Μενού
kideia pano.jpg
Πανό στην κηδεία του 17χρονου. | ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Ο θάνατος του 17χρονου Χρήστου από πυροβολισμό αστυνομικού στη Βοιωτία έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό τα τελευταία τρία χρόνια, όπου νεαρός Ρομά σκοτώνεται έπειτα από καταδίωξη αστυνομικού

Όπως εύστοχα σημειώνει η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, πρόκειται για «ένα πάθημα (Νίκος Σαμπάνης 2021), που έγινε πάθημα (Κώστας Φραγκούλης 2022) και ξαναγίνεται πάθημα σήμερα».

Η καθηγήτρια του Χρήστου όταν εκείνος πήγαινε ακόμη στο Γυμνάσιο στην Αλίαρτο, η φιλόλογος Βασιλική Περλεπέ, μίλησε στο Reader τόσο για τον θάνατο του 17χρονου όσο και για το κείμενο που έγραψε στη μνήμη του, καθώς και για να τον υπερασπιστεί, όπως η ίδια λέει, από τα όσα ενδεχομένως θα ακολουθούσαν.

«Βλέπω τα δύο μεγάλα μάτια του, το αγαθό του πρόσωπο»

«Υπάρχουν λόγια, νομίζετε, να πει κάποιος αυτό που βιώνουμε; Αυτό που έγινε με ξεπερνάει ως άνθρωπο. Νιώθω πως δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω μέσα στην ψυχή μου» αναφέρει η Βασιλική Περλεπέ, μιλώντας στο Reader.

«Βλέπω ακόμα τα δύο μεγάλα μάτια του, το αγαθό του πρόσωπο» σημειώνει η ίδια, εμφανώς συγκινημένη. 

«Δούλευε το πρωί και το βράδυ πήγαινε στο νυχτερινό ΕΠΑΛ» 

Παράλληλα, η εκπαιδευτικός μίλησε και για την οικογένεια του Χρήστου, την οποία γνωρίζει. «Είναι μια οικογένεια που περνάει δύσκολα, με σοβαρά προβλήματα. Αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα, όπως έκανε και ο ίδιος ο Χρήστος», θα πει. 

Η ίδια αναφέρει: «Πριν τρία χρόνια πέθανε ο πατέρας του και ο Χρήστος εργαζόταν να στηρίξει την οικογένεια. Δούλευε το πρωί και το βράδυ πήγαινε στο νυχτερινό ΕΠΑΛ. Είχαν στήριξη και από άλλον κόσμο».

Η οικογένεια, σύμφωνα με την κ. Περλεπέ διέμενε σε καταυλισμό μέσα στην Αλίαρτο «και ήταν πλήρως ενσωματωμένη».

Ο Χρήστος φοίτησε στο Γυμνάσιο Αλιάρτου, στη Βοιωτία. Πρόκειται για ένα σχολείο που «τα προηγούμενα χρόνια υποβάλλαμε συνεχώς αιτήματα για τάξεις ΖΕΠ [σ.σ τμήματα ένταξης μαθητών]. Φέτος έχει ιδρυθεί στο σχολείο ένα τέτοιο τμήμα, αλλά δεν έχει ακόμη στελεχωθεί». Όπως λέει η κ. Περλεπέ, «15 παιδιά από οικισμούς Ρομ έχουν γραφτεί στο σχολείο».

«Συνεχίζουν το σχολείο, να πάρουν ένα χαρτί και να ζήσουν αξιοπρεπώς σαν άνθρωποι», σημειώνει η ίδια και συμπληρώνει: «Πάντως χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα για την ένταξη των ανθρώπων αυτών, όλοι το γνωρίζουν αυτό».

«Ήθελα να το υπερασπιστώ το παιδί, ένα θύμα της βίας της εξουσίας του κράτους»

Η εκπαιδευτικός έγραψε ένα μικρό κείμενο στη μνήμη του παλιού μαθητή της, μία δήλωση που κυκλοφόρησε ευρέως στο Διαδίκτυο, και, όπως αναφέρει η ίδια, πολλά παιδιά την αναπαρήγαγαν στα social media.

«Έγραψα αυτή τη δήλωση στη μνήμη του Χρήστου και ως ένα μήνυμα προς την οικογένεια, γιατί με τον χαρακτηρισμό "Ρομά" δημιουργούνται εντυπώσεις στη συνείδηση της κοινής γνώμης, υπάρχουν στερεότυπα και θα κατηγορούσαν τον Χρήστο», εξηγεί η Βασιλική Περλεπέ στο Reader.

«Ήξερα ότι το παιδί θα κατηγορηθεί και ήθελα να το υπερασπιστώ», σημειώνει η ίδια. Το κείμενο της Βασιλικής Περλεπέ: 

«Αυτό το παιδί ήταν αθώο θύμα της βίας της εξουσίας του κράτους. Ήταν ένα αθώο, χρυσό παιδί, αγωνιστής της ζωής από μικρή ηλικία.

Τα ΜΜΕ, ντροπή τους, αποκάλεσαν στο ενημερωτικό δελτίο τους αυτό το αθώο παιδί Ρομά. Ντροπή τους.

Αυτό το παιδί έχει όνομα, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου. Λέγεται Χρήστος Μιχαλόπουλος, ήταν μαθητής μου, συμμαθητής του γιου μου.

Η δολοφονία του δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη.

Καλό Παράδεισο να έχεις Χρήστο, σου ζητάμε συγνώμη για τον κόσμο που σου έτυχε να γεννηθείς και να ζήσεις.

Σου ζητάμε συγγνώμη γιατί λίγα έχουμε κάνει ως κοινωνία για να είναι δικαιότερος. Μόνο να απαιτήσουμε να αποκατασταθεί το δίκιο για σένα, αγόρι μου γλυκό!

Για την οικογένειά σου δεν έχω λόγια παρηγοριάς. Είναι πάνω από τη δύναμη της ψυχής μου.

Περλεπέ Βασιλική, εκπαιδευτικός στο σχολείο που φοίτησες».

«Τα παιδιά είναι σοκαρισμένα»

Όσον αφορά τα παιδιά στο σχολείο του Χρήστου «είναι σοκαρισμένα», θα πει η εκπαιδευτικός. «Έχουν συγκλονιστεί, γιατί και ο Χρήστος και ο αδερφός του έκαναν παρέα μαζί τους», αναφέρει. 

Υπενθυμίζεται ότι οι συμμαθητές του Χρήστου στο ΕΠΑΛ Θήβας πραγματοποίησαν κατάληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού. Μάλιστα, προχώρησαν σε συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας.

Παράλληλα, στην Αλίαρτο σημειώθηκε ένταξη τα προηγούμενα βράδια, με οδοφράγματα και φωτιές, καθώς τόσο μεταξύ των Ρομ όσο και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία επικρατεί οργή για τον χαμό του Χρήστου.

ΕΛΜΕ Βοιωτίας: «Μας γεμίζει οργή και αγανάκτηση η δολοφονία ενός ακόμα αθώου παιδιού»

Ανακοίνωση για το τραγικό περιστατικό εξέδωσε και η ΕΛΜΕ Βοιωτίας. Συγκεκριμένα, η Ένωση των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Η εκπαιδευτική κοινότητα θρηνεί για τον τραγικό θάνατο του 17χρονου εργαζόμενου μαθητή Χρήστου Μιχαλόπουλου που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά τα μεσάνυχτα Σαββάτου 11/11/2023 προς Κυριακή 12/11/2023. 

Μας γεμίζει οργή και αγανάκτηση η δολοφονία ενός ακόμα αθώου παιδιού που έπεσε θύμα της αυξανόμενης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, του ρατσισμού εναντίον των πιο αδύναμων κοινωνικά.

Απαιτούμε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή απέναντι στην κρατική βία και καταστολή. Δεν θα δεχθούμε να γίνει συνήθεια και εικόνες της καθημερινότητας η αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Η κυβέρνηση πρέπει  να δώσει σαφείς εξηγήσεις για το τι συνέβη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι. 

Η ΕΛΜΕ Βοιωτίας εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του παιδιού και είναι δίπλα τους».

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: «Πάθημα που έγινε πάθημα και ξαναγίνεται πάθημα σήμερα»

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τον θάνατο του 17χρονου Χρήστου:

«Μια ακόμα συντριπτική ανακοίνωση

Δεν έχουμε άλλα λόγια που να μπορούν να περιγράψουν την οργή και την θλίψη μας.

Μεσάνυχτα Σαββάτου 11/11/2023 προς Κυριακή 12/11/2023, 17χρονος Ρομ έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, έπειτα από καταδίωξη. Ένα ακόμα όπλο στράφηκε εναντίον ενός Ρομ, υπό συνθήκες που «ακόμη ερευνώνται».

Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία,  για να μην θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια;

Ένα πάθημα (Νίκος Σαμπάνης 2021), που έγινε πάθημα (Κώστας Φραγκούλης 2022) και ξαναγίνεται πάθημα σήμερα. Πάντα για Ρομά. Ελπίζουμε ειλικρινά να είναι το τελευταίο και θα εργαστούμε εντατικά για αυτό.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά "ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ" εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του παιδιού και είναι δίπλα τους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA