως είπε να τον έχει ξαναδεί στο παρελθόν στον ίδιο χώρο.

«Δέχομαι σχόλια του τύπου “τί ωραία μάτια έχεις”, “αν γυμνάζεσαι και πού”. Μάλιστα, την ίδια ημέρα που του απάντησα πού γυμνάζομαι, έκανε και επίσκεψη στο χώρο αυτό, γεγονός που για να πω την αλήθεια μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση», ανέφερε η μαθήτρια, η οποία ενημέρωσε σχετικά για το περιστατικό τους γονείς της και το σχολείο, με αποτέλεσμα όπως είπε ο καθηγητής να μην πάει ξανά στο ίδιο γυμναστήριο.

Οι μαθητές επισημαίνουν, πως δεν πρόκειται για φαινόμενο που παρατηρείται μόνο το τελευταίο διάστημα. Όμως από την έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς, έγινε πιο αισθητό. Ακόμη, υποστηρίζουν πως τόσο οι καθηγητές όσο και η διεύθυνση του σχολείου είναι ενήμεροι επί τους θέματος και πως υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης, παρά όπως λένε τις επανειλημμένες κρούσεις που έκαναν ώστε να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά του καθηγητή. Για αυτόν τον λόγο έφτασαν στο σημείο να ξεκινήσουν κατάληψη από την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, καταγγέλλοντας επίσης τη διεύθυνση του σχολείου που «απειλεί» με απουσίες, αγνοώντας - όπως λένε - το κυρίως θέμα που αφορά και την ψυχική υγεία των μαθητριών και εστιάζοντας σε δευτερεύοντα ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Τετάρτη 14/12/2022 πραγματοποιήθηκε συνέλευση στο σχολείο, στην οποία παρευρέθηκαν τόσο οι μαθήτριες, μαρτυρώντας τις εμπειρίες τους, όσο και ο συγκεκριμένος καθηγητής. «Μας χαρακτήρισε "φαντασμένες", "υπερευαίσθητες" και "υπερβολικές", ενώ ανέφερε πως οι προθέσεις του ήταν "φιλικές" και "ανθρώπινες". Επιπλέον γελούσε και ακύρωνε συνεχώς τα βιώματα των μαθητριών», αναφέρουν οι μαθήτριες. Σύμφωνα με τους μαθητές, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ήταν παρούσα και σύμβουλος εκπαίδευσης εκπροσωπώντας τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά «αρνήθηκε να συζητήσει υπό συνθήκες κατάληψης, αφήνοντας μας για ακόμη μια φορά ανυπεράσπιστους».