Μενού
toyloypaki
Ελένη Τουλουπάκη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Για σκληρές επιθέσεις που δέχθηκε από πολιτικά πρόσωπα, ΜΜΕ καθώς και πειθαρχικές διώξεις που υπέστη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis, μίλησε η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη απολογούμενη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου όπου δικάζεται μαζί με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η κυρία Τουλουπάκη αναφερόμενη στη δικογραφία της Novartis, υπεραμύνθηκε των ενεργειών της σημειώνοντας πως «μόλις προέκυψαν από έγγραφα και καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, αναφορές σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, διαβιβάσθηκαν στις 5-2-2018 στη Βουλή των Ελλήνων αντίγραφα της σχηματισθείσας δικογραφίας.

Η υποβλητική μας αναφορά, δηλαδή η δική μου και των επίκουρων εισαγγελέων ελέγχθηκε από την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Έκτοτε ξεκίνησε ένας ανελέητος πόλεμος από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με τη σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την ενεργή υποστήριξη των ΜΜΕ… Ενώ συνεχίζαμε την έρευνα μας κατά της Novartis και των πολιτικών προσώπων, μετατραπήκαμε ταυτόχρονα ερευνώμενοι και ελεγχόμενοι για την εισαγγελική μας έρευνα, από τα ποινικώς ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα.

Δεν υπήρξε μέρα που να μην δίνουμε εξηγήσεις είτε στον Άρειο Πάγο είτε στη Βουλή. Ταυτόχρονα, γίνονταν συστηματικές προσπάθειες να αφαιρεθεί η υπόθεση από την Εισαγγελία Διαφθοράς, το φυσικό της δικαστή και να περάσει σε άλλα χέρια. Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος αυτού, ήταν μονόδρομος για την αφαίρεση της δικογραφίας η κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και η ίδρυση μιας νέας Υπηρεσίας, στην οποία περιήλθε η δικογραφία της Novartis "εν μια νυκτί"».

Αναφερόμενη στην κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας που της αποδίδεται επειδή δεν έστειλε στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών αναφορές του ΚΙΝΑΛ για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, η κυρία Τουλουπάκη την αρνήθηκε αφήνοντας και σαφείς αιχμές κατά της προκατόχου της Ελένης Ράικου «… Εγώ έλαβα γνώση των αναφορών αυτών τέλος Ιανουαρίου του 2018 και 5 -2 -2018, τα στέλνω αμελλητί στη Βουλή…Σε κάθε δε περίπτωση, τα έγγραφα αυτά ήδη από τους προκατόχους μου δεν είχαν καν εκληφθεί ως μηνυτήριες αναφορές».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που αντιμετωπίζει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην κατάχρηση εξουσίας που της αποδίδεται, υποστήριξε ότι οι σχέσεις τους ήταν τυπικές-υπηρεσιακές. «Ο κ. Παπαγγελόπουλος παρουσιάζεται ως ηθικός αυτουργός των πράξεων μου. Θέλω να σας δηλώσω ότι δεν είχα κανένα διάλογο με κανένα πολιτικό. Ήμουν όμως σε ένα διαρκή εσωτερικό διάλογο με την συνείδηση μου και με τον Θεό».

«Πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στη Μεταπολίτευση»

Κλείνοντας την απολογία της, η εισαγγελέας σημείωσε πως: «Σήμερα είναι η κορύφωση μιας ανηφορικής πορείας. Ενός προσωπικού Γολγοθά που ξεκίνησε 4 χρόνια πριν. Μια περίοδος κατά την οποία αποκαλούσαν εμένα και τους συνεργάτες μου «εγκληματική συμμορία», «παραδικαστικό κύκλωμα», ενώ δεχόμουν καθημερινά απειλές του τύπου ότι θα «μπω φυλακή» και ότι θα με «γδάρουν». Ξυπνήσαμε κάποια μέρα για να μάθουμε ότι όλοι στην εισαγγελία είχαμε παρατσούκλια κυρα Φρόσω, γόβας, νεκροθάφτης, ταξιδιάρα, Ρασπούτιν κλπ, που δεν είχαμε ακούσει ποτέ γιατί δεν είχαν ειπωθεί ποτέ παρουσιάζοντας μία παρακμιακή εικόνα του δικαστικού σώματος, η οποία όπως αποδείχθηκε υφίστατο μόνο στην αντίληψη εκείνων που τα επινόησαν…

Χαρακτηριστικό της προσωπικής μου στοχοποίησης καθ΄ όλο αυτό το διάστημα είναι ότι άγνωστοι διέρρηξαν δύο φορές την κατοικία μου, αφαιρώντας μόνο αρχεία και σημειώσεις από το γραφείο μου, στέλνοντας μου σαφές μήνυμα του κινδύνου που διατρέχω για τις έρευνές μου, ως Εισαγγελέα Διαφθοράς. Εγώ πρωτίστως και οι συνεργάτες μου δευτερευόντως δεχτήκαμε την μεγαλύτερη δυνατή διαπόμπευση. Διερωτώμαι αν υπάρχουν πιο απαξιωτικές κατηγορίες από αυτές που μου αποδόθηκαν. Εμφανιστήκαμε να εκβιάζουμε μάρτυρες, να υποβάλουμε σε αυτούς το περιεχόμενο των καταθέσεων τους, να κατασκευάζουμε αποδείξεις και να εκθέτουμε σε δίωξη 10 πολιτικά πρόσωπα. Ας μου επιτραπεί να πω, παρατηρώντας τα όσα έχουν συμβεί, ότι πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας. Επίσης, η πορεία αυτής της υπόθεσης αποδεικνύει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Ότι δικαστές δεν υπάρχουν μόνο στο Βερολίνο, αλλά και εις τα Αθήνας.

Είναι οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, που παρά τα τύμπανα της συκοφαντίας και της διαστρέβλωσης της αλήθειας αποφάσισαν, περνώντας σε σας την τελική σκυτάλη για την οριστική κάθαρση αυτής της τραγωδίας, όχι μόνο για μένα και τους συναδέλφους μου που κατηγορηθήκαμε αδίκως αλλά και για την ελληνική δικαιοσύνη στο σύνολο της, που τραυματίστηκε βαρύτατα από την αληθινή σκευωρία».