Μενού
treno - tempi
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Για την ερχόμενη Πέμπτη (30/3) είναι προγραμματισμένη η απολογία του επιθεωρητή του ΟΣΕ σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία που σημειώθηκε στα Τέμπη, όπου και σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι. Ο επιθεωρητής έχει μπει στο «μικροσκόπιο» του εφέτη ανακριτή που ερευνά το δυστύχημα, καθώς ως προϊστάμενος των σταθμαρχών, μεταξύ αυτών και του 59χρονου σταθμάρχη Λάρισας, είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα των εργαζομένων. Παράλληλα, το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά και τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων πήγε στο νοσοκομείο προκειμένου να ζητήσει αναρρωτική άδεια προκάλεσε προβληματισμό στις Αρχές.

Για την απολογία του, αλλά και για το ζήτημα της αναρρωτική άδειας μίλησε και ο δικηγόρος του, Γιάννης Γλύκας, στην ΕΡΤ ανέφερε πως: «Το μόνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι κανείς δεν μπορεί να δικαστεί εκ των προτέρων. Δεν έχουμε καν απόδοση κατηγορίας επ’ αυτού, δεν εμπεριέχεται στο κατηγορητήριο. Μόνο αυτό μπορώ να σας πω δημόσια, ό,τι έγινε είναι δύο μέρες μετά και προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την αποδιδόμενη κατηγορία, είναι μεταγενέστερο και αφού έχει δώσει τρεις καταθέσεις ως μάρτυρας στην τροχαία Λάρισας και αυτοβούλως στην ανακρίτρια Πλημμελειοδικών».

Ο κ. Γλύκας στάθηκε, επίσης, για τον διαμοιρασμό των ευθυνών σχετικά με το δυστύχημα, αναφέροντας ότι στην πορεία ενδεχομένως αποδοθούν ευθύνες και αλλού και προκειμένου να γίνει αυτό χρειάζεται αρκετός χρόνος, καθώς υπάρχει πολύς κόσμος για υποστήριξη κατηγορίας. Συμπλήρωσε ότι με βάση τη γνώση που έχει ο ίδιος ο εφέτης ανακριτής και η αναπληρώτριά του κινούνται τάχιστα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διερεύνηση θα γίνει πάρα πολύ σωστά.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν στο «κάδρο» των διώξεων θα μπουν και καινούργια πρόσωπα απάντησε ότι «έχω κρατήσει και τηρώ μια δέσμευση να μην ομιλώ δημόσια για αποδεικτικό υλικό και δεν μου επιτρέπεται, αλλά και γιατί σέβομαι την κατηγορία και κυρίως τους ανθρώπους που έχουν χαθεί. Προφανώς έχουμε πάρα πολλά να πούμε υπερασπιστικά, αλλά δεν θα τα πω δημόσια τώρα στη φιλόξενη εκπομπή σας […] γιατί είναι μια δέσμευση που έχω κρατήσει συνολικά και εκείνος δεν έχει αυτή έχει αυτή την επιθυμία».

Πώς θα κινηθεί ο εντολέας του

Σε ό,τι αφορά για το πού θα κινηθεί περίπου και τι θα υποστηρίξει ο εντολέας του σημείωσε πως «αρνείται προφανώς τις κατηγορίες. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα , εν ευθέτω χρόνω θα εισφέρουμε πολλά στοιχεία και σίγουρο είναι ότι την Πέμπτη στην απολογία του δεν πρόκειται να κρύψει τίποτα και θα κάνει θα πει αυτά που πρέπει να πει»

Ο Γιάννης Γλύκας υποστήριξε ότι ενδεχόμενος δόλος δεν υπάρχει, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ερευνητέο αν υπάρχει αμέλεια. «Η άποψη μας και επ’ αυτής της κατηγορίας είναι ότι προφανώς δεν υπάρχει ούτε αμέλεια τουλάχιστον για τον άνθρωπο αυτό», υπογράμμισε.