Μενού
seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός τέτοιου σεισμού στον Ελλαδικό χώρο», τονίζει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας αναφερόμενος στον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σάρωσε τη νοτιοανατολική Τουρκία. «Ιστορικά, στο παρελθόν, είχαμε τέτοιου μεγέθους σεισμούς, διότι έχουμε 3 - 4 τέτοια παραδείγματα ισοδύναμων μεγεθών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιάρας, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.

«Είμαστε στην τέταρτη ημέρα μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, αυτό το ρήγμα είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα για να την επηρεάσει, για να γίνει μεταφορά τάσεων, είναι πολύ μεγάλη η απόσταση», ανέφερε ο καθηγητής της Σεισμολογίας, ενώ εξήγησε ότι ο όρος ντόμινο δεν αναφέρεται στις τεκτονικές πλάκες: «Το επίκεντρο είναι πάνω από 1.000 χλμ από τον ελλαδικό χώρο» είπε και συνέχισε: «Το φαινόμενο ντόμινο το είδαμε αμέσως μετά τα 7,8 Ρίχτερ, μετά τον πρώτο σεισμό, σε 9 ώρες, 1.000 χλμ πιο πάνω έγινε σεισμός 7,5 Ρίχτερ».

Σε ερώτηση ποιες θα ήταν οι συνέπειες ενός τέτοιου σεισμού στην Ελλάδα είπε: «Θα είχε μικρότερες επιπτώσεις, τα κτίριά μας είναι καλύτερα από αυτά που βλέπουμε στην Τουρκία, έχουμε καλύτερες υποδομές. Επίσης, έχουμε το ευεργετικό στη γεωδυναμική της Ελλάδας, ότι οι περισσότεροι ισχυροί σεισμοί συμβαίνουν σε υποθαλάσσιες περιοχές, οπότε το φαινόεμνο εκτονώνεται». Ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι «τα κτίρια είναι αυτά που πρέπει να προσέχουμε, να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα κτίρια και τις υποδομές, είναι τα βασικά πράγματα. Αν αφοσιωθούμε σε αυτά, θα είμαστε καλά».