Μενού
Rodos_kakokairia
Καταστροφές στη Ρόδο λόγω κακοκαιρίας | Eurokinissi/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ
  • Α-
  • Α+

Σε συναγερμό βρίσκεται όλη την διάρκεια της Κυριακής (01/12) το νησί της Ρόδου, όπως τόνιζαν ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, απευθύνοντας δραματική έκκληση προς τους κατοίκους του νησιού να μείνουν σπίτι τους για ασφάλεια.

Σε δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, περιέγραψαν τα όσα βίωσε το νησί τη χθεσινή νύχτα όπου έβρεχε ασταμάτητα πάνω από 16 ώρες, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Λέκκα, αυτό που έπληξε τη Ρόδο είναι ένα φαινόμενο κατά 80% αντίστοιχο της Βαλένθια με άνω των 300 χιλιοστών βροχόπτωση.

Οι ζημιές σύμφωνα με τον περιφερειάρχη είναι τεράστιες:

Κατάρρευση γέφυρας, υποχώρηση οδοστρώματος, κατολισθήσεις και τεράστιες ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες.

«Σε 6 τουλάχιστον περιπτώσεις χρειάστηκε απεγκλωβισμός στελεχών διασωστών που επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν συμπολίτες μας. Οι απεγκλωβισμοί έγιναν κάτω από εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.»

Ο Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης από χθες το βράδυ κατέθεσε αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο για να κηρυχτεί η Ρόδος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Είπε επίσης ότι από την επόμενη μέρα, θα συσταθεί επιτροπή που θα καταγράφει τις ζημιές για την άμεση όπως τόνισε αποζημίωση των πληγέντων και όχι όπως γίνονταν στο παρελθόν.

Ρόδος: Την Δευτέρα η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις

Επίσης από Δευτέρα (02/12), ανοίγει η πλατφόρμα για να καταθέτουν για αποζημίωση αιτήματα, οι συμπολίτες μας, ακόμα και για όσους αναγκάστηκαν να μείνουν εκτός της οικίας τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι άνθρωποι στην Ιαλυσό που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους μεταφέρθηκαν σε σχολείο της περιοχής, ή φιλοξενήθηκαν δωρεάν σε ξενοδοχεία συμπολιτών τους.

Δήμαρχος και περιφερειάρχης δεν σταμάτησαν να υπενθυμίζουν την έκκληση για να μείνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα παραβίασης της εντολής του 112 όπως και κάποιες επιχειρήσεις να είναι ανοιχτές σήμερα ενώ ευχαρίστησαν επίσης τους εθελοντές που για ακόμα μια φορά, όπως και στις φωτιές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό δίπλα στους πυροσβέστες μας και τα στελέχη της πολιτικής προστασίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA