«Λες να προσπάθησαν να τον έφαγαν;» ακούγεται να λέει με μέτρια ένταση στη φωνή του, ένας κύριος σ' έναν άλλο άνδρα, μιλώντας μία ημέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια. «Θα το δούμε σε 60 χρόνια που θα αποκρυπτογραφήσουν τα αρχεία» απάντησε ο συνομιλητής του, σε μία πιο νηφάλια προσέγγιση για το περιστατικό που άλλαξε τις ισορροπίες τόσο στις ερχόμενες αμερικάνικες εκλογές όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Κυριακή πρωί προς μεσημέρι, 40 βαθμοί· πλέον, κανείς δεν μετράει πόσες συνεχόμενες μέρες έχουμε καύσωνα, υπάρχει ένας συμβιβασμός και μία κούραση απέναντι στην κλιματική καταστροφή. Η συζήτηση των δύο ανδρών θα μπορούσε να είχε γίνει οπουδήποτε, εξάλλου ήταν η είδηση της εβδομάδας, η συγκυρία τους έφερε να την κάνουν στο Diner 72, στο 72ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος του Λουτρακίου.
Το μαγαζί όπου μίλησαν είναι ιδιαίτερα σημειακό. Πέρα από τη σκισμένη –από τον αέρα– σημαία των ΗΠΑ και του Τέξας, που συναντάει κανείς όταν περνάει με ταχύτητες 120 χιλιομέτρων την ώρα, όσα ορίζει δηλαδή το όριο ταχύτητας, το χτίσιμο του εστιατορίου κατά τα πρότυπα ενός αμερικάνικου diner και το ερημοποιημένο περιβάλλον, δυστυχώς λόγω των δασικών πυρκαγιών των προηγούμενων χρόνων, σού δίνουν μία αίσθηση πως έχεις περάσει την απέναντι όχθη του Ατλαντικού και τρως το γεύμα σου σε κάποια πολιτεία του Νότου.
Φωτογραφίες: Τζιάνο Μάμο

Πώς ξεκίνησε το Diner 72
Άθελά της, μ' ένα δικό μας στοιχείο υπερβολής εξαιτίας των περιβαλλοντικών συνθηκών, η Μελανία Δούναβη, ιδιοκτήτρια του αμερικάνικου νεοεστιατορίου που συνεχίζει την κληρονομιά του μαζί με τον πατέρα της, και μιλάει στο Reader, έφτιαξε ένα περιβάλλοντα χώρο το οποίο θυμίζει Τέξας.
Έτσι, αντί για τους αγαπημένους σου ήρωες σειρών, οι οποίοι πηγαίνουν στο φαγάδικο για να απολαύσουν το καφέ και το πρωινό τους, έτοιμοι να κλείσουν το επόμενο deal, συναντάς λέσχες μηχανόβιων και απλούς ανθρώπους που απλά τους κίνησαν το ενδιαφέρον οι σημαίες και οι δίσκοι του Johnny Cash και του Elvis Presley.
«Το Diner 72 ξεκίνησε από τρεις φίλους. Τον πατέρα μου και τα δύο παιδιά, που έχουν δίπλα το βενζινάδικο. Ο πατέρας και ένα από τα παιδιά είναι μηχανόβιοι και εγγεγραμμένοι στις κλασικές μοτοσικλέτες. Ο άλλος ο ξάδερφος, είναι πιο "ιδιαίτερος", με φωτογραφίες, με Αμερική κλπ και αποφάσισαν να κάνουν στην ουσία απλά ένα στέκι, για να μαζεύονται για την πάρτη τους, μηχανόβιοι και έτσι» μας εξηγεί για το πώς το μαγαζί έκανε τα baby steps του.
Δίπλα από το φαγάδικο, βρίσκει κανείς το βενζινάδικο Menelaos 72, που κλείνει μισό αιώνα ζωής, όλα, όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, συμβεβλημένα με το 72ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού προς Κόρινθο.

Τι έκανε το Diner 72 να ξεχωρίσει
Η κα Δούναβη σχολιάζει πως αυτό που έκανε το Diner 72 να ξεχωρίσει από νωρίς μέσα σε αυτόν τον σωρό των καταστημάτων, τα οποία πωλούν ένα μπέργκερ, τηγανιτές πατάτες και αναψυκτικό, είναι η διακόσμηση. Όλη επιμελημένη από τον πατέρα της, Νικόλαο Δούναβη και με αντικείμενα που του έδιναν ανά τα χρόνια.
Θρυλικοί δίσκοι, σιδερένια κουζίνα, καναπέδες που προσφέρουν μία άλλη νώτα ιδιωτικότητας, φέρνουν την ώρα που μιλάμε, κόσμο στο μαγαζί. Μία οικογένεια και ένα νεαρό ζευγάρι μπαίνει και ετοιμάζεται να παραγγείλει.
Η κουβέντα πάει στην απήχηση του εστιατορίου, για την οποία στην αρχή ήταν κάπως επιφυλακτικοί. «Δεν το περιμέναμε, εμείς το κάναμε μεταξύ μας αλλά έρχεται κόσμος από το εξωτερικό κλπ» μάς απαντάει, με τις φωτογραφίες στους τοίχους να λένε όλη την αλήθεια.
Άνθρωποι με μηχανές, είτε από την Αθήνα είτε απ' έξω πόζαραν στον υπαίθριο χώρο, φαίνεται πως είχαν βρει το ελληνικό τους στέκι.

Ο σινεφίλ χαρακτήρας του Diner 72
Ο σινεφίλ χαρακτήρας του Diner 72 (ντάινερ, η προφορά του στα ελληνικά) ανοίγει μία νέα κουβέντα σχετικά με τις συνεχείς συνεργασίες, που έχει το εστιατόριο με brands ρούχων, τραγουδιστές και διακεκριμένους και βραβευμένους, με Χρυσό Φοίνικα. σκηνοθέτες.
Οι «πιστοί» του κινηματογράφου θα είχαν παρατηρήσει ότι το Diner 72 ήταν στο εξώφυλλο της ταινίας μικρού μήκους του σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς», που βραβεύτηκε στις Κάννες. Η ατμοσφαιρικότητα του μαγαζιού έβγαινε τόσο το πρωί, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, όσο και το βράδυ όταν έπεφταν τα φώτα και «κύκλωναν» το εστιατόριο.
Οι ίδιοι εξάλλου μας τονίζουν πως ο χώρος, ως πιο απόμερος, ήταν ιδανικός για να ξεκινήσει η όλη ιδέα. «Αλλά κατά βάση, επειδή είναι μηχανόβιοι, δηλαδή ήθελαν κάτι που να μην υπάρχει, κάτι που το βλέπουν μόνο στις ταινίες και θεωρώ πως παίζει μεγάλο ρόλο ότι όλα είναι με το χέρι» μάς επαναλαμβάνει για το πώς κατάφερε να μπει στον ανταγωνισμό, παρόλο που βρίσκεται 65 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.
Ο φόβος ενός νέου επιχειρηματία είναι από τα πιο συνηθισμένα συναισθήματα. Στην ουσία «τζογάρεις» ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας σου σε μία ιδέα που είτε θα πετύχει είτε όχι. Τα όρια είναι στενά, σε συνδυασμό με τη διάθεση, με την οποία ανοίγει ο καθένας το μαγαζί του.
Όπως μας διευκρίνισαν το στέκι ήταν για την πάρτη τους, δεν προοριζόταν τόσο πολύ για τον «έξω κόσμο». «Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή όταν άρχισαν να έρχονται, 1, 2, 3, 5, 10, λέω κάηκε το μαγαζί, δεν υπάρχει περίπτωση να τραβήξει. Κι όμως, έρχονται συνέχεια» συνεχίζει η κα Δούναβη.

Το μέλλον του Diner 72 και η σχέση με το Τέξας
«Το Τέξας είναι κάτι σαν έμπνευση, λόγω του ότι είναι πολλά τα diners στον Αμερικάνικο νότο και το βενζινάδικο, παλιά, ήταν τεξάδικο. Όλα, λίγο πολύ έχουν μία βάση και κάπως δένουν».
Το μέλλον του Diner 72 είναι αισιόδοξο, παρόλα αυτά αρκετά αμφίβολο λόγω της κλιματικής καταστροφής. «Για το μέλλον να είμαστε καλά, να έχουμε υγεία γιατί από τότε που ανοίξαμε, πλημμυρίσαμε, καήκαμε απέναντι, κλείσαμε λόγω κορονοϊού, έπεσε η γέφυρα, εμείς το παλεύουμε βέβαια αλλά κάτι δεν μας πηγαίνει και τόσο καλά» πρόσθεσε η κα Δούναβη.
Όσον αφορά τα πλάνα του εστιατορίου, τα παιδιά από το βενζινάδικο θέλουν να φτιάξουν έναν χώρο, για να μπορούν να έρχονται τα φορτηγά, να κάνουν το μπάνιο τους και να γίνει 24ώρο. Ό,τι βλέπουμε από βίντεο του TikTok στην Αμερική, τα παιδιά του Diner 72 θέλουν να το κάνουν πραγματικότητα.
«Το ένα από τα δύο παιδιά που τρέχουν το βενζινάδικο, φτιάχνει στο ένα οικόπεδο γήπεδο γκολφ και μετά από εκεί, θα το συνδυάσει με το εδώ κομμάτι. Θέλουμε να κάνουμε και συναυλίες, να είμαστε γεροί, δυνατοί, να μην έχουμε άλλα».

Το Τέξας έχει αρνητικά στοιχεία, η ιστορία και με ποιους συντάχθηκε κατά τη διάρκεια του αμερικάνικου εμφυλίου έδειξε ότι το μέλλον του θα ήταν «σκοτεινό». Χάρισε όμως σκηνές και μία κληρονομιά, τουλάχιστον στο κομμάτι της εστίασης, που ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.
Το Diner 72, από την άλλη, αποδεχόμενο ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο έδειξε πως το μέλλον του είναι «λαμπρό». Πελάτες πηγαίνουν καθημερινά, σχολιάζουν θετικά στα social media και παροτρύνουν φίλους και γνωστούς να το επισκεφθούν, καθώς η γεύση δεν είναι αυτό που το κάνουν μοναδικό.
Ο χώρος, η δυναμική της παρέας τεσσάρων ανθρώπων από το Λουτράκι και την Αθήνα, δίνουν ένα καθαρό προβάδισμα στο εστιατόριο το οποίο, παρόλο που βρίσκεται 73 χιλιόμετρα μακριά, έχει καταφέρει να κερδίσει –ήδη– τον ανταγωνισμό της πρωτεύουσας.
Οι εμπνευστές της ιδέας ήταν του Δούναβη Νικόλαου, πατέρα της ιδιοκτήτριας Δούναβη Μελανία και των ιδιοκτητών του βενζινάδικου Μίλτου και Γιώργου Παπαδημητρόπουλου. Η όλη κατασκευή έγινε από τον Νίκο Δούναβη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.