Αντιμέτωποι με ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης (30/5) οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» οι οποίοι και βρήκαν δύο ακόμα ζωνοδέλφια θανατωμένα στο ανοιχτό πέλαγος στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Στη σχετική τους ανάρτηση επισημαίνουν, μάλιστα, πως υπήρξε «ηθελημένη θανάτωση των θηλαστικών έπειτα από τον εγκλωβισμό τους σε συγκεκριμένα αλιευτικά εργαλεία».
Η ανακοίνωση της οργάνωσης
«Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή καταγράφουμε εδώ και δεκαετίες ζωνοδέλφινα και τόνους να "αλιεύουν" τα ίδια κοπάδια ψαριών, θεωρούμε ότι η θανάτωση των δελφινιών προκλήθηκε ηθελημένα έπειτα από τον εγκλωβισμό τους στα συγκεκριμένα αλιευτικά εργαλεία» αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση: «Στην ίδια περιοχή είχαμε πρόσφατα εντοπίσει και άλλα δύο θανατωμένα δελφίνια του ίδιου είδους. Σε αυτή την ιδιαίτερα εκτεταμένη θαλάσσια έκταση, όπου η ακτογραμμή ξεπερνάει τα 50 μίλια σε μήκος, εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών δελφινιών είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς στην πλειονότητά τους δεν γίνονται αντιληπτά».
Τι γίνεται όταν θανατώνονται τα δελφίνια
Η οργάνωση, στην ίδια ανάρτηση, εξηγεί τι ακριβώς γίνεται όταν θανατώνονται τα δελφίνια, υπογραμμίζοντας πως «όταν τα δελφίνια θανατώνονται, συχνά ανοίγεται μεγάλη οπή στην κοιλιακή τους χώρα, με στόχο να βυθιστούν ταχύτερα και να μην φτάσουν στις ακτές και υπάρξουν ίχνη των θανατώσεων».
Για τον εντοπισμό άλλων αντίστοιχων περιστατικών το σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος παραμένει και σήμερα στο ανοιχτό πέλαγος από το πρώτο χάραμα, ενώ η συμβολή των πολιτών που βρίσκονται εν πλω και σε παράκτιες περιοχές είναι ανεκτίμητη.
Σύμφωνα πάντα με την οργάνωση: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συγκεκριμένες θανατώσεις των δελφινιών προέρχονται από αλληλεπίδραση με μεγάλα αλιευτικά σκάφη».
Η ευθύνη Ελλάδας και Τουρκίας
Όπως υπογραμμίζουν οι επικεφαλής: «Έχοντας διερευνήσει την πρόσφατη δραστηριότητα των πλέον ύποπτων σκαφών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή (μηχανότρατες, μεγάλα αλιευτικά ξιφία, αλιευτικά τόνου, από την Ελλάδα και την Τουρκία), θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες θανατώσεις προκλήθηκαν από μεγάλα συγκροτήματα αλιευτικών σκαφών που στοχεύουν στην αλιεία τόνου και προέρχονται από την Τουρκία, τα οποία είχαν έντονη δραστηριότητα στα διεθνή ύδατα της ευρύτερης περιοχής το προηγούμενο χρονικό διάστημα».
Το «Αρχιπέλαγος» τονίζει ότι: «Τα συγκεκριμένα αλιευτικά συγκροτήματα αποτελούν μία χρόνια πληγή του Αιγαίου, καθώς όχι μόνο εξαντλούν τα αποθέματα τόνου παραβαίνοντας τις καθορισμένες ποσοστώσεις αλιείας που ορίζονται από τη Διεθνή Επιτροπή ICCAT, αλλά παράλληλα αποδεκατίζουν και τα πελαγικά είδη δελφινιών -κυρίως τα ζωνοδέλφινα».
«Τα συγκεκριμένα μεγάλα αλιευτικά φέρουν στην πρύμνη τους 2 μικρά σκάφη με μεγάλη ιπποδύναμη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κυκλώνουν μία περιοχή σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, εγκλωβίζοντας οτιδήποτε βρίσκεται εκεί», κατέληξε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.