Μενού
prutanis-kaldis
Παναγιώτης Καλδής
  • Α-
  • Α+

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Παναγιώτης Καλδής, μιλάει στο Reader για την εξέλιξη του νεοσύστατου ιδρύματος που μετράει μόλις 4 χρόνια «ακαδημαϊκής ζωής». «Είμαστε μια κοινωνία γνώσης που πληθυσμιακά θα λέγαμε ισούται με δύο Δήμους» λέει ο πρύτανης και υποστηρίζει πως στο πανεπιστημιακό ίδρυμα δεν υπάρχει παραβατικότητα αλλά «σεβασμός». 

Ποια είναι η ανθρωπογεωγραφία του Πανεπιστημίου;

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποτελεί τη συνένωση τριών ιστορικών ιδρυμάτων, του ΤΕΙ Αθήνας, του ΤΕΙ Πειραιά και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας η οποία ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1929. Πλέον αριθμεί περίπου 55.000 φοιτητές, πάνω από 5.500 μεταπτυχιακούς και περίπου 800 υποψήφιους διδάκτορες. Είμαστε μια κοινωνία γνώσης που πληθυσμιακά θα λέγαμε ισούται με δύο Δήμους. Έχουμε δυο μεγάλες πανεπιστημιουπόλεις, αυτή που λέγεται άλσος Αιγάλεω και η άλλη του αρχαίου Ελαιώνα. Με χαρά σας λέω ότι δημιουργούμε μια καινούργια στο Μοσχάτο και θα είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι καθώς είναι σχεδόν απέναντι από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και πρόκειται να μεταφερθούν τμήματα της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού.

Αναμφίβολα η δημιουργία του Πανεπιστημίου έχει αναβαθμίσει τη «δυτική όχθη». Πως το αντιμετωπίζετε;

Και όχι μόνο θα έλεγα. Εχουμε όντως καθιερώσει πλέον το Αιγάλεω ως μια νέα πανεπιστημιούπολη, δίνοντας νέα ζωή και κίνηση στην πόλη αλλά και προφανώς στην ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που χρήζει περαιτέρω ανάπτυξης και σίγουρα το «οικοσύστημα της γνώσης» παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Ο σχεδιασμός μας ήταν να δημιουργήσουμε σε πρώτο χρόνο καλές υποδομές, με σύγχρονο εξοπλισμό. Τώρα έχει έρθει η ώρα να επενδύσουμε στα άτομα, τους φοιτητές μας ώστε να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό. Να τους δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα να συμμετέχουν στην εκπαίδευση, στην έρευνα με αναβαθμισμένο τρόπο. Να χρηματοδοτήσουμε συνέδρια, να δημιουργήσουμε καλές επιστημονικές διαδρομές διεθνώς. Στόχος μας λοιπόν είναι να γίνει το Πανεπιστήμιο εκπαιδευτικός προορισμός. Ομολογουμένως θα χρειαστεί και ενίσχυση στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Γιατί οι εκπαιδευτικοί είναι ο πλούτος του Πανεπιστημίου. Θεωρούμε  λοιπόν ότι είμαστε ένα ίδρυμα που αναπτύσσει και την περιοχή, και σεβόμαστε το ότι είμαστε στην Δυτική Αθήνα και θέλουμε και μπορούμε να τη βοηθήσουμε. Άλλωστε γίνεται μία κοσμογονία στο Θριάσιο Πεδίο, στα λιμάνια, στα οποία όλα έχουμε τεχνογνωσία. 

Ενα μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει στα Πανεπιστήμια είναι η ασφάλεια. Είδαμε και τα πρόσφατα παραβατικά γεγονότα σε άλλες εστίες. Εχετε εσείς ανάλογα προβλήματα;

Όχι. Δεν έχουμε τέτοιο θέμα. Βέβαια, όπως σε κάθε κοινωνία υπάρχουν ελάχιστα θα έλεγα φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών, αλλά εμείς δεν έχουμε τέτοιο θέμα. Εχουμε συντηρήσει έναν ολιστικό φωτισμό, τακτική καθαριότητα, με ήπια φύλαξη των δομών μας. Πάνω από όλα όμως και αυτό θα έλεγα απορρέει από το εκπαιδευτικό προσωπικό, υπάρχει σεβασμός. 

Ακούμε εδώ και πολλά χρόνια για την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων. Εχει γίνει πράξη εδώ;

Με τη συνδρομή όλων το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει καταφέρει να κάνει την εξωστρέφεια πράξη. Δεν αναφέρομαι μόνο στο εκτεταμένο σύστημα ανταλλαγών Erasmus+ που είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Έχουμε πάνω από 1.000, αυτή τη στιγμή, συνεργασίες και συντονίζουμε και άλλα δέκα πανεπιστήμια της χώρας. Έχουμε δρομολογήσει επίσης μια νέα συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης για την κινεζική ιατρική. Ξέρετε, η όσμωση μεταξύ των Πανεπιστημίων είναι μια συνάντηση πολιτισμών που μόνο να κερδίσουν έχουν και οι δύο πλευρές. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA