Μενού
toyrkia-ereipia
Σεισμός στην Τουρκία, ερείπια | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ενδεικτικές της κατάστασης που βίωσαν οι διασώστες στη χτυπημένη από τους σεισμούς Τουρκία, είναι οι δηλώσεις του προέδρου Ειδικών Αποστολών Θεσσαλονίκης, Μιλτιάδη Μπενάκη, που αναφέρθηκε στις στιγμές που σημάδεψαν τους Ελληνες ήρωες, που αποθεώθηκαν (και) από τον τουρκικό Τύπο. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπενάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open «Ωρα Ελλάδος», μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν οι Ελληνες διασώστες στα ερείπια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος στην Τουρκία. «Από το βράδυ της Τετάρτης ήμασταν στα συντρίμμια. Τα παιδιά δούλευαν μερόνυχτα γιατί δεν υπήρχε χρόνος για κάτι άλλο. Πολύ δύσκολες οι στιγμές εκεί».

Ερωτώμενος για την αντιμετώπιση που είχαν οι διασώστες εκεί, ο κ. Μπενάκης ανέφερε πως «ο κόσμος μας έλεγε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Μας αγκάλιαζε, μας έδιναν νερό και φαγητό. Προσπαθούσαν να μας δείξουν τη φιλοξενία τους, όσο μπορούσαν». Οσον αφορά για το αν επικρατούσε οργή στην περιοχή των ερειπίων για την τουρκική κυβέρνηση, σημείωσε ότι «δεν υπήρχε οργή, πρώτη μέριμνα όλων ήταν η επιβίωσή τους και το αν είναι καλά οι δικοί τους άνθρωποι».

«Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να φτιαχτούν κάποιες υποδομές για να ορθοποδήσει η κοινωνία» σημείωσε ο πρόεδρος Ειδικών Αποστολών Θεσσαλονίκης ενώ σε ερώτηση για το αν ισχύει πως ήταν σαθρά τα κτίρια που έπεσαν λόγω των σεισμών, επισήμανε πως «είδαμε οικοδομήματα που είχαν γίνει ένα με το χώμα και ακριβώς δίπλα μία βίλα που δεν είχε την παραμικρή ρωγμή. Αυτό τα λέει όλα. Σίγουρα ήταν και θέμα πρόχειρης κατασκευής, καθώς όπως είδαμε οι περισσότερες οικοδομές εκεί γίνονται άναρχα».

Οσον αφορά στις πιο σκληρές εικόνες που έχει ο ίδιος από τη σεισμόπληκτη Τουρκία, ο κ. Μπενάκης θυμήθηκε μία κοπέλα, η οποία «είχε χάσει τα λογικά της και την περιφρονούσαν όλοι και ερχόταν σε εμάς και μας αγκάλιαζε».

«Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας»

Με χειροκροτήματα και σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης υποδέχτηκαν την ελληνική διασωστική αποστολή όσοι παρευρέθηκαν κατά την άφιξη τους από την Τουρκία στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η ελληνική αποστολή διάσωσης που εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα είχε μεταβεί στην Τουρκία επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο πριν τις 23:00, το βράδυ της Κυριακής (12/2). Την αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ.

Για μία μεγάλη και συγκινητική στιγμή έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της υποδοχής της αποστολής, ενώ την περηφάνια του για όλη την αποστολή και τις ευχαριστίες του για όσα έπραξαν εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Όταν ένας άνθρωπος νιώθει πόνο σημαίνει ότι είναι ζωντανός. Όταν νιώθει τον πόνο του άλλου σημαίνει ότι είναι άνθρωπος». Με αυτή τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη θέλησε να συνοψίσει τη φιλοσοφία που διακατέχει τους συναδέλφους του ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες του αλλά και τη βαθιά ευγνωμοσύνη του για το έργο που επιτέλεσε στην Τουρκία η ελληνική διασωστική αποστολή. 

«Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο απ' αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός, Δημήτρης Ρούπας, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό είναι ότι η ελληνική αποστολή επέστρεψε και είναι όλοι τους υγιείς. «Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή, όλοι θέλαμε να τους βοηθήσουμε. Το διαχειριστήκαμε, δεν σταματήσαμε, 24 ώρες το 24ωρο ήμασταν στο πεδίο. Ήταν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι. Όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πάρα πολύ μεγάλα. Περνώντας οι μέρες μικραίνουν τα προβλήματα. Είχαμε να διαχειριστούμε πολλά, τις μεταφορές μας, τους κλειστούς δρόμους, τις επικοινωνίες. Παρόλα αυτά τα καταφέραμε, μας βοήθησαν πάρα πολύ και οι ντόπιοι και πήγαν όλα καλά», σημείωσε. Όπως επισήμανε η πιο συγκινητική στιγμή που βίωσαν ήταν οι αγωνιώδεις και κοπιώδεις προσπάθειές τους να απεγκλωβίσουν τη μικρή Φατμά, που τελικά έχασε τη ζωή της, αλλά κατάφεραν και έσωσαν τη μικρή της αδερφή. 

«Δεν κάναμε τίποτα λιγότερα από αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ κάθε μέρα. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο βαθμός δυσκολίας, που ήταν σίγουρα διαφορετικός. Πιστεύω ότι πολλά πράγματα θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες, θα ξεκαθαρίσουν καταστάσεις, είμαστε άπαντες παρόντες», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ στην αποστολή στην Τουρκία, Σωκράτης Δούκας. Σημειώνεται ότι η αποστολή αποτελούνταν από 36 στελέχη της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικούς - μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή, Ευθύμη Λέκκα.

Συγκίνηση και στην υποδοχή της ΕΜΑΚ στη Θεσσαλονίκη

Με λουλούδια στα χέρια και με ανοιχτές αγκαλιές υποδέχτηκαν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, συνάδελφοι τους, τους δεκαπέντε άνδρες της ΕΜΑΚ και μαζί τους τον γιατρό και τους δύο διασώστες του ΕΚΑΒ, που πήραν μέρος σε διασώσεις σεισμόπληκτων στην Τουρκία.

«Όλα τα μέλη της ομάδας δούλεψαν με αυταπάρνηση και απέδειξαν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης τους» δήλωσε ο αξιωματικός επιχειρήσεων της 2ης ΕΜΑΚ, αντιπυραρχος, Μιλτιάδης Καραγεωργιάδης και συνέχισε: «Ήταν μια δύσκολη κατάσταση, μια τεράστια καταστροφή, ισοπεδώθηκαν ολόκληρες περιοχές... Από την πρώτη ώρα που ακούσαμε για το σεισμό όλοι θέλαμε να βρεθούμε εκεί, τελικά βρεθήκαμε, προσπαθήσαμε από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Φανταστείτε, ότι ως το πρωί (χθες) επτά μέλη της ομάδας προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν την 24χρονη αθλήτρια που ήταν θαμμένη κάτω από τα ερείπια, δυστυχώς δεν είχε αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε την επιχείρηση χωρίς να έχουμε κάποιο οπτικό, ή ακουστικό σήμα παρόλα αυτά προσπαθήσαμε ως τις επτά το πρωί, αλλά χωρίς αποτελέσματα. Είμαστε χαρούμενοι που είχαμε κάποιους απεγκλωβισμός ζωντανών, μακάρι να βρεθούν κι άλλοι, αν και το χρονικό περιθώριο στενεύει, όσο οι ώρες περνούν και μιλούμε πλέον για θαύματα».

Η ελληνική ομάδα επιχείρησε στην πόλη Χατάι σε αρκετή απόσταση από το επίκεντρο των σεισμών, αλλά κι εκεί η καταστροφή ήταν μεγάλη. Ο αντιπύραρχος σημείωσε τη θέρμη, με την οποία υποδέχτηκαν την ελληνική αποστολή, Τούρκοι πολίτες. «Μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Πολύ συγκινητικό ήταν τώρα που επιστρέφαμε και είχαμε στο διασωστικό όχημα την ελληνική σημαία, μας χαιρετούσαν, μας έλεγαν: "είστε αδέλφια". Πολύ συγκινητικό».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA