Μενού
seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty
  • Α-
  • Α+

«Μπορεί να έχουμε μετασεισμούς έως και 6,8 Ρίχτερ», σημειώνει ο καθηγητής σεισμολογίας, Μανώλης Σκορδίλης, με αφορμή τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία και τη μετασεισμική ακολουθία που καταγράφεται στην περιοχή. Μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega, ο κ. Σκορδίλης τόνισε ότι αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί της τάξεων των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ή και παραπάνω και τους επόμενους μήνες, ενώ δεν αποκλείονται και οι διπλές δονήσεις, τόσο από τον κλάδο του ρήγματος που έδωσε τον αρχικό κύριο σεισμό όσο και από ένα δεύτερο παρακλάδι που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.

Ο καθηγητής σεισμολογίας τόνισε ότι στην περιοχή εφάπτονται οι πλάκες της Αραβίας και της Ανατολίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη σεισμική δραστηριότητα. Αναφορικά με το αν θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τον ισχυρό αυτό σεισμό, ο Μανώλης Σκορδίλης τόνισε ότι σε τέτοιες συνθήκες πάντα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, όμως, ευτυχώς, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται να επηρεάζεται η χώρα μας, το Αιγαίο ιδιαίτερα, ή η Κύπρος.

Τρία μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα πλέον η Τουρκία

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η η Τουρκία βρίσκεται πλέον κατά τρία μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα. «Η αραβική πλάκα συμπιέζει την πλάκα της Ανατολίας και η πλάκα της Ανατολίας από γεωγραφική άποψη καταλαμβάνεται από την Τουρκία. Έγινε η ολίσθηση κατά μήκος της επαφής των δύο πλακών εκεί που είναι το ρήγμα, δηλαδή η πλάκα της Ανατολίας. Η Τουρκία δηλαδή προωθήθηκε προς τα δυτικά, προς το Αιγαίο, ολίσθησε κατά περίπου 3 μέτρα», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Η μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών είναι συνεχής. Από αυτή τη μετακίνηση προήλθε το σπάσιμο στο ρήγμα και ο σεισμός. Και ακριβώς επειδή έχουμε αυτή τη μετακίνηση δεν αποκλείεται να μεταδοθεί η πίεση, οι τάσεις όπως λέμε, και στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Yπάρχει πιθανότητα γιατί τα φαινόμενα είναι πολύπλοκα, δεν ακολουθούν αυστηρούς κανόνες», εξήγησε.