Μενού
paylos
Ο Παύλος Γλύξμπουργκ | @OAanmoen
  • Α-
  • Α+

Ένα παλαιότερο λαϊκό τραγούδι του Βασίλη Τερλέγκα, βγαλμένο μέσα από τη ζωή, έλεγε πως «έφτιαξα δικό μου κόσμο, όπως οι τρελοί, και χωράω εγώ μόνο και είμαστε πολλοί»! Και, μεταξύ μας, έχει και τα δίκια του ο στιχουργός (Σωτήρης Κόρδας) διότι το βλέπουμε να εφαρμόζεται τριγύρω μας συνέχεια. Ένα απτό παράδειγμα τρέλας είναι το άρθρο του νορβηγού ιστορικού - δημοσιογράφου Oskar Aanmoen ο οποίος εργάζεται στην ιστοσελίδα royalcentral.co.uk η οποία καταπιάνεται με... βασιλικά θέματα.

Έτσι, με αφορμή τον θάνατο του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, ο Aanmoen αποφάσισε να ασχοληθεί με το φλέγον ζήτημα της διαδοχής. Διότι είναι γνωστό πως όταν ένας βασιλιάς πεθαίνει, τότε τον διαδέχεται κάποιος άλλος. Τώρα, θα πείτε (και θα έχετε και δίκιο βουνό, δηλαδή) πως στην Ελλάδα δεν έχουμε βασιλεία (πολλές δεκαετίες τώρα) και πως το πολιτειακό έχει λυθεί με τρόπο οριστικό και μη αναστρέψιμο. Ε, αυτά μάλλον είναι λεπτομέρειες για τον Νορβηγό ο οποίος γεμάτος χαρά αναφώνησε (στο twitter) «ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς! Να ζήσει η αυτού μεγαλειότης, ο βασιλιάς Παύλος ο δεύτερος των Ελλήνων».

Το άρθρο του, που τιτλοφορείται «Ο πρίγκιπας που γεννήθηκε για να κυβερνήσει, που έζησε τη ζωή του στην εξορία – Ο Παύλος της Ελλάδας» και θα το διαβάσετε παρακάτω είναι βγαλμένο από μια άλλη εποχή που έχει περάσει ανεπιστρεπτί αλλά, επίσης, ένα ωραίο είναι πως έβαλε και φωτογραφία του Παύλου Γλύξμπουργκ στην οποία πρόσθεσε και το οικόσημο της οικογένειας του.

«Ψύχραιμες» ήταν και οι αντιδράσεις του κόσμου στα σχόλια κάτω από το επιεικώς ανιστόρητο αυτό τιτίβισμα του νορβηγού, με μια από τις απαντήσεις να κερδίζει με ευκολία τον τίτλο της πιο απολαυστικής. 

Ολόκληρο το άρθρο έχει ως εξής:

«Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Β’, τελευταίου Βασιλιά της Ελλάδας, κλείνει ένα κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας του. Αλλά για τους υποστηρικτές της ελληνικής μοναρχίας, το ερώτημα ποιος φέρει τώρα τη διεκδίκηση του στέμματος παραμένει. Κληρονόμος του Κωνσταντίνου ήταν ο πρωτότοκος γιος του, ο Παύλος.

Στις 20 Μαΐου 1967 γεννήθηκε ο διάδοχος της Ελλάδας Παύλος, επίσης πρίγκιπας της Δανίας. Ο Έλληνας διάδοχος είναι ο μεγαλύτερος γιος και το δεύτερο παιδί του Κωνσταντίνου Β’, του τελευταίου Βασιλιά της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973 και της συζύγου του, Άννας-Μαρία της Δανίας. Τόσο η βασίλισσα Μαργκρέθη της Δανίας όσο και η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας είναι θείες του.

Όταν γεννήθηκε, ο διάδοχος Παύλος, εκτόπισε τη μεγαλύτερη αδερφή του, Αλεξία, ως διάδοχο του θρόνου ακολουθώντας τους κανόνες της τάξης της διαδοχής της Ελλάδας. Ο Πρίγκιπας μεγάλωσε στο Ανάκτορο του Τατοΐου  στην Αθήνα. Ο Παύλος γεννήθηκε σε μια ταραγμένη εποχή της ελληνικής πολιτικής. Η Ελλάδα αυτή την εποχή χαρακτηριζόταν από στρατιωτικά πραξικοπήματα και αστάθεια.

Όταν εγκατέλειψαν την Ελλάδα

Ο πατέρας του διαδόχου Παύλου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’, είχε αναλάβει την εξουσία στην Ελλάδα μετά το θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Παύλου, το 1964. Το 1967, την ίδια χρονιά που γεννήθηκε ο Παύλος, η ελληνική βασιλική οικογένεια ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα. Τον Δεκέμβριο του 1967 ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επιχείρησε ένα αντιπραξικόπημα, αλλά δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει επαρκή στρατιωτική υποστήριξη. Ως εκ τούτου, το 1967 η βασιλική οικογένεια έπρεπε να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Πρώτα πήγαν στη Ρώμη. Από τη Ρώμη πήγαν στην Κοπεγχάγη και έζησαν με τη μητέρα της βασίλισσας Anne-Marie, βασίλισσα Ingrid, για κάποιο διάστημα.

Ο διάδοχος Παύλος σπούδασε στο Λονδίνο στο Ελληνικό Κολλέγιο του Λονδίνου, που ιδρύθηκε από τους γονείς του καθώς και στο Armand Hammer United World College στις ΗΠΑ. Ο διάδοχος έχει επίσης ολοκληρώσει εκπαίδευση στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία Sandhurst του Βρετανικού Στρατού.

Ως ενήλικας, έχει ζήσει στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, εργαζόμενος ως σύμβουλος επενδύσεων. Ο Παύλος παντρεύτηκε τη βρετανικής καταγωγής κληρονόμο Marie-Chantal Miller, την 1η Ιουλίου 1995. Το ζευγάρι έχει πέντε παιδιά την Πριγκίπισσα Μαρία-Ολυμπία, τον Πρίγκιπα Κωνσταντίνο-Αλέξιο, τον Πρίγκιπα Αχιλλέα-Ανδρέα, τον Πρίγκιπα Οδυσσέα-Κίμωνα και τον Πρίγκιπα Αριστείδη-Σταύρο.

Ο Έλληνας διάδοχος και η οικογένειά του εμφανίζονται συχνά σε επίσημους βασιλικούς εορτασμούς στην Ευρώπη. Εξάλλου, πολλοί από τους στενούς συγγενείς του διαδόχου είναι σημαντικοί Ευρωπαίοι βασιλικοί. Ο διάδοχος κατά τα άλλα ελάχιστα ασχολείται με την ελληνική πολιτική».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA