Μενού
apegklobismos ellinon
Απεγκλωβισμός Ελλήνων στην Τανάγρα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στην Ελλάδα βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης (26/4) το δεύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας (C-27), το οποίο και μετέφερε Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κόσμος» που πραγματοποίησαν μαζί το υπουργείο Άμυνας και Εξωτερικών.

Στο αεροδρόμιο της Τανάγρας βρίσκονται αρκετά στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να υποδεχθούν του 16 Έλληνες, στους οποίους βρίσκονται -μεταξύ άλλων- και αρκετά παιδιά. 

Το C-27J αναχώρησε από το Ασουάν της Αιγύπτου χθες στις 17:10 τοπική ώρα για το Τζιμπουτί, επέστρεψε στο Ασουάν σήμερα στις 04:30 τοπική ώρα για ανεφοδιασμό. Στις 06:30 απογειώθηκε για την Άκαμπα της Ιορδανίας απ’ όπου παρέλαβε τους 16 Έλληνες και μία Κύπρια υπήκοο. Απογειώθηκε στις 09:00 τοπική ώρα με τελικό προορισμό την Αεροπορική Βάση της Τανάγρας

Στην ίδια πτήση, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega επέβαιναν και 9 πολίτες, Ρουμανικής καταγωγής, 8 Φινλανδικής καταγωγής και μία γυναίκα από την Κύπρο. Η συγκεκριμένη πτήση κράτησε, όπως αναφέρεται, παραπάνω από 22 ώρες.

soudan-tanagra
Απεγκλωβισμός Ελλήνων | Eurokinissi

Σοκάρουν οι περιγραφές Ελλήνων που γλίτωσαν από την «κόλαση» 

Τη σοκαριστική εικόνα από την κόλαση του Σουδάν έδωσε Έλληνας που επέστρεψε στην Αθήνα. Ο μαιευτήρας - γυναικολόγος, Μάκης Ουανής, περιέγραψε τα όσα έβλεπε στους δρόμους, με τα σκυλιά να τρώνε τα πτώματα ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί.

«Αυτά που είδα στον δρόμο δεν περιγράφονται. Ξυπνάω στον ύπνο μου ιδρωμένος. Σκυλιά να τρώνε πτώματα, δεν υπήρχε κάποιος να τους σκεπάσει», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» ο Μάκης Ουανής.

Τη Μεγάλη Παρασκευή βρέθηκε στην πόλη Γουάντ Μαντάνι, η οποία βρίσκεται περίπου 2 ώρες μακριά από το Χαρτούμ και πήγε στη λειτουργία του Επιταφίου, μη περιμένοντας πως την επόμενη ημέρα θα ξεκινήσει ο πόλεμος.

«Οι αντάρτες το πρώτο που έκαναν, χάλασαν το αεροδρόμιο, δεν υπάρχει πύργος ελέγχου, διάδρομος προσγείωσης, με σκοπό να μην μπορεί να έρθει από έξω καμία βοήθεια για την κυβέρνηση. Είχα μια επικοινωνία και θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια, τον Γραμματέα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο, Γιώργο Οικονόμου, ήρθε σε επαφή μαζί μας, 150 Έλληνες που ήμασταν στο Χαρτούμ, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι. Ήμασταν σκορπισμένοι, δεν μπορούσε να μας μαζέψει, γιατί οι αντάρτες είναι στον δρόμο και όποιος βγαίνει έξω ήταν τελειωμένος. Στον δρόμο βλέπεις διαλυμένα πτώματα. Τα τανκς, τα αυτοκίνητα είναι καμμένα από τις σφαίρες και οι αντάρτες μπαίνουν και στα σπίτια. Έχουν σκοπό να κλέψουν λεφτά, αυτοκίνητα, σταυρούς, ρολόγια» ανέφερε ο κ. Ουανής.

soydan-tanagra
Τανάγρα | Eurokinissi

Ο γιατρός περιέγραψε το πώς κατάφερε να επιστρέψει στην Ελλάδα, μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες που έψαχναν διαφυγή από το Σουδάν. 

«Έμαθα ότι μπορούσα να πάω οδικώς στα σύνορα με την Αίγυπτο, είναι πολύ επικίνδυνος και μακρύς δρόμος, αλλά δεν είχα άλλο τρόπο. Άρχισα να διαπραγματεύομαι με άλλα 40 άτομα να νοικιάσουμε ένα λεωφορείο που διανύει αυτή την απόσταση, Ο δρόμος είναι πολύ χάλια, δεν μπορείς να πας με πάνω από 40, υπάρχει ο κίνδυνος να συναντήσεις και αντάρτες στον δρόμο, αλλά είναι πιο εύκολο να πας με λεωφορείο παρά με ΙΧ. Γιατί μπορεί να σε σταματήσουν, να σου πάρουν τα λεφτά, το αυτοκίνητο και να σε αφήσουν εκεί», ανέφερε ο Μάκης Ουανής.

Στη συνέχεια της περιγραφής του έδωσε επιπλέον λεπτομέρειες για το μακρύ ταξίδι: «Μάθαμε ότι αυτά τα λεωφορεία ξεκίνησαν με 200 σουδανικές λίρες και σήμερα το πρωί μάθαμε ότι είχε φτάσει 7000 λίρες το άτομο, που αντιστοιχεί σε μισθούς ενός χρόνου. Δεν σε παίρνουν αν πάρεις βαλίτσα μαζί σου, το πολύ ένα μικρό σακβουαγιάζ με 2-3 πουκάμισα και ένα τσαντάκι με νερά και σάντουιτς, γιατί στον δρόμο δεν θα βρεις τίποτα, είναι η Σαχάρα και η θερμοκρασία είναι 45 βαθμοί. Από το Χαρτούμ μέχρι τα σύνορα του Σουδάν είναι 15 ώρες, 200 χλμ. Από τα σύνορα του Σουδάν μέχρι την Αίγυπτο είναι άλλες 17 ώρες. Φτάσαμε εκεί και μείναμε μια ολόκληρη ημέρα για τον έλεγχο των διαβατηρίων, διότι φτάσαμε μαζί γύρω στα 20 λεωφορεία. Μας σταμάτησαν μία φορά μόνο στην διαδρομή. Είμαστε τυχεροί γιατί ξεκινήσαμε βράδυ. Είδαν ότι στο λεωφορείο είχε γυναίκες και μικρά παιδιά και δεν έκαναν τίποτα, αλλά μας έπιασε τρέμουλο με τα όπλα στην πλάτη».

Οι επιβάτες του λεωφορείου, μαζί τους και ο κ. Ουανής, κατόρθωσαν να φτάσουν στο Ασουάν της Αιγύπτου όπου τα πράγματα πλέον ήταν πιο εύκολα, καθώς εκεί υπάρχουν λεωφορεία, τρένα και αεροπλάνα, ως επιλογές για μεταβεί κανείς στο Κάιρο. Από εκεί ο κ. Ουανής επέστρεψε τελικώς στην Αθήνα. «Αν μου έλεγες να ξανακάνω αυτή την διαδρομή δεν θα το έκανα».

Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη του μεταγωγικού αεροσκάφους

tanagra
Άφιξη στη Τανάγρα | Eurokinissi
tanagra-apegklobismos
Άφιξη στη Τανάγρα | Eurokinissi
apegklobismos ellinon-tanagra
Άφιξη ομογενών στην Τανάγρα | Eurokinissi

 

aeroskafos tanagra
Eurokinissi
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA