Μενού
tempi
Σύγκρουση τρένων Τέμπη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Κομβικής σημασίας ήταν ο ρόλος της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ στη διαχείριση του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Σύμφωνα με πληροφορίες καθημερινά τόσο στα νοσοκομεία όσο και στο σημείο της τραγωδίας είχαν διατεθεί περίπου 70 αστυνομικοί και πολλά οχήματα της Αστυνομίας. Παράλληλα είχε ζητηθεί να μεταβούν στη Λάρισα ειδικοί ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων. 

Κομβικός ήταν και ο ρόλος του ειδικού τμήματος των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ που ασχολήθηκε επισταμένα με την ταυτοποίηση των δειγμάτων γενετικού υλικού που έδιναν οι συγγενείς σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τους δικούς τους ανθρώπους καθώς πολλοί θεωρούνταν αγνοούμενοι ενώ σε εκκρεμότητα ήταν και η ταυτοποίηση όλων των σορών. 

Επίσης, όπως έγινε γνωστό αμέσως μετά την ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με φωτιά στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών, κινητοποιήθηκαν 150 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και της ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων με 29 οχήματα, 40 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και γερανοφόρα οχήματα. 

Ακόμη ενεργοποιήθηκε από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας το ειδικό σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών. Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε η πρώτη Στρατιά και οι Στρατιωτικές Μονάδες Θεσσαλίας σύμφωνα με το πρωτόκολλο συναγερμού.  Επιπροσθέτως ενεργοποιήθηκε η Ομάδα ΙΚΑΡΟΣ της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Σ.μη.Ε.Α.) για επιτήρηση από αέρος ενώ από την πρώτη στιγμή όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Θεσσαλίας τέθηκαν σε Γενική Επιφυλακή.

Τι είναι το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών

Όπως σημειώνεται: «Η 1η Έκδοση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών (2011) συντάχθηκε στα πλαίσια εφαρμογής της υπουργικής απόφασης 1299/07.04.2003 (ΦΕΚ 423Β) «Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» όπως αυτή συμπληρώθηκε από την υπουργική απόφαση 3384/2006 (ΦΕΚ 776Β) «Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών» και αποτελεί το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών (ΣΔΑΑ)… Αφορά στη διαχείριση συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες ως συνέπεια φυσικών, τεχνολογικών (συμπεριλαμβανομένων βιολογικών, χημικών, ραδιολογικών και πυρηνικών συμβάντων) και λοιπών καταστροφών καθώς και εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών και εφαρμόζεται μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαλογής, προνοσοκομειακής περίθαλψης και διακομιδής των επιζώντων.» 

Η παρούσα έκθεση – με βάση την οποία κινητοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι η 4η έκδοση. Η ενεργοποίηση του σχεδίου γίνεται από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, «μετά από σχετικό αίτημα της φυσικής ηγεσίας της καθ’ ύλη και κατά τόπο αρμόδιας Προανακριτικής Αρχής (Ελληνική Αστυνομία ή Πυροσβεστικό Σώμα ή Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής ή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας)»

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, «η καθ’ ύλη και κατά τόπο Προανακριτική Αρχή (Ελληνική Αστυνομία ή Πυροσβεστικό Σώμα ή Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή ή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας), μετά από συνεννόηση με την αρμόδια Ιατροδικαστική Αρχή, εισηγείται στη φυσική της ηγεσία την ενεργοποίηση του σχεδίου.

Η φυσική ηγεσία, αποδεχόμενη την ανωτέρω εισήγηση, υπογράφει σχετικό αίτημα για την ενεργοποίηση του σχεδίου το οποίο διαβιβάζεται στη Μονάδα Εμπλεκόμενων Φορέων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων (πρώην ΚΕΠΠ/ΕΣΚΕ), εφεξής ΜΕΦ/ΕΣΚΕΔΙΚ. Στο αίτημα αυτό πρέπει απαρέγκλιτα να περιλαμβάνεται ημερομηνία και ώρα, η ακριβής θέση του συμβάντος, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανόντων, εκτίμηση του αν αυτός αναμένεται να αυξηθεί και σύντομη περιγραφή του συμβάντος.»

Ακολούθως η ΜΕΦ/ΕΣΚΕΔΙΚ «με τη λήψη του αιτήματος ενημερώνει άμεσα το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ». Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας θέτει τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών σε κατάσταση κινητοποίησης πολιτικής προστασίας.

Μετά η Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, «αξιολογεί τα στοιχεία και τη διαθεσιμότητα σε προσωπικό και μέσα των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων, ενημερώνοντάς τον σχετικά. Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έχοντας υπόψη το υποβληθέν αίτημα και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, με απόφασή του, ενεργοποιεί το Σχέδιο».

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο με την ανανεωμένη μορφή του. Ωστόσο παλαιότερα, στις αρχές Μαΐου 2014, μετά από ναυάγιο που είχε συμβεί στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι και κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή που ήταν η αρμόδια Προανακριτική Αρχή για τη διερεύνηση του συμβάντος, ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας είχε δώσει εντολή στον τότε Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη να εκδώσει απόφαση για ενεργοποίηση του «Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών» (ΣΔΑΑ).

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA