Μενού
theofaneia
Θεοφάνεια | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με λαμπρότητα τελέστηκε ο εορτασμός των Θεοφανείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη και Αυστραλία. Την εορτή των Φώτων, η εκκλησία γιορτάζει τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας στον κόσμο, τη φανέρωση του Θείου Λόγου, που συνέβη σύμφωνα με σχετικές ευαγγελικές περικοπές του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά, κατά τη Βάπτιση του Ιησού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. 

Κάθε χρόνο τελείται ο καθαγιασμός των υδάτων σε σχεδόν όλες τις περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε χώρες όπου υπάρχουν πληθυσμοί ομογενών. Ο ιερέας ρίχνει τον Σταυρό στη θάλασσα ή στο ποτάμι (όπου δεν υπάρχουν, αγιάζονται δεξαμενές με νερό, όπως στην Αθήνα), κατά μίμηση της Βάπτισης. Οι νέοι πέφτουν για να τον πιάσουν, ενώ θεωρείται ευλογία για εκείνον που θα τον πιάσει και την οικογένειά του. Στην Αττική, η επίσημη κατάδυση του Σταυρού ορίστηκε να γίνεται από τις αρχές του 1900 στον Πειραιά, ενώ παρόμοιες τελετές λαμβάνουν χώρα σε όλους τους νομούς της χώρας. 

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Πειραιά στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και βρέθηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. «Αντοχές, δύναμη και πίστη στις δυνάμεις μας» και «περισσότερο φως», ευχήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Πειραιά. 

theofaneia-peiraias
Αλέξης Τσίπρας, Γιάννης Μώραλης, Βαγγέλης Μαρινάκης | Eurokinissi
theofaneia-peiraias
Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi
theofaneia-peiraias
Θεοφάνεια στον Πειραιά | Eurokinissi

«Λαμπρή μέρα για την Ορθοδοξία, μια σπουδαία μέρα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Εύχομαι σε όλες και σε όλους αντοχές, δύναμη και πίστη στις δυνάμεις μας και περισσότερο φως, φως, το έχουμε ανάγκη, ιδίως τα τελευταία χρόνια που περπατάμε στο σκοτάδι, χρόνια πολλά σε όλους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

theofaneia-peiraias
Θεοφάνεια στον Πειραιά | Eurokinissi
theofaneia-peiraias
Θεοφάνεια στον Πειραιά | Eurokinissi

Στην Αθήνα η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη. Στη Δεξαμενή όπου έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων βρέθηκαν ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Ολγα Κεφαλογιάννη. 

theofaneia-dexameni
Θεοφάνεια στη Δεξαμενή
theofaneia-dexameni
Θεοφάνεια στη Δεξαμενή | Eurokinissi
theofaneia-dexameni
Θεοφάνεια στη Δεξαμενή | Eurokinissi

Στη Θεσσαλονίκη έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων στον Θερμαϊκό από τον Μητροπολίτη Ανθιμο. Στα νερά του Θερμαϊκού στο ύψος της Αγίας Σοφίας βούτηξαν από πλωτό σκάφος 28 άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, με έναν 39χρονο να φτάνει πρώτος τον Σταυρό.

theofaneia
Θεοφάνεια στη Θεσσαλονίκη | Eurokinissi
theofaneia
Θεοφάνεια στη Θεσσαλονίκη | Eurokinissi

Θεοφάνεια στην Κωνσταντινούπολη και την Αυστραλία 

Όπως κάθε χρόνο, τελέστηκε στον πάνσεπτο ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στην οποία βρέθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο καθαγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε στον Κεράτιο Κόλπο. 

Στην Αυστραλία πλήθος Ελλήνων βρέθηκε στη Μελβούρνη όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος. Ο αγιασμός, ο όρθρος και η Θεία λειτουργία έγιναν στον ιερό ναό των Αγίων Θεοφανείων στην παραλιακή περιοχή του Frankston στα περίχωρα της Μελβούρνης και ακολούθησε η ρίψη του Τίμιου Σταυρού.