Μενού
pakistanoi-tromokates
Οι πακιστανοί τρομοκράτες | Facebook, Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Τελειωμό δεν έχουν οι αποκαλύψεις για τη δράση των Πακιστανών τρομοκρατών που συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική. Εκτός από το εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή, που ήθελαν να αιματοκυλήσουν οι τρομοκράτες, είχαν σχεδιάσει αιματηρή επίθεση και στο Εβραϊκό Μουσείο στην Πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με «Τα Νέα», αυτός ο στόχος εγκαταλείφθηκε καθώς τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα κι έτσι επελέγη εναλλακτικά η εβραϊκή συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη δικογραφία της υπόθεσης, που περιλαμβάνει τις συνομιλίες από τα κινητά των δύο συλληφθέντων και από το 30σέλιδο διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που παρουσιάζει η εφημερίδα, η έρευνα ξεκίνησε από ένα ανώνυμο mail που στάλθηκε στις κρατικές υπηρεσίες τον περασμένο Νοέμβριο και στο οποίο υπήρχε υπόδειξη για το ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο όπου εργαζόταν ένας από τους υπόπτους, καθώς και στοιχεία για τον 30χρονο ομοεθνή και συντοπίτη καθοδηγητή τους με το όνομα «Αμπάς» που φέρεται να βρίσκεται στο Ιράν.

Σύμφωνα με τα έγγραφα υπήρξαν αποστολές μικρών χρηματικών ποσών μέσω της εταιρείας Western Union σε συγγενείς των εμπλεκόμενων στο Πακιστάν από τον συντονιστή τους. Ακόμη, σε διαλόγους αναδεικνύεται ότι οι δύο συλληφθέντες είχαν προσεγγίσει Αλβανό, αγνώστων λοιπών στοιχείων, για να συμμετάσχει σε δολοφονίες Ισραηλινών εκτός της συναγωγής του Ψυρρή, κάτι το οποίο αρνήθηκε, απαντώντας ότι αυτός προχωρά μόνο σε χτυπήματα με μαχαίρι.

Επιπλέον, ένας από τους συλληφθέντες έχει υποστηρίξει στην κατάθεσή του ότι θα συμμετείχε στην επιχείρηση δολοφονίας των Ισραηλινών, όχι μόνο λόγω της χρηματικής αμοιβής, αλλά και επειδή φοβόταν τις απειλές που δεχόταν από τον «Αμπάς», ο οποίος φέρεται να έχει διαπράξει ανθρωποκτονίες στο Πακιστάν.

Οι εν ψυχρώ δολοφονίες και η φυγή στο Ιράν

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ανάλυση των κινητών τηλεφώνων τους προκύπτει ότι ο ένας από αυτούς είχε καταφέρει να στρατολογήσει ομοεθνή τους, για να πάρει μέρος στην επίθεση, ο οποίος μάλιστα διαθέτει ήδη οπλισμό. Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμούν πως μετά την επίθεση στο εστιατόριο στου Ψυρρή κατά την οποία σκόπευαν να αφήσουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς έχοντας εξασφαλίσει ότι θα έπαιρναν περίπου 15.000 ευρώ για κάθε θύμα, θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος να χαθούν τα ίχνη τους και παράλληλα ενδεχομένως να ξεκινούσαν οι διαδικασίες να κατευθυνθούν προς το Ιράν όπου θα άνοιγαν εστιατόριο όπως προκύπτει από όσα τους είχε πει ο 30χρονος καθοδηγητής τους. Ωστόσο από την έρευνα των αστυνομικών έχει προκύψει πως θα υλοποιούσαν ένα ακόμη σχέδιο που θα αφορούσε εν ψυχρώ δολοφονίες χωρίς να έχει εξακριβωθεί εάν θα ήταν έλληνες ή ξένοι στο στόχαστρο τους.

Στον ανακριτή την Παρασκευή

Εξάλλου, σήμερα το μεσημέρι οδηγούνται στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες πακιστανικής καταγωγής. Οι κατηγορούμενοι καλούνται να απολογηθούν για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία της δικογραφίας, φέρονται να στρατολογήθηκαν με την υπόσχεση αδρής πληρωμής για ανθρώπινη απώλεια, από κλάδο των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».

Στην δικογραφία αναφέρεται πως ηγετικό ρόλο στην υπόθεση έχει άγνωστος ο οποίος από το εξωτερικό φαίρεται να έδινε εντολές στους δύο. Η δίωξη για το πρόσωπο αυτό, αφορά στα αδικήματα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης και πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα)

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν ο ένας στην Ζάκυνθο και ο άλλος στην Σκάλα Λακωνίας, δεν έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο και σήμερα αναμένεται να ζητήσουν τον διορισμό συνηγόρου που με εντολή του δικαστικού λειτουργού θα αναλάβει την εκπροσώπησή τους. Η διαδικασία σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να καθυστερήσει την έναρξη των απολογιών ώστε ο διορισθείς συνήγορος να ενημερωθεί για το υλικό της υπόθεσης.