Μενού
estiatorio
Tchin Tchin Wine Bar - Bordeaux | Facebook
  • Α-
  • Α+

Ελληνίδα είναι η γυναίκα που πέθανε από αλλαντίαση αφού έφαγε σε πολύ γνωστό εστιατόριο στο Μπορντό. Η γυναίκα κατέληξε λίγες ώρες αφότου γευμάτισε στο εστιατόριο «Tchin Tchin Wine Bar», στο κέντρο της πόλης της Γαλλίας

Ο σύζυγός και ο πατέρας της γυναίκας που γευμάτισαν μαζί νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο. Επιπλέον τουλάχιστον ακόμα δέκα άτομα φαίνεται ότι υπέστησαν δηλητηρίαση και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Επτά νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και πέντε δέχονται αναπνευστική θεραπεία. Όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της Γαλλίας, όλα τα περιστατικά καταγράφηκαν στο ίδιο κατάστημα στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι ασθενείς κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα κατασκευασμένα από τον εστιάτορα. Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί, καθώς παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μόλυνσης και άλλων ατόμων που είχαν γευματίσει στο συγκεκριμένο εστιατόριο.

Οι Αρχές προτρέπουν όλους όσους παρουσιάσουν συμπτώματα όπως ναυτία, πόνος στην κοιλιά, εμετός, διάρροια, μειωμένη όραση, ξηρότητα στόματος ή και παράλυση να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό.

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum (Κλωστηρίδιο της Αλλαντίασης) και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.

Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης:

  1. η τροφιμογενής
  2. η βρεφική
  3. η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων
  4. η τραυματική
  5. η ιατρογενής
  6. η εισπνευστική.

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του.

Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.