Μενού
Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Αθήνα - Θεσσαλονίκη | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η ακρίβεια του κόστους ζωής είναι πάντα ένα επίκαιρο θέμα για κάθε Έλληνα. Και φυσικά οι τιμές της Αθήνας είναι από τις πιο τσουχτερές, με τα ενοίκια, τα καύσιμα και τα είδη ανάγκης να βαραίνουν ιδιαίτερα τα νοικοκυριά. Πώς συγκρίνονται όμως οι τιμές της με αυτές της Θεσσαλονίκης;

Την τέλεια απάντηση δίνει το site numbeo, που συνέταξε μία εξαντλητική λίστα σύγκρισης τιμών για διάφορα αγαθά και υπηρεσίες ανά κατηγορία, μεταξύ της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας. Και πώς να το φέρουμε απαλά στους Αθηναίους; Ίσως, θέλετε να σκεφτείτε επιτέλους τη μετακόμιση.

Πρώτα όμως ο λογαριασμός. Σύμφωνα με το site, θα χρειαζόσασταν περίπου 3.375€ στη Θεσσαλονίκη για να διατηρήσετε το ίδιο επίπεδο ζωής που μπορείτε να έχετε με 3.500 στην Αθήνα (υποθέτοντας ότι νοικιάζετε και στις δύο πόλεις).

Αυτός ο υπολογισμός χρησιμοποιεί τον Δείκτη Κόστους Ζωής και Ενοικίων για να συγκρίνει το κόστος ζωής και να εξάγει τα καθαρά κέρδη.

Οι «χαώδεις» διαφορές

Επιγραμματικά, οι πιο μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στις τιμές ενοικίων, που στη Θεσσαλονίκη είναι 16,2% χαμηλότερες από ό,τι στην Αθήνα.

Ακόμα, οι τιμές καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου στη Θεσσαλονίκη είναι 3,6% χαμηλότερες, ενώ οι τιμές εστιατορίων είναι 6,0% χαμηλότερες από ό,τι στην Αθήνα.

Εστιατόρια

Οι τιμές στην εστίαση καταγράφουν επίσης εξωφρενικές διαφορές. Για ένα γεύμα δύο ατόμων στην Αθήνα (55 ευρώ) θα πληρώσετε περίπου 13% περισσότερο απ' ό,τι στη Θεσσαλονίκη (47€) ενώ για μπύρα συν 20% (5 έναντι 4€ μέση τιμή).

Καταναλωτικά αγαθά

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα γίνουν επίσης αισθητά τα «κενά». Η Θεσσαλονίκη έχει 16% φθηνότερο ρύζι (2,08€), και 13% φθηνότερο γάλα (1,38€), αλλά 23,8% πιο ακριβά πορτοκάλια (1,51€/κιλό) και 21% ακριβότερο μαρούλι (1,11€).

Έξοδα μεταφοράς

Ταξί στη Θεσσαλονίκη
Ταξί στη Θεσσαλονίκη | Shutterstock

Οι τιμές βενζίνης μεταξύ των δύο πόλεων δεν διαφέρουν, με τη Θεσσαλονίκη να υπερέχει για μόλις -1,1%.

Η ταρίφα όμως είναι χρυσή στη συμπρωτεύουσα, αφού η τιμή για επιβίβαση σε ταξί ανά χιλιόμετρο είναι 44,4% ακριβότερη (1,30 €/χιλιόμετρο). Το νέο μετρό όμως κοντράρει στα ίσια αυτό της Αθήνας, αφού είναι 16,7% φθηνότερο (1,00 €).

Λογαριασμοί

Συνολικά, τα μηνιαία έξοδα για ηλεκτρικό, νερό, θέρμανση, ύδρευση και αποκομιδή σκουπιδιών για έναν χώρο 85 τετραγωνικών είναι 37,8% υψηλότερα στη Θεσσαλονίκη (279.73 €) απ' ό,τι στην Αθήνα (203.04 €). 

Αθλήματα

Μία απρόσμενη διαφορά παρατηρείται στα αθλήματα, καθώς στην Αθήνα η μίσθωση για χρήση ιδιωτικού γηπέδου τένις είναι κατά μέσο όρο 23.88 €, δηλαδή 23.6 % ακριβότερη απ' ό,τι στη Θεσσαλονίκη (18.23 €).

Παιδεία

Εκεί που επικρατεί κατά κράτος η συμπρωτεύουσα είναι η εκπαίδευση των παιδιών, αφού τα μέσα έξοδα για τη φοίτησή τους σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και ιδιωτικά ολοήμερα είναι 20.5 % χαμηλότερα (354.90 €), ενώ τα έξοδα για φοίτηση στο Δημοτικό ανά έτος 29.8 % χαμηλότερα (6,744.12 €).

Ρουχισμός

ermou
Άποψη της Ερμού | Eurokinissi

Οι αποκλίσεις εδώ δεν είναι άξιες αναφοράς, εκτός αν δούμε τον γυναικείο ρουχισμό. Αναφορικά, η τιμή για ένα καλοκαιρινό φόρεμα σε αλυσίδες όπως Zara και H&M είναι 18.6 % χαμηλότερη στην Αθήνα (31.19 €).

Στέγαση

Και εδώ έχουμε τον λόγο που ίσως θα σας κάνει να «μεταναστεύσετε» βόρεια. Τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη είναι ολοκληρωτικά χαμηλότερα, συγκεκριμένα, μείον 9.6 % (501.00) για μία γκαρσονιέρα στο Κέντρο, μείον 14.5 % (402.94 €) για εκτός κέντρου, μείον 13.7 % (863.03 €) για ένα τριάρι διαμέρισμα στο Κέντρο και ένα απίστευτο μείον 24.1 % (672.41 €) για τριάρι στα προάστια.

Επίσης, αν και οι αξίες ακινήτων στα κέντρα των πόλεων δεν παρουσιάζουν σημαντική διαφορά, ένα διαμέρισμα στα προάστια θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο στη Θεσσαλονίκη, μείον 27,3% (2,037.50 €/τετραγωνικό).

Ακίνητα στην Αθήνα
Η Αθήνα, θέα από τους ορίζοντες του Λυκαβηττού | EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μισθοί

Φυσικά, κανείς δεν γλυτώνει από τον πληθωρισμό. Η Θεσσαλονίκη καταγράφει αισθητά χαμηλότερο μέσο μισθό άνευ φόρου 15,6% (833.12 € έναντι 986.82 € στην Αθήνα).

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA