Μενού

Αποφασισμένοι να μείνουν στα μπλόκα οι αγρότες: «Αγώνας διαρκείας μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας»

αγρότες μπλόκα
Τρακτέρ στα μπλόκα | In Time / Γιώργος Κυδωνάς
  • Α-
  • Α+

Για αγώνα διαρκείας προετοιμάζονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα, καθώς τα μπλόκα σε εθνικές οδούς και τελωνεία πληθαίνουν, ενώ ετοιμάζονται επιπλέον δράσεις, όπως αποκλεισμοί λιμανιών και αεροδρομίων.

Οι αγρότες δηλώνουν ανυποχώρητοι, καθώς τα συσσωρευμένα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα έχουν οδηγήσει πολλούς ένα βήμα πριν εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Διαβάστε ακόμα: Μπλόκα σε όλη τη χώρα από αγρότες και κτηνοτρόφους: «Μάς διώχνουν από τη γη - Θέλουν νέα τσιφλίκια»

Μαζική συμμετοχή στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

Χιλιάδες τρακτέρ έχουν παραταχθεί σε κομβικά σημεία της χώρας, με την «καρδιά» των κινητοποιήσεων να βρίσκεται στη Θεσσαλία, σε Νίκαια και Ε65. Ωστόσο, σε αναβρασμό βρίσκεται ολόκληρη η ελληνική επαρχία, από τον Έβρο και τη Μακεδονία, μέχρι την Πελοπόννησο, ενώ από τη Δευτέρα, στους θα βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη.

Στα κατά τόπους μπλόκα η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα μαζική, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, με τους διαδηλωτές να αψηφούν τις προειδοποιήσεις κυβερνητικών στελεχών για τους αποκλεισμούς δρόμων και την καταστολή της αστυνομίας από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση είναι αυτή που απαγορεύει τις διελεύσεις και όχι οι αγρότες.

Συγκεκριμένα, η ΠΕΜ επισημαίνει: «Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα η Κυβέρνηση με την αστυνομία κλείνουν το δρόμο στα μπλόκα μας. Ως ΠΕΜ ανακοινωνουμε ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να περάσει απο τα μπλόκα μας. Ιδιαίτερα ασθενοφόρα, ευπαθείς ομάδες και λεωφορεία με μαθητές!».

Σε περιστατικό που σημειώθηκε άλλωστε στα «Πράσινα Φανάρια», στη Θεσσαλονίκη, ασθενοφόρο συνάντησε μπλόκο από... κλούβες της αστυνομίας, καθώς οι διαδηλωτές αγρότες φώναζαν στους αστυνομικούς να επιτρέψουν τη διέλευση στο ιατρικό όχημα. Παρά τις εκκλήσεις και τη σειρήνα, η ΕΛΑΣ δεν μετακίνησε τις κλούβες, αναγκάζοντας το ασθενοφόρο να ακολουθήσει εναλλακτική διαδρομή.

ΟΠΕΚΕΠΕ, ευλογιά και χαμηλές τιμές σαρώνουν τις Σέρρες

Όπως τόνισε στο Reader.gr ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, πρόεδρος Πανσερραϊκού Αγροτικού Σύλλογου, η συμμετοχή των αγροτών της περιοχής στις κινητοποιήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Ο ίδιος, μιλώντας ενώ βρισκόταν καθ' οδόν, κατευθυνόμενος στο μπλόκο των Νέων Κερδυλίων, σημείωσε ότι «το μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή είναι οι έλεγχοι που γίνονται από την ΑΑΔΕ, οι οποίοι κανονικά έπρεπε να γίνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ», καθώς οι παραγωγοί «δεν πληρώθηκαν και κάποια χρήματα που προορίζονταν για τους ελεγχόμενους μπλοκαρίστηκαν».

Όοσν αφορά τους ελέγχους, «οι μισοί αφορούν τιμολόγια πώλησης αγροτικών προϊόντων που συγκρίνονται με τη δήλωση του ΟΣΔΕ -να δούν δηλαδή αν τα στρέματα που δηλώνουμε και τα τιμολόγια που κόπηκαν συμβαδίζουν- και οι άλλοι μισοί γίνονται για το ιδιοκτησιακό καθεστώς -αν κατέχει ο καθένας νόμιμα τα χωράφια του που νοικιάζει».

Ο κ. Διαμαντόπουλος σημειώνει ότι «γίνονται 7.000 έλεγχοι σε Γιαννιτσά, Πέλλα, Χαρκιδική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Δράμα και οι 4.100 αφορούν τον νομό Σερρών. Δεν ξέρουμε το λόγο για τον οποίο στοχοποιούν το νομό Σερρών».

«Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν και αιτήματα τα οποία είναι, νομίζω, λίγο πολύ πανελλαδικά. Το πρώτο είναι να μη γίνει αυτό το "πάντρεμα" του ΟΠΕΚΕΠΕ με την ΑΑΔΕ, κάτι που νομίζω ότι θα είναιμεγάλη καταστροφή για τον αγροτικό χώρο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Σύλλογου.

Παράλληλα, αναφέρεται στα προβλήματα με τα καλλιεργήσιμα προϊόντα και την κτηνοτροφία: «Το σιτάρι, το βαμβάκι και το τριφύλλι πέρασαν μία χρονιά οικονομικά καταστροφική και οπωσδήποτε θα πρέπει να στηριχτούν.

Στη δε κτηνοτροφία το μεγάλο πρόβλημα είναι με την ευλογία που θα πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε από εδώ και στο εξής, γιατί οι κυβερνώντες το άφησαν, εξαπλώθηκε, δεν έκαναν τίποτα, δεν πήραν τα μέτρα που έπρεπε να πάρουν».

«Αυτό που γίνεται με την θανάτωση των ζώων, θα έπρεπε να γίνει από πέρυσι, να ακολουθήσουμε τον ευρωπαϊκό κανονισμό, να το κάνουμε από πέρυσι που μπήκε ο ιός από τον Έβρο. Δυστυχώς δεν έγινε κάτι τέτοιο, το άφησαν, εξαπλώθηκαν την Ελλάδα και τώρα δεν μπορούμε να το μαζέψουμε», σημειώνει ο κ. Διαμαντόπουλος και καταλήγει: «Οπότε ο εμβολιασμός που ζητάμε, νομίζω ότι είναι μονόδρομος, καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».

πανό αγροτών
Πανό αγροτών στο μπλόκο του Ε65 | In Time / Γιώργος Κυδωνάς

«Αγώνας διαρκείας μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας»

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μποδιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος- Ντρίνιας», σημείωσε στο Reader.gr ότι οι αγρότες της Αχαΐας προετοιμάζονται για «αγώνας διαρκείας μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας».

«Έχουμε το αίτημα να υπάρξει αποζημίωση για τη ζημιά που έγινε στην κορινθιακή σταφίδα από την περυσινή ανομβρία και είχαμε πολύ μειωμένη παραγωγή. Ζητάμε δηλαδή αναπλήρωση του εισοδήματος όπως ίσχυσε με το "μέτρο 23", από το οποίο η κορινθιακή σταφίδα είχε μείνει εκτός», επισημαίνει.

Τονίζει δε ότι «τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έχουμε δύο "αγροτοδικεία", για τα μπλόκα του 2024 και του 2025, το ένα είναι εξ αναβολής και το άλλο στην πρώτη δικάσιμο. Πρόκειται για τρομοκράτηση του αγώνα μας και επειδή δεν έχουμε διαπράξει κανένα αδίκημα, ζητάμε να αποσυρθούν οι κατηγορίες». 

«Χαιρετίζουμε τις κινητοποίησεις και όλους τους συναδέλφους στα μπλόκα όλης της χώρας και καταδικάζουμε το κράτος και τους κατασταλτικούς του μηχανισμούς. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να σταματήσει αυτός ο αγώνας και τα μέσα που χρησιμοποιούν, παρατάσσοντας ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις απέναντι στους αγρότες είναι καταδικαστέα από όλη την κοινωνία», καταλήγει ο κ. Μποδιώτης.

Αχαΐα αγρότες
Συμβολική κινητοποίηση αγροτών στην Αχαΐα | Eurokinissi

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων και οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη

Κινητοποιήσεις ξεκινούν με τη σειρά τους οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες στην Κρήτη, οι οποίοι ανέμεναν επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο να πραγματοποιήσουν σχετική διαμαρτυρία, ωστόσο αυτή ακυρώθηκε.

Ο Βασίλης Μανουράς, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων, σημειώνει στο Reader.gr ότι «η πρόθεσή μας είναι να μπούμε στις κινητοποιήσεις, να κλείσουμε τα αεροδρόμια και τα λιμάνια και αναλόγως προχωράμε. Την τελική απόφαση θα την πάρουμε τη Δευτέρα μετά την προσυγκέντρωση».

Παρόλο που ακόμα «δεν έχει υπάρξει συζήτηση για μπλόκα στους δρόμους, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τη Δευτέρα», επισημαίνει και αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα των αγροτών του νησιού:

«Το βασικό αίτημα της Κρήτης αυτή τη στιγμή είναι να μας δωθεί η τεχνική λύση όπως έχει δωθεί σε όλη τη χώρα για να πάρουμε τα στρέμματα και να πληρωθούν οι επιδοτήσεις. Η περιοχή τα τελευταία χρόνια έχασε πολλά στρέμματα με τους δασικούς χάρτες και με τις περιοχές natura».

«Τα στρέμματα δεν φτάνουν, όχι γιατί έχουμε πληθώρα ζώων, 6 - 7 εκατομμύρια όπως λένε, αλλά επειδή έχουν πάρει το 50% των στρεμμάτων της Κρήτης και τα έχουν κάνει μη επιλέξιμα», εξηγεί ο κ. Μανουράς και συμπληρώνει: Χάνουμε την επιλεξιμότητα και δεν μπορούμε να καλυφτούμε. Ενώ ισχύει η τεχνική λύση για όλη την Ελλάδα γιατί τιμωρείται η Κρήτη;».

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων αναμένει πρωτόγνωρη μαζικότητα των κινητοποιήσεων, όπως και στα αγροτικά μπλόκα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.