Μενού
koronoios-gripi
Κορονοϊός, Γρίπη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τη βαθιά ανησυχία του για την παράλληλη εξάπλωση της γρίπης, των ιώσεων και του κορονοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης. Συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (12/1) στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας, ιδιαίτερα στους ευάλωτους και όσους είναι πάνω από 65 ετών, ενώ σε όλους υπάρχει σύσταση να χρησιμοποιούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, που σημαίνει αντισηψία στα χέρια και να βήχουμε με συγκεκριμένο τρόπο.

«Θα ήταν ευχής έργον, όλα αυτά να αποτελέσουν μια πραγματικότητα την οποία δεν αποτελούν. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται με πρόστιμο και δεν αποδίδουν στη δημόσια υγεία. Αυτό το οποίο αποδίδει όμως είναι η εθελοντική, πειθαρχημένη συμμετοχή όλων μας στις υποδείξεις των υπεύθυνων φορέων. Αυτό είναι που κατά τη γνώμη μου είναι το κρίσιμο το οποίο πρέπει να κάνουμε. Αλλιώς θα φτάσουμε στα επίπεδα που είμαστε σήμερα, που είμαστε στην αρχή μιας πανοραμικής καμπύλης που θα εξελιχθεί πολύ άσχημα, που ενδεχομένως θα έχουμε πάνω από 500.000 κρούσματα γριπωδών συνδρόμων την εβδομάδα, που σημαίνει ότι μέσα σε ένα μήνα κατά πάσα πιθανότητα ή σε δύο μήνες, το 50% των Ελλήνων θα έχει περάσει μία ή δύο από αυτές τις ιώσεις» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

«Ανεκπαίδευτο το ανοσοποιητικό μας»

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Πνευμονολογίας ανέφερε ότι είμαστε σε μια ιδιαίτερη χρονιά, η οποία έχει τις εξής διαφορές από τις προ κορονοϊού χρονιές. «Είμαστε στην ουσία, ανεκπαίδευτοι, το ανοσοποιητικό μας είναι ανεκπαίδευτο και ως ένα βαθμό αναποτελεσματικό στην αντίσταση κατά αυτών των λοιμώξεων, δεδομένης της τρίχρονης αποχής του από την επαφή με όλα αυτά. Αφενός έχουμε αυτή την ιδιαιτερότητα, αφετέρου μια μερίδα του πληθυσμού, όπως είναι τα πεντάχρονα παιδιά δεν έχουν έρθει σε επαφή με τίποτε όλα αυτά στη ζωή τους. Ένα παιδάκι που γεννήθηκε το 2019 και ήταν μερικών μηνών έως ενός έτους μπήκε σε μία καραντίνα για την επόμενη τριετία, Στην ουσία αυτό είναι παρθένος οργανισμός από πλευράς ανοσοποιητικού» περιέγραψε.

Και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αυτά τα παιδάκια και θα περάσουν πολλές ιώσεις και θα είναι βαρύτερες. Και τέλος βέβαια φταίει και το γεγονός ότι πλέον δεν φοράμε μάσκες. Αυτοί οι τρεις παράγοντες μαζί, αν βάλεις επιπλέον την πολύ σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη σε σχέση με παλαιότερες χρονιές, νομίζω ότι υπάρχει εξήγηση για το τι γίνεται σήμερα». Ερωτηθείς εάν υπάρχουν στοιχεία για το κατά πόσο τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό είναι αποτελεσματικά ως προς τη μόλυνση, ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως το εμβόλιο, ακόμα και η τέταρτη και πέμπτη δόση, δεν δημιουργεί 100% αποστειρωτική ανοσία, δηλαδή να μην μολύνεται κανείς, όπως συμβαίνει με τα εμβόλια της ιλαράς και του τετάνου.

«Πολλά από τα εμβόλια δεν προσφέρουν αποστειρωτική ανοσία παρά σε περιορισμένη χρονική δυνατότητα ή και καθόλου. Διότι εξαρτάται από άλλους παράγοντες αυτή η ανοσία, πρώτον από την απάντηση του ατόμου που κάνει το εμβόλιο, δεύτερον από το τι ιικό φορτίο δέχεσαι όταν μολύνεσαι. Αν είναι μικρό, ενδεχομένως θα προστατευτείς αν όμως είναι μεγάλο δεν θα προστατευτείς» ανέφερε ο καθηγητής. Τέλος, συμπέρανε πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν 100%, Προστατεύουν όμως πολύ καλά και πρόσκαιρα από τη μόλυνση για 1-2 μήνες και προστατεύουν πολύ καλά και άριστα ως προς τη βαριά νόσηση».