Μενού
Αμμοθίνες - Λήμνος
Αμμοθίνες - Λήμνος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, μπορεί να βρει κάποιος έρημο μέσα στην Ελλάδα που μάλιστα για κάποιους λέγεται ότι είναι «η μοναδική της Ευρώπης», αρκεί να ταξιδέψει μέχρι τη Λήμνο

Ο λόγος για τις Αμμοθίνες ή αλλιώς Παχιές Αμμουδιές που βρίσκονται στα βόρεια του νησιού, κοντά στην παραλία Γομάτι και περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Κατάλακκος.

Οι αμμοθίνες είναι αμμώδεις λόφοι που βρίσκονται συνήθως σε παράκτιες περιοχές και δημιουργούνται από τη διάβρωση και την απόθεση της άμμου, ενώ το σχήμα τους αλλάζει συνεχώς εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Έτσι, η άμμος που υπάρχει στην ακτή παρασύρεται από τον άνεμο και αντικαθίσταται από την άμμο που φέρνουν στην παραλία τα κύματα και τα  ρεύματα.

Βέβαια, το εντυπωσιακό όσον αφορά τις Αμμοθίνες της Λήμνου, μια έκταση περίπου 70 στρεμμάτων, είναι ότι δεν είναι παράκτιες. Έχουν χαρακτηριστεί ως μια «μικρογραφία της… Σαχάρας» όχι τυχαία αφού είναι σα να μεταφέρθηκε ένα κομμάτι της Αφρικής με χρυσαφένιους λόφους και ελάχιστη βλάστηση, όπως πανέμορφα λευκά κρινάκια Λήμνου, στο νησί του Αιγαίου. 

Πάντως, αν και χαρακτηρίζουν τις Αμμοθίνες τη μοναδική έρημο της Ευρώπης, υπάρχουν άλλες πέντε τοποθεσίες σε Πολωνία, Σερβία, Ισπανία, Ιταλία και Ισλανδία που το τοπίο είναι ερημικό ή έστω σχεδόν ερημικό. 

Ποια ελληνική ταινία λέγεται ότι γυρίστηκε στη Σαχάρα της Ελλάδας

Η Μαρία Ιωαννίδου έχει δηλώσει σε συνέντευξή της ότι η σκηνή της ερήμου από την ταινία της Φίνος Φιλμ, «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι», με τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Χρόνη Εξαρχάκο και τον Βαγγέλη Σειληνό γυρίστηκε στις Αμμοθίνες. 

Από την άλλη, ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο οποίος υπέγραφε το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας, είχε αναφέρει ότι τα γυρίσματα της ερήμου πραγματοποιήθηκαν σε μια παραλία στη Λούτσα, η οποία εκείνη την περίοδο ήταν υπό διαμόρφωση από τον δήμο. 

Μάλιστα, είχε εξηγήσει ότι ανακάλυψε την τοποθεσία τυχαία, ενώ ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στην Αίγυπτο προκειμένου να εντοπίσει τοποθεσίες για τα γυρίσματα των σκηνών της ερήμου και της όασης. Και εάν κάποιος αναρωτιέται ποια από τις δύο εκδοχές ισχύει, μάλλον θα είναι δύσκολο να βρει την απάντηση, αφού η ιστοσελίδα της Φίνος Φιλμ αναφέρει και τις δύο. 

Πάντως, η σκηνή της όασης γυρίστηκε και αυτή στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ελευσίνα σε ένα κτήμα με φοινικόδεντρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA