Μενού
tempi
Τραγωδία στα Τέμπη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Για την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένες οι καταθέσεις -στον Εφέτη Ανακριτή- του συμβασιούχου σταθμάρχη και του επιθεωρητή, δύο από τους ελεγχόμενους εργαζομένους του ΟΣΕ, για τους οποίους ξεκίνησε η έρευνα σχετικά με παραλείψεις που μπορεί να διέπραξαν και οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο τους έχουν πάρει προθεσμία, προκειμένου να καταθέσουν. Μάλιστα, στο «φως» έρχεται και το τι θα καταθέσουν για εκείνη τη μέρα, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο επιθεωρητής, ο οποίος και είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων των εργαζομένων και μεταξύ αυτών και του 59χρονου σταθμάρχη Λάρισας, αναμένεται να πει στην κατάθεσή του: «Τον σταθμάρχη που προφυλακίστηκε άλλοι τον εκπαίδευσαν και άλλοι τον πιστοποίησαν. Ως πιστοποιημένος σταθμάρχης μπορούσε να μπει βάρδια σε οποιοδήποτε σταθμό. Την επίμαχη ώρα, σε άλλους μικρότερους σταθμούς ήταν συμβασιούχοι σταθμάρχες, ενώ ο 59χρονος είναι μόνιμος με μετάταξη. Μετά τις 11 το βράδυ που ο σταθμάρχης θα ήταν μόνος του, είχε λιγότερη κίνηση. Επτά αμαξοστοιχίες θα περνούσαν εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν εμπορικές και θα έκαναν απλώς διέλευση από τον σταθμό. Τις βάρδιες τις ενέκριναν άλλοι, πιο πάνω υπηρεσιακά από εμένα».

Σε ό,τι αφορά στον δεύτερο σταθμάρχη, ο οποίος είναι συμβασιούχος και αποχώρησε νωρίτερα από τη βάρδιά του, αναμένεται να υποστηρίξει: «Εργάστηκα επί ένα οκτάωρο. Αναχώρησα στις 22:15, δηλαδή παρέμεινα ένα τέταρτο επιπλέον. Ολόκληρο τον μήνα αναχωρούσα στις 22:15, παίρνοντας το τρένο για τον Βόλο, όπως μου είχαν πει οι προϊστάμενοί μου. Οταν αναχώρησα από την εργασία μου ήταν όλα τακτοποιημένα, δεν υπήρχε καμία εκκρεμότητα», αναμένεται να πει ο δεύτερος σταθμάρχης στην απολογία του.

«Δεν έχω ευθύνη για την τραγωδία»

Την πόρτα του εφέτη ανακριτή πέρασαν ο επιθεωρητής του ΟΣΕ και οι δύο σταθμάρχες στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. O επιθεωρητής του ΟΣΕ ο οποίος φέρεται να έβαλε βάρδια μόνο του τον 59χρονο σταθμάρχη χωρίς να έχει την κατάλληλη εμπειρία προσήλθε χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις. «'Ηταν πάντοτε στη διάθεση των αρχών. Έχει καταθέσει και προανακριτικά και ανακριτικά ως μάρτυρας. Και φυσικά όλες οι εξηγήσεις του θα τεθούν αναλυτικά και με απολογητικό υπόμνημα» είπε ο κ. Γιάννης Γλύκας, δικηγόρος του επιθεωρητή του ΟΣΕ.

Τέμπη: Εξηγήσεις για τις διορθώσεις με το μπλάνκο

Την πόρτα του εφέτη ανακριτή πέρασε και ο παλαιότερος σταθμάρχης. Ο Π.Κ. είναι εκείνος που το μοιραίο βράδυ αποχώρησε πριν τελειώσει η βάρδια του. Καλείται να απαντήσει γιατί έφυγε νωρίτερα και ποιος διόρθωσε με μπλάνκο την ώρα στο βιβλίο βαρδιών. «Λάβαμε προθεσμία προκειμένου να τη μελετήσουμε και να έρθουμε να απολογηθούμε» είπε ο δικηγόρος του.«Θα τα πούμε όλα όταν τελειώσουμε με την απολογία» σημειώνει  ο ίδιος.

Ο συμβασιούχος σταθμάρχης που αμειβόταν με μπλοκάκι και αντιμετωπίζει κι εκείνος κακουργηματικές κατηγορίες, υποστηρίζει ότι έφυγε κανονικά στην ώρα του. «Είμαι συντετριμμένος, έχω να κοιμηθώ δύο εβδομάδες. Δε θεωρώ ότι έχω ευθύνη για την τραγωδία» λέει ο συμβασιούχος σταθμάρχης Χ.Π. Οι δύο σταθμάρχες και ο επιθεωρητής του ΟΣΕ έμειναν περίπου για μισή ώρα ο καθένας στο γραφείο του εφέτη ανακριτή. Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους ήταν απαραίτητη η πολυήμερη προθεσμία καθώς όπως είπαν προστίθενται συνεχώς νέα στοιχεία στη δικογραφία.