Μενού
Διαδήλωση ταυτοτήτων
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και το θρήσκευμα έχει αποτελέσει βασικό στοιχείο της ταυτότητας του Έλληνα πολίτη, κάτι που αναγνωρίζεται και από το ίδιο το Σύνταγμα.

Βέβαια, το θέμα της θρησκείας για την Ελλάδα αποτέλεσε ένα βασικό θέμα διαμάχης στην πολιτική ζωή της χώρας ανάμεσα σε αυτούς που παραμένουν προσκολλημένοι στις παραδόσεις και θεωρούν το θρήσκευμα κύριο χαρακτηριστικό του κοινωνικού τους γίγνεσθαι, και εκείνους που θεωρούνται εκσυγχρονιστές και η θρησκεία δεν αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς της εθνικής τους ταυτότητας

Η πτώση του ανατολικού μπλοκ σε συνδυασμό με τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας καθώς και το μεταναστευτικό κύμα από τις χώρες που είχαν καταρρεύσει μετά την πτώση του κομμουνισμού επανέφερε στην Ελλάδα τον θρησκευτικό βίο στη δημόσια ζωή.

Ένα από τα ζητήματα που είχαν τεθεί στην δεκαετία του '90 ήταν η σύμπραξη της Ελλάδας με όλα τα ορθόδοξα κράτη των Βαλκανίων όπου θα έκλειναν επιτέλους οι όποιες πληγές που είχαν ανοίξει στις αρχές του 20ού αιώνα με τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Σε αυτό συνέβαλε και η ίδια η Εκκλησία με την υποστήριξή της στην πολιτική ηγεσία της Σερβίας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Simitis
Eurokinissi

Η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει από τα μέσα της δεκαετίας του '90 όταν στην εξουσία της χώρας ήρθε η κυβέρνηση Σημίτη η οποία αποφάσισε να κάνει στροφή προς την Ευρώπη σε μια ανοικτή κοινωνία όπου η θρησκεία δεν θα καθόριζε πλέον τόσο πολύ το κοινωνικό στάτους. 

Η εκλογή Χριστόδουλου

Το 1998 η εκλογή του Χριστόδουλου ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος έφερε ξανά αυτό το ζήτημα στην επιφάνεια, ειδικά από τον Μάιο του ίδιου έτους.

Τότε, ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε γραικύλους όσους επιθυμούσαν και προωθούσαν τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της αντιπολίτευσης ξεκίνησε εκστρατεία με την λέξη «ευρωλιγούρηδες» αναφερόμενοι στην επερχόμενη είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη.  

Το 1999, την ώρα που το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε την Σερβία λόγω της πολεμικής σύρραξης στο Κόσοβο, η Εκκλησία υπό την καθοδήγηση του Χριστόδουλου έλαβε μέρος σε μεγάλες αντινατοϊκές διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας θέλοντας να εκφράσει τη στήριξή της στον ορθόδοξο σερβικό λαό.

Η «κρίση ταυτοτήτων»

Το μεγάλο πρόβλημα άρχισε τον Μάιο του 2000. Τότε η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την έκδοση νέων αστυνομικών ταυτοτήτων σύμφωνα και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν θα ανέγραφαν το θρήσκευμα. Η συμμετοχή της Ελλάδας στη Συνθήκη Σένγκεν σήμαινε ότι η χώρα θα έπρεπε να προσαρμοστεί στις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούσαν τα προσωπικά δεδομένα και τη μη αναγραφή τους σε δημόσια έγγραφα. 

Η αντίδραση της Εκκλησίας ήταν άμεση και ο Αρχιεπίσκοπος σήκωσε το λάβαρο της «επανάστασης» κόντρα στο κράτος, ζητώντας, αρχικά, την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος κάτι που έπεσε στο κενό.

Xristodoulos
Eurokinissi

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Εκκλησία με σύνθημα «Ελλάδα σημαίνει Ορθοδοξία», να πραγματοποιήσει δύο μεγάλες διαδηλώσεις και να κατεβάσει τον κόσμο (κάθε λογής φανατικό και θρησκόληπτο) τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη, ενώ την ίδια ώρα συγκέντρωσε υπογραφές με στόχο δημοψήφισμα για το θέμα των ταυτοτήτων. 

Πάνω από 3 εκατομμύρια υπογραφές συγκεντρώθηκαν και στη συνέχεια ο Χριστόδουλος συναντήθηκε ακόμα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ζητώντας την παρέμβασή του στο ζήτημα αυτό.

Παρά την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνταχθεί με την Εκκλησία, αυτό δεν τη σταμάτησε καθώς αποφάσισε να προσφύγει μέχρι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν ξεκάθαρη υπέρ του Κράτους βάζοντας τέλος στην όποια προσπάθεια της Εκκλησίας να συνδέσει την αναγραφή του θρησκεύματος με την πίστη των πολιτών. 

Taftotites politikoi
Eurokinissi

Παρά τις προσπάθειες της Εκκλησίας να αναδείξει τη στενή σχέση Ελλάδας και Ορθοδοξίας, η νίκη του Κράτους και της Πολιτείας ήταν ξεκάθαρη κι έδειξε για άλλη μια φορά πως το θρησκευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα παραμένει ένα θέμα δύσκολο, αφού ακόμα και τώρα, το θεμελιώδες θέμα διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους παραμένει άλυτο. 

(πηγή: Όψεις της Σύγχρονης Ελληνικής κι Ευρωπαϊκής Κοινωνίας)

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA