Μενού
Καιρός - Μπάρμπαρα
Κάτασπρα τα Βόρεια Προάστια | @Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Πάνω που η κακοκαιρία Μπάρμπαρα έδειχνε να φεύγει, τα νέα δεδομένα την θέλουν να μένει τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη και να προκαλεί έντονα προβλήματα σε πολλές περιοχές, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αττική. Μάλιστα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μετεωρολόγος του OPEN προειδοποίησε για μέρες 2002, υποστηρίζοντας ότι έρχεται πυκνό χιόνι τις επόμενες ώρες, μέχρι και την Πέμπτη το πρωί.  Αυτό σημαίνει ότι στη Βόρεια Αττική θα ενταθεί η χιονόπτωση τις επόμενες ώρες, μάλιστα στα Βόρεια Προάστια (π.χ. Πεντέλη), το χιόνι ήταν πυκνό στις 9-10 το βράδυ, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο χιονόπτωσης και στο κέντρο της Αθήνας.

Πέραν της Αττικής, παρόμοια είναι η πρόγνωση για περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Μαγνησίας, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία), της Εύβοιας και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, δίνοντας νέα ύψη χιονιού σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr. 

Αναλυτικά:

  1. Σε ορισμένες πεδινές περιοχές της Αττικής, το νέο ύψος του χιονιού υπολογίζεται έως τα 10 εκατοστά, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού αναμένεται να φτάσει τα 20-30 εκατοστά. Εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα, αλλά υπολογίζεται να είναι κάτω από 5 εκατοστά χιονιού. Πιθανότητες για περιορισμένη χιονόστρωση υπάρχει και στα νοτιοανατολικά τμήματα του νομού.
  2. Στη Βόρεια Εύβοια και στη Μαγνησία, όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, είναι πιθανό να σημειωθούν έως 20-40 εκατοστά χιονιού, ενώ χιονοστρώσεις αναμένονται και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
  3. Στην υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται σε τμήματα της Βοιωτίας όπου αναμένονται έως και 20-30 εκατοστά χιονιού σε πεδινά τμήματα, ενώ και στα ανατολικότερα τμήματα της Φθιώτιδας αναμένονται 10-20 εκατοστά χιονιού. Τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Διαφωνίες των ειδικών

Πάντως, η πρόγνωση του καιρού για το δεύτερο κύμα ανέδειξε πάλι τις διαφωνίες των μετεωρολόγων. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποίησε ότι ήρθε «η ώρα της Αττικής», επισημαίνοντας πως «μπορεί να μας θυμίσει το 2002», από την πλευρά του, ο Σάκης Αρναούτογλου έκανε λόγο για «μπόρες χιονόνερου» και παροδικές χιονοπτώσεις στην Αττική. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι και την Πέμπτη – το πολύ μέχρι την Παρασκευή το πρωί. Ειδικότερα για την Αττική είπε ότι θα έχουμε κάποιες τοπικές μπόρες χιονόνερου στα ανατολικά-νοτιοανατολικά, παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια-βορειοδυτικά, με ανοίγματα ηλιοφάνειας όμως ενδιάμεσα.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Μια ατμοσφαιρική διαταραχή από την περιοχή της Πελοποννήσου την οποία τα ατμοσφαιρικά μοντέλα δεν...

Posted by Klearhos Marousakis on Tuesday, February 7, 2023

Για συνέχιση των έντονων φαινομένων την Τετάρτη και την Πέμπτη έκανε λόγο ο Τάσος Αρνιακός για τις περιοχές που πλήττει τις τελευταίες ημέρες η κακοκαιρία Μπάρμπαρα. Συγκεκριμένα, όπως είπε, θα σημειωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις σε περιοχές όπως τα υπερ-βόρεια Προάστια. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Και αύριο και την Πέμπτη συνεχίζεται η κακοκαιρία στις ίδιες περιοχές με ισχυρές χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις. Θα ανέβουν τα μέτρα της συνολικής χιονόπτωσης. Νέες χιονοστρώσεις στα υπερ-βόρεια Προάστια. Φαίνεται ότι το Λεκανοπέδιο δεν θα έχει τέτοια τύχη, εκεί τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα και θα εναλλάσσονται οι χιονοπτώσεις με χιονόνερο. Από τα μεσάνυχτα και μετά περιμένουμε η κακοκαιρία να ενταθεί. Αύριο το απόγευμα προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και πάμε σε μια ύφεση πλέον. Να προσέξουν όλοι τον πάγο το πρωί της Τετάρτης. Η κακοκαιρία είναι με εξάρσεις και υφέσεις και θα συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή. Το σαββατοκύριακο θα δούμε ήλιο».

Στις 10:00 η προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους

Επιπλέον, στη συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (7/2) υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, αποφασίστηκε:

  1. Αύριο 8 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα προσέλθουν στις υπηρεσίες τους στις 10:00 το πρωί στην Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σχετική ανακοίνωση έχει εκδοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.
  2. Όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αύριο 8 Φεβρουαρίου τα καταστήματα στη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, θα είναι ανοικτά από τις 11:00 το πρωί. Επίσης, απαγορεύεται η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων μέχρι τις 11.00 το πρωί.
  3. Ανάλογα με την εξέλιξη των μετεωρολογικών δεδομένων θα αποφασιστεί εάν και κατά πόσο θα γίνει διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στα Εθνικά Οδικά Δίκτυα που επηρεάζονται από την κακοκαιρία.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και του Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού. Όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Επαναλαμβάνεται η αυστηρή σύσταση στους πολίτες για μείωση των μετακινήσεών τους στις απολύτως αναγκαίες και για να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ. Υπογραμμίζεται ξανά ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά στην Αττική την Τετάρτη

Ακόμα, κλειστά και αύριο, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, θα παραμείνουν τα σχολεία σε περιοχές της Αττικής που αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μετά από διαβούλευση με τους 66 δήμους της Αττικής, τις προβλέψεις της ΕΜΥ και τη σχετική ενημέρωση των μετεωρολόγων Θ. Κολυδά και Θ. Καλύβα, τα αιτήματα των δημάρχων και με τη συμμετοχή των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών, των Αντιπεριφερειαρχών Πολιτικής Προστασίας και Παιδείας προέβη στην απόφαση να παραμείνουν και αύριο κλειστά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα από την κακοκαιρία. Για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και τις ώρες προσέλευσης στα σχολεία, οι δήμοι ως αρμόδιοι θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις.

Δείτε εδώ αναλυτικά πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης