Μενού
evros fotia
Φωτιά στον Έβρο | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  • Α-
  • Α+

Άμεσα θα δρομολογηθούν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, φέρνoντας αυστηροποίηση των ποινών όσον αφορά τους εμπρησμούς.

Όσοι κατηγορούνται για εμπρησμό από αμέλεια θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια και θα εκτίουν την ποινή τους στη φυλακή ανάλογα με το ύψος της ποινής από 1 έως και 6 μήνες. Το τελευταίο θα αξιολογείται από το δικαστήριο.

Ο μη καθαρισμός των οικοπέδων θα τιμωρείται από εδώ και στο εξής αυστηρά, μιας και μπορεί να συμβάλλει στην πρόκληση πυρκαγιάς, με την ποινή σε αυτές τις περιπτώσεις να ενδέχεται να φτάσει και τα τρία χρόνια.

Όσον αφορά τον εμπρησμό από πρόθεση, ο οποίος θεωρείται κακούργημα, δεν πρόκειται να αλλάξει το πλαίσιο ποινών. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή την περίπτωση η ποινή φυλάκισης μπορεί να φτάσει μέχρι και την ισόβια κάθειρξη. Ωστοσο, θα θεσμοθετηθούν πλέον υψηλά πρόστιμα άνω των 100 ευρώ ημερησίως για κάθε μέρα καταδίκης.

 

Επιπλέον θα μπει φρένο στη δικομανία και στις αναβολές με αύξηση παραβόλων. Ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος του παραβόλου αν και δεν δείχνουν να ισχύουν οι πληροφορίες που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες περί 1200 ευρώ. 

Σε περίπτωση που οι δικομανείς υποβάλλουν ψευδείς και ανυπόστατες μηνύσεις, κινδυνεύουν να πληρώσουν διπλάσιο πρόστιμο από εκείνο, το οποίο θα πλήρωνε ο μηνυόμενος αν καταδικαζόταν.

Ταυτόχρονα, θα μπει τέλος και στις ανώνυμες καταγγελίες, οι οποίες πλέον θα μπαίνουν στο αρχείο.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA