Μενού
APTH
ΑΠΘ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σφραγισμένοι όροφοι, ελάχιστες έξοδοι διαφυγής, ανεπαρκής αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση αλλά και χρόνια ασυντήρητες υποδομές είναι μερικά από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτίριο της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θέτουν σε κίνδυνο φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τα προβλήματα, όπως αναφέρει το Open που αποκάλυψε και τα σχετικά έγγραφα-ντοκουμέντα, παρατηρούνται και σε άλλες υποδομές του ιδρύματος. «Τα κτίρια της Πανεπιστημιούπολης είναι παλιά και δέχθηκαν το χτύπημα του Εγκέλαδου το 1978» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής σεισμολογίας στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. 

Τα έγγραφα ντοκουμέντα

Τα έγγραφα ντοκουμέντα που έφερε στο φως ο τηλεοπτικός σταθμός αποτελούν στην ουσία τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησαν στο κτίριο στελέχη της Πυροσβεστικής αλλά και της Επιθεώρησης Εργασίας. Μάλιστα, ο κάθε φορέας εξέδωσε και τα δικά του συμπεράσματα από τους ελέγχους που πραγματοποίησε στις υποδομές του κτιρίου.

Ειδικότερα, η Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια των δικών της ελέγχων διαπίστωσε πως:

  • Σχεδόν το σύνολο του κτιρίου δεν καλύπτεται από πυρανίχνευση
  • Δεν υπάρχει αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης
  • Δεν διαθέτει εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας.

Άξιο αναφοράς είναι ότι ο τελευταίος έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία και κατέγραψε τις παραβάσεις, πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 2022.

Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρήθηκαν και από τον έλεγχο που πραγματοποίησε στις υποδομές και η Επιθεώρηση Εργασίας. Όπως αναφέρεται, τα προβλήματα παρατηρούνται στις εξόδους κινδύνου.

Συγκεκριμένα:

  • Στο ισόγειο μόνο δύο από τις πέντε πόρτες εξόδου κινδύνου ήταν ανοιχτές
  • Στον πρώτο όροφο οι δύο πόρτες εξόδου κινδύνου ήταν κλειδωμένες

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι οι τελευταίοι προσεισμικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στα κτίρια της Πρυτανείας του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκαν πριν από 20 χρόνια ακριβώς. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA