Μενού
alkis-kampanos
Άλκης Καμπανός | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Συγκλόνισε στην κατάθεσή της η ιατροδικαστής και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, Λήδα Καλλιόπη Κοβάτση. Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η κυρία Κοβάτση που διενέργησε τη νεκροψία - νεκροτομή στη σορό του Αλκη Καμπανού, υποστήριξε πως ο 19χρονος έφερε πολλαπλά τραύματα από τρία νύσσοντα και τέμνοντα όργανα και τουλάχιστον δύο θλώντα όργανα. «Για να σχηματιστεί το εντύπωμα χρειάζεται αρκετή δύναμη. Τα περισσότερα εντυπώματα είναι από όργανο», είπε. 

Στη συνέχεια η κυρία Κοβάτση περιέγραψε διεξοδικά τα χτυπήματα του Αλκη στο κεφάλι. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή το κεφάλι του Αλκη Καμπανού παρουσίαζε δύο εικόνες. Η εσωτερική εικόνα δεν σύναδε με την εξωτερική. «Αν ο Βογιατζόγλου με τον Καμπανό έφταναν μαζί στο νοσοκομείο οι γιατροί θα έπεφταν πάνω στο κεφάλι του Βογιατζόγλου που "φώναζε" για βοήθεια και στον μηρό του Άλκη που επίσης "φώναζε" για βοήθεια. Από τα χτυπήματα, ο εγκέφαλος είχε μεγεθυνθεί και δε χωρούσε στο κρανίο. Δύο κατάγματα, δύο εστίες αιμορραγίας και οιδήματα. Είχαμε πλήξεις αριστερά της κεφαλής που προκάλεσαν βλάβες» είπε η κυρία Κοβάτση στο δικαστήριο σύμφωνα με το thessnews.gr

«Το παιδί ήταν τελειωμένο»

«Αρα στο κεφάλι έχουμε κακώσεις και αιμορραγία. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε από τι όργανο μπορεί να προκλήθηκαν γιατί δεν αφήνουν αποτύπωμα στο κεφάλι. Το χτύπημα θα μπορούσε να προκληθεί με δύο τρόπους είτε πτώση, είτε να τον χτυπάνε με τέτοιο τρόπο που θα ανάγκαζε το κεφάλι να κινείται μπρος πίσω. Το κεφάλι ήταν σπασμένο σε δύο σημεία», συμπλήρωσε. Οπως είπε, «υπήρχε κάταγμα στη βάση του κρανίου, στο ύψος των φρυδιών και κάταγμα στο ινιακό οστό στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό προκάλεσε την αιμορραγία. Ο εγκέφαλος είχε βάρος 1.800 γραμμάρια. Ο εγκέφαλος αυτός είχε 500 ml νερό με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενδοκρανιακή πίεση, να μη χωρά μέσα στο κεφάλι. Κανονικά ο εγκέφαλος πρέπει να είναι περίπου 1.300 γραμμάρια». «Το παιδί ήταν τελειωμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κοβάτση «Οι γιατροί θα τον έβαζαν χειρουργείο για το τραύμα στο πόδι που έτρεχε αίμα και θα τους έφευγε από το κεφάλι. Ο εγκέφαλος είναι on - off, τελειώσαμε», σημείωσε. 

Τραύματα στο δεξί και αριστερό μηρό 

Όσον αφορά στο τραύμα που έχει στο δεξί μηρό, σύμφωνα με την ιατροδικαστή, η μέγιστη διάμετρος είναι 1 εκατοστό και το βάθος 9 εκατοστά. «Έχει τρώσει τη μοιραία αρτηρία και προκάλεσε αιμορραγία. Προκλήθηκε από νύσσον και τέμνον όργανο. Το συγκεκριμένο τραύμα είναι ασύμφωνο με δρεπάνι ή κάραμπιτ», τόνισε. Ακόμη, η κ. Κοβάτση σχολίασε λεπτομερώς τα δύο τραύματα στον αριστερό μηρό, τα οποία προκλήθηκαν από διαφορετικά όργανα. «Μόνο αυτά τα τραύματα υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα προκαλούσαν τον θάνατο του Αλκη. Το ένα τραύμα από αυτά, είναι συμβατό με το μαχαίρι κάραμπιτ ενώ το άλλο τραύμα δεν είναι ασύμβατο με πλήρες τραύμα από δρεπάνι. Μόνο αν μπήκε για λίγο η λάμα θα μπορούσε να είναι συμβατό». πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι υπάρχει δάσκαλος που τους μαθαίνει να χτυπούν»

Η ιατροδικαστής ολοκλήρωσε την αρχική της τοποθέτηση και αυτή την ώρα απαντά στις ερωτήσεις του δικηγόρου της οικογένειας Αλέξη Κούγια. Σε ερώτηση του κ. Κούγια γιατί ο Άλκης δεν είχε τραύματα στο υπόλοιπο σώμα παρά μόνο στο κεφάλι και στα πόδια, η ιατροδικαστής απάντησε «Πιστεύω πως υπάρχει κάποιος δάσκαλος εκεί έξω που τους μαθαίνει και τους λέει χτυπάτε κεφάλι - πόδι». Στην απάντησή της αυτή η ιατροδικαστής καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο.

Η ιατροδικαστής ζήτησε από τους γονείς να βγουν από την αίθουσα 

Νωρίτερα, η κυρία Κοβάτση, αφού ορκίστηκε, γύρισε προς τους γονείς του Αλκη Καμπανού και τους συμβούλευσε να αποχωρήσουν από την αίθουσα, καθώς θα αναφερθούν πολύ σκληρές λεπτομέρειες για τη δολοφονία του παιδιού τους. «Ως μάνα, συμβουλεύω τους γονείς του Αλκη να βγουν από την αίθουσα. Αυτά που θα ακούσουμε είναι πολύ σκληρά για όλους μας. Σίγουρα δεν είναι για να τα ακούσει μια μάνα», είπε η ιατροδικαστής. Στη συνέχεια, οι γονείς του Αλκη Καμπανού αποχώρησαν από την αίθουσα, με τη συνήγορο ενός εξ των 12 κατηγορούμενων, Κική Πακιρτζίδου, να εκφράζει την αντίθεσή της στη συμβουλή της κυρίας Κοβάτση. «Η κυρία Κοβάτση δεν έχει έρθει εδώ ούτε ως μητέρα, ούτε ως συμπεθέρα. Δεν έχω ακούσει ποτέ τέτοιο πράγμα τόσα χρόνια στις δικαστικές αίθουσες». Αμέσως επικράτησε ένταση στην αίθουσα. Ο συνήγορος της οικογένειας του Αλκη Καμπανού, Αλέξης Κούγιας, απάντησε στην κυρία Πακιρτζίδου πως: «δεν το ξανακούσατε γιατί τέτοιο έγκλημα δεν έχει ξαναγίνει».