Μενού
Η Ρούλα Πισπιρίγκου
Μεταφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου στα δικαστήρια | EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • Α-
  • Α+

«Αναπάντεχο»  και  «αδόκητο» χαρακτήρισε τον θάνατο της Μαλένας Δασκαλάκη  η τότε διευθύντρια του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» Μαργαρίτα Μπάκα, καταθέτοντας σήμερα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

«Ήταν ένα αγγελούδι, το έβλεπες και έλεγες γιατί έχουμε αυτό το παιδί στο νοσοκομείο τόσο καλά ήταν (…) Με πήραν και μου είπαν «έφυγε η Δασκαλάκη». Μα είναι δυνατόν; Αυτό το παιδί; Έμεινα άναυδη. 40 χρόνια σε εμένα δεν μου είχε τύχει τέτοια ιστορία αιφνίδιου θανάτου ή θανάτου που να μην έχω κλινική εικόνα πριν. Ούτε έχει πεθάνει παιδί από ηπατική ανεπάρκεια, εκτός από ένα τελικού σταδίου που είχε πειραχτεί το συκώτι».

Για τη Ρούλα Πισπιρίγκου και τον Μάνο Δασκαλάκη είπε πως: «Ήταν δυο γονείς ελαφρώς κλαμένοι, θλιμμένοι και δεν ήταν σε κατάσταση που είναι μερικοί που δεν μπορείς να επικοινωνήσεις…Με ενδιαφέρον άκουσαν όσα τους είπα για μια ώρα. Είχαν την ικανότητα να παρακολουθούν και μου έκαναν ουσιαστικές ερωτήσεις, ήταν αξιοπρεπείς».

«Τους ενημέρωσα και μεταξύ άλλων τους είπα ότι ξεκινούσαν με τη πιθανότητα να είναι χαμηλού κινδύνου, χαμηλού ρίσκου υποτροπής ότι μιλάμε για ίαση 90%. Τους είπα
ότι το παιδί θα πρέπει να μείνει στο νοσοκομείο τουλάχιστον 28 μέρες, τους ενημέρωσα για το πρωτόκολλο λεπτομερώς και τους είπα πως για ένα μήνα μετά όπου δεν θα μπορούσαν να φύγουν από Αθήνα» συνέχισε η κα Μπάκα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου σχετικά με τον θάνατο της Μαλένας.

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Τι είπε η κα Μπάκα

  • Πρόεδρος: Τι σας έλεγαν;
  • Μάρτυρας: Όταν άκουσαν για το εξάμηνο συζήτησαν μεταξύ τους τι θα γίνει με το άλλο παιδί, τη Τζωρτζίνα. Νομίζω βρήκαν λύση ότι θα βοηθήσει κάποιος συγγενής, δεν πρόσεξα λεπτομερώς. Τους είπαν πριν να με ρωτήσουν για το που θα μείνουν. Τους είπα πως υπάρχουν δομές καλές και ότι θα τους εξασφάλιζα ένα χώρο αν το επιθυμούσαν. Αισθάνθηκα ότι ένιωσαν μια ανακούφιση όταν τους είπα πως υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ακόμη τους ανέφερα ότι υπάρχει δυνατότητα να πάρουν άδεια ένα μήνα με αποδοχές και αν χρειαστεί να πάρουν και χωρίς αποδοχές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί μου έδωσαν την εντύπωση πως βρίσκονταν σε σύμπνοια…Δεν μου δημιούργησαν καμία ανησυχία με τη στάση τους. Ούτε υπήρχε καμία ανησυχία για το παιδί, οι έλεγχοι ήταν καλοί…Έβλεπες το παιδί και έλεγες τι το θέλουμε αυτό εδώ μέσα; Τόσο καλά ήταν . Όταν την εξέτασα εγώ είχαν μικρύνει οι λεμφαδένες. Της είπα: «Μαλένα μου τους φάγαμε τους λεμφαδένες μίκρυναν». Θυμάμαι τη μαμά να λέει: «Μαλένα μου ακούς τι λέει η κυρία Μπάκα; Μπορεί να φύγουμε νωρίτερα». Και την ημέρα που έφυγε το παιδί ήταν σε άριστη κατάσταση, χόρευε στον παιδότοπο, έφαγε κανονικά δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά. Αυτά μου μετέφεραν, γιατί εγώ δεν ήμουν εκεί. Δεν υπήρχε κάτι να προβληματίσει διότι αν υπήρχε θα το μάθαινα εγώ. Ήμασταν υπερβολικοί στις εξετάσεις. Αυτό το παιδί σε ένα κέντρο του εξωτερικού μπορεί να μην είχε κάνει τόσες εξετάσεις…».

Η  μάρτυρας  σημείωσε επίσης πως η Μαλένα δεν είχε κλινική εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας, αιτία στην οποία αποδόθηκε αρχικώς ο θάνατός της.

«Με ηπατική ανεπάρκεια κάνεις σύγχυση, κώμα, συνήθως ίκτερο. Δικό μας παιδί δεν έχει κάνει με τη θεραπεία ηπατική ανεπάρκεια. Η τοξικότητα της αγωγής με δόσεις τέτοιες δεν μπορεί να είναι τέτοια που να είναι θανατηφόρα» διευκρίνισε.

«Εγώ σας λέω όμως ότι πράγματι οφείλεται ο θάνατος του παιδιού σε ηπατική ανεπάρκεια. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε το παιδί να έχει κάποια συμπτώματα. Τουλάχιστον 10 ώρες πριν. Θα είχε φτάσει να φτάσει να πέσει σε κώμα. Και από τοξικότητα φαρμάκων θα είχε προηγηθεί κλινική συμπτωματολογία. Είναι αδύνατον πώς να το κάνουμε;».

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Τι είπε για τους γονείς

Πηγαίνοντας στο νοσοκομείο αφού το παιδί είχε καταλήξει, συνάντησε τους γονείς. «Ηταν θλιμμένοι, στεναχωρημένοι. Τους είπα πως δεν περίμενα να συμβεί αυτό. «Γιατί περιμέναμε εμείς;» μου απάντησαν. Τους ανέφερα ότι ήταν ένας αναπάντεχος, αδόκητος θάνατος, δεν μπορούσε να χωρέσει το μυαλό μου ότι έφυγε αυτός ο άγγελος».

«Λυπάμαι σήμερα που είμαι εδώ για αυτό. Αυτό το γεγονός ήταν από τα πιο συγκλονιστικά της καριέρας μου δεν μου έχει ξανασυμβεί. Είπα στους γονείς ότι θέλω να γίνει νεκροτομή. Γιατί δεν είχε να κάνει με λευχαιμία ούτε με τοξικότητα. Τους είπα\ «πρέπει να δούμε γιατί συνέβη, για να σώσετε το άλλο σας παιδί» (σ.σ. τη Τζωρτζινα)» τόνισε η μάρτυρας.

Λίγο αργότερα πρόσθεσε: «Πείσθηκαν και με ευχαρίστησαν. Πώς να σας το πω; Μου φίλησαν το χέρι φεύγοντας, δεν είδα κάποιους ανθρώπους θυμωμένους. Δεν συνάντησα γονείς που να είναι στα πατώματα, συνάντησα γονείς που να στέκονται αλλά θλιμμένους. Ήταν νορμάλ. Τι να σας πω;».

Σύμφωνα με την μάρτυρα όταν η  Ρ. Πισπιρίγκου ενημερώθηκε έμαθε ότι το παιδί κατέληξε από ηπατική ανεπάρκεια, επικοινώνησε μαζί της και της είπε «πως καθυστέρησαν από τη ΜΕΘ να κάνουν την ανάνηψη».

Όταν ξαναμίλησαν και της είπε η κατηγορούμενη για ηπατική ανεπάρκεια, η μάρτυρας της απάντησε πως : «αν βρεις κάποιον γιατρό στον κόσμο που να λέει για θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια χωρίς συμπτώματα να έρθεις να μου το πεις γιατί θα είναι ο πρώτος τέτοιος θάνατος τον κόσμο». Μου είπε θέλω να βρω από τη πέθανε το παιδί μου και ότι σκέφτεται να κάνει μήνυση στην ιατροδικαστή» σημείωσε η κ. Μπάκα.

 

  • Πρόεδρος: Υπάρχουν κάποια σημάδια στο πρόσωπο της Μαλένας…
  • Μάρτυρας: Ρώτησα την κυρία Νικήτα. Αν υπήρχε περίπτωση να έγιναν κατά την ανάνηψη. Μου απάντησε «βεβαίως μπορεί, εκείνες οι στιγμές είναι δύσκολες». Όμως δεν τις θυμόνταν τις αμυχές.

Νωρίτερα, η παιδίατρος με εξειδίκευση στην ογκολογία Μαρίνα Σερβιτζόγλου, καταθέτοντας στο δικαστήριο είπε κι αυτή με τη σειρά της πως ο θάνατος της Μαλένα ήταν αναπάντεχος καθώς οι  εξετάσεις της ήταν άριστες.

«Ήταν σοκαριστικό για όλους και δεν είναι τυχαίο όταν μας το είπαν όλοι λέγαμε ότι κάνανε λάθος όνομα. Είχαμε ένα παιδάκι τελικού σταδίου και νομίζαμε ότι λέγανε για αυτό. Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω. Το παιδί τρεις ώρες δεν μπορούσες να το πάρεις από το παιδότοπο. Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγε. Όλους μας σόκαρε,  είμαστε άνθρωποι.»

Και η κ.Σερβιτζόγλου κατέθεσε πως ο θάνατος του παιδιού ήταν αιφνίδιος και δεν συνάδει με θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA