Μενού

Η ζωή ενός ντετέκτιβ στην Ελλάδα: Οι ανήλικοι, η παραβατικότητα και μία σκληρή ανθρώπινη ιστορία

detective_article
  • Α-
  • Α+

Διαβάζοντας κανείς αποκλειστικά τον τίτλο, θα καταλάβει πως το άρθρο θα είναι το «ελληνικό κεφάλαιο» στο πιο δημοφιλές αστυνομικό μυθιστόρημα της σύγχρονης ιστορίας, τον «Σέρλοκ Χολμς» του σερ Άρθουρ Κόναν Ντουλ.

Ομολογουμένως, το μυθιστόρημα που σημάδεψε αρκετές γενιές, έγινε ταινία, σειρά και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της βρετανικής κουλτούρας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η καλύτερη εισαγωγή για όποιον θέλει να «μπει» στα αστυνομικά μυθιστορήματα και στον κόσμο των ιδιωτικών ερευνητών.

Παρόλο που τα βιβλία και ο κινηματογράφος παίζουν περίεργα «παιχνίδια» με το μυαλό μας, σχηματίζοντας μία εικόνα πως ο ντετέκτιβ είναι ένας πιο ανθρώπινος και προσεγγίσιμος «σούπερ ήρωας», που μπορεί να λύσει ιστορικά εγκλήματα χρησιμοποιώντας απλά το μυαλό του και μερικά στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος, η πραγματικότητα, βέβαια, είναι κάπως διαφορετική και σίγουρα πιο πολύπλοκη.

Πώς είναι να είσαι ντετέκτιβ στην Ελλάδα

Ο Κώστας Σωτηρόπουλος είναι ιδιωτικός ερευνητής από το 1988 (σ.σ. τα τελευταία 35 χρόνια), ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας ντετέκτιβ που διδάσκει από το 2016 σε επίσημα αναγνωρισμένο – από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων – ΙΕΚ το επάγγελμα του ερευνητή και μιλάει στο Reader για το πώς είναι το «μυθιστορηματικό αυτό επάγγελμα».

Σε ό,τι αφορά τα βιογραφικά του στοιχεία, γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι την εφηβεία του στην πλατεία Πλυτά, «μία υπέροχη συνοικία του Παγκρατίου» όπως περίγραφει ο ίδιος, ή αλλιώς... Γούβα για τους πιο παλιούς. Μετά ακολούθησε η ευρύτερη περιοχή του κέντρου και «βέβαια η εντονή... υπεροχή των Εξαρχείων και τα πέριξ αυτής».

Η περίπτωσή του ως ιδιωτικού ερευνητή θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αρκετά διαφορετική, καθώς ήταν «ο πιο νέος τότε στο χώρο με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος και με όλες τις τότε πιστοποιήσεις», τα οποία τα απέκτησε σε ηλικία μόλις 21 ετών!

Η σταδιοδρομία του, στην οποία «έπεσε» τυχαία

Στάθηκε τυχερός, μιας και ένα από τα κινηματογραφικά εφηβικά σενάρια δεν έμεινε στα όνειρα, η επαγγελματική του πορεία πρόβαλε και μεταφράστηκε «κομμένη και ραμμένη», όπως ακριβώς θα ήθελε.

Ξεκίνησε, σχεδόν έφηβος, κάτω από συνθήκες ξεκάθαρα βιοπορισμού. Έψαχνε ασφυκτικά να πιάσει κάπου δουλειά, ήταν όντως αναγκαίο και πολύ σημαντικό να εργαστεί άμεσα.

Ψάχνωντας, στάθηκε στα μέσα μιας σελίδας των μικρών αγγελιών της εφημερίδας «Τα Νέα». «Ζητείται νέος για βοηθός σε γραφείο ντετέκτιβ, τηλ επικοινωνίας 52…» δεν θυμάται να το διάβασε δεύτερη φορά, έκλεισε την εφημερίδα και την άνοιξε ξανά στο επόμενο δίλεπτο μέσα σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο.

Κάλεσε και… στη συνέχεια, η συνάντηση έγινε σε ένα γραφείο ντετέκτιβ. Εκεί, ο Σωτήρης. Δεν θα τον ξεχάσει ποτέ, τον βοήθησε πάρα πολύ σε όλα και έμελλε να είναι ο μέντοράς του. Έτσι ήρθαν οι παρακολουθήσεις, οι έρευνες, η αδρεναλίνη και τα πολλά ταξίδια, τα παρα πολλά ταξίδια!

«Ανήλικοι κλέβουν, για να τζογάρουν»

«Έπαιρνα δουλειές φασόν από αλλά γραφεία, δούλευα παράλληλα στο θρυλικό bar των Εξαρχείων "Οκτάνα",  σε συνεργεία αυτοκινήτων ως part time, (με είχε στρώσει, όπως έλεγε ο πατέρας μου μιας και ήταν ο ίδιος μηχανικός αυτοκινητων, απο τους καλύτερους της τότε εποχής) δεν τόλμησα να κάνω διακοπές, μόνο δουλειά και πάλι δουλειά» μας περιγράφει για το πώς κατάφερε να εδραιωθεί σε αυτόν τον απαιτητικό χώρο και να συμπληρώνει 35 χρόνια δυναμικά στον επάγγελμα των ιδιωτικών ερευνών.

Τα χρόνια περνούν, πράγμα που σημαίνει ότι αλλάζουν και οι απαιτήσεις των πελατών. Πόσο μάλλον όταν έχει προηγηθεί μία παγκόσμια πανδημία, με τις όποιες επιπτώσεις και αν είχε αυτή στην ελληνική κοινωνία. «Ασχολούμαστε στην πλειοψηφία με προβλήματα ανηλίκων» αναφέρει χαρακτηριστικά, παραθέτοντας τις υποενότητες που ερευνούν.

«Εμπλοκή νέων με ναρκωτικά, κλοπές και συμμετοχή σε οπαδική βία, οι τάσεις που αυξάνονται για αυτοκτονία σε εφηβικές ηλικίες, η αλόγιστη χρήση αλκοόλ, η έκθεση της σωματικής ακεραιότητας σε ενέργειες που θέτουν ακόμα σε κίνδυνο και την ίδια τη ζωή τους, η κακή χρήση του διαδικτύου, οι πιθανές ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, η εμπλοκή σε πορνεία, ο κοινωνικός αποκλεισμός που οδηγεί σε κατάθλιψη είναι μερικές από αυτές, αποκαλύπτοντας στη συνέχεια κάτι αρκετά τρομακτικό για την εξέλιξη της παραβατικότητας στις μικρότερες ηλικίες.

«Υπήρξε ροπή του κόσμου στα τυχερά παιχνίδια κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, πολλές έρευνές μας έδειξαν πως ανήλικα παιδιά κλέβουν από συγγενικά τους πρόσωπα, μόνο και μόνο για να τζογάρουν».

Οι ανήλικοι δεν αποτελούν το μοναδικό πεδίο δραστηριοποίησης του γραφείου του, καθώς αναλαμβάνει επίσης «έρευνες ηλεκτρονικού εγκλήματος, έρευνες που αφορούν στη σωστή και εύρυθμη λειτουργία εταιρειών, αλλά και υποθέσεις τροχαίων ατυχημάτων» και όλο το φάσμα των ποινικών υποθέσεων. Φυσικά, όλα αυτά με τα απαιτούμενα, για κάθε περίπτωση, εργαλεία.

sotiropoylos
Κώστας Σωτηρόπουλος

Τα εργαλεία των ντετέκτιβ στο σήμερα

Όπως είναι φυσιολογικό, η τεχννολογία είναι «must» στη δουλειά του ντετέκτιβ.

«Η έρευνα έχει μεταφερθεί σε κινητά τηλέφωνα, προγράμματα και εφαρμογές για την παρατήρηση - παρακολούθηση κάποιου π.χ ανηλίκου για επικοινωνίες με Skype, email, Viber κ.τ.λ» σημειώνει σχετικά για τις αλλαγές του τότε, όταν έκανε τα πρώτα του βήματα, με το σήμερα, χρονική απόσταση περίπου τριών δεκαετιών.

«Εντοπισμός θέσης οχημάτων και ατόμων, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο και εφόσον πλαισιώνονται όλα ως νόμιμα, εξειδικευμένες αναλύσεις DNA, ειδικές διαδικτυακές έρευνες στα social media» μπαίνουν, μεταξύ άλλων, στο «οπλοστάσιο» ενός ιδιωτικού ερευνητή.

Οι σχέσεις του με άλλους ερευνητές και την ΕΛΑΣ

Στο εξωτερικό είναι γνωστό ότι οι ντετέκτιβ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αστυνομίας, διαθέτοντας αρκετές φόρες δικό τους χώρο για την εξιχνίαση των υποθέσεων. «Με την αστυνομία υπάρχει συνεργασία κάτι που είναι άλλωστε αναγκαία σε κάποιες των περιπτώσεων» τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος εκθειάζει τις σχέσεις που διατηρούν οι Έλληνες ερευνητές με τους αντίστοιχους του εξωτερικού.

Επιστρέφοντας την κουβέντα στο ζήτημα της παραβατικότητας των ανηλίκων, μετά από ερώτημά μας για το εάν έρχονται γονείς στο γραφείο του για να ερευνήσουν τα παιδιά τους, μας περιγράφει κάτι αρκετά ενδιαφέρον· «πιστεύω ότι βρισκόμαστε, ορμώμενοι των καταστάσεων, πολύ κοντά στο να θεσπιστεί η σύσταση ειδικής ομάδας καταστολής από την ΕΛΑΣ για την εφηβική παραβατικότητα και τη διόγκωση των εγκληματικών αυτών πράξεων».

Μία ιδιαίτερη έρευνα, σκληρή αλλά ανθρώπινη

«Μια αρκετά όμως σκληρή υπόθεση προέκυψε με μια κυρία.

Είχε έρθει για να διαπιστώσει τα αίτια αλλαγή συμπεριφοράς του συζύγου το τελευταίο διάστημα.

Η ανησυχία της ήταν μεγάλη, μιας και ο σύζυγος είχε την αποκλειστική φροντίδα του 10 μηνών βρέφους τις ώρες που απουσίαζε σε επαγγελματικές υποχρεώσεις η ίδια.

Είχαν μετακομίσει από τη συμπρωτεύουσα στην Αθήνα, διέμεναν στο πατρικό σπίτι του συζύγου σε μια οικογενειακή τριώροφη πολυκατοικία, όπου στον πρώτο έμενε η χήρα μητέρα του, στο δεύτερο η αδερφή του με τον σύζυγο και την 6 ετών κόρη τους και η οικογένεια της πελάτισσας μας στον τρίτο όροφο.

Σε έρευνα, που κάναμε για το εάν είχε εμπλακεί σε κάτι που θα μπορούσε να έθετε σε κίνδυνο το ανήλικο, δεν διαπιστώθηκε κάτι το μεμπτό, ούτε κάποια πληροφορία που να κινεί υποψίες για κάποια εμπλοκή του με εξαρτησιογόνες ουσίες ή με τζόγο.

Ο φόβος της ήταν ότι έπρεπε να απουσιάζει κάποιες ώρες από το σπίτι. Η γιαγιά, λόγω προβλημάτων υγείας, δεν μπορούσε να προσφέρει βοήθεια και έτσι η ανησυχία μεγάλωνε με την αποκλειστική επίβλεψη του μωρού μόνο από τον ίδιο

Η αδερφή του δεν είχε άριστες σχέσεις με την πελάτισσα, πράγμα που δυσκόλευε πιο πολύ την φύλαξη του παιδιού μέχρι να βρεθεί μια κατάλληλη babysitter.

Μετά από αρκετή παρατήρηση ανακαλύφθηκε και αποκαλύφθηκε ότι τα δυο αδέρφια είχαν ερωτική σχέση από όταν ακόμα ήταν ανήλικα και το μεγαλύτερο σοκ ήρθε, όταν αποκάλυψε οικειοθελώς η αδελφή ότι ο πατέρας της 6χρονης κόρης είναι ο αδερφός της».

Ο ανταγωνισμός, η εμπιστοσύνη και τα μαθήματα στους νέους ντετέκτιβ

Κάνοντας ένα απλό google search, μπορείτε να δείτε ότι τα γραφεία ιδιωτικών ερευνητών είναι πολλά, περισσότερα απ' όσα περιμένατε. Ο ανταγωνισμός αρκετά μεγάλος, αλλά «μεγαλύτερος ανταγωνιστής είναι ο εαυτός μου, με αυτόν συγκρίνομαι καθημερινά επαγγελματικά και σε υπαρξιακό επίπεδο» δηλώνει ο κ. Σωτηρόπουλος, αναγνωρίζοντας ότι μερίδα συναδέλφων του ανήκει στον «υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού και χαίρεται για αυτό».

Η εμπιστοσύνη σε μία τέτοια δουλειά φαντάζει αρκετά δύσκολη, ειδικά όταν πρόκειται για νευραλικές έρευνες. «Ακούσια εμπιστεύομαι την οικογένειά μου και ό,τι συμπεριλαμβάνεται σε άτομα που θεωρώ εγώ οικογένεια, φίλους ίδιας πορείας σε αρχές και τους απόλυτα δοκιμασμένους συνεργάτες μου» διευκρινίζει σχετικά, προσθέτοντας πως «έχει προκύψει να μην σχετίζομαι τελικά φιλικά και αυτό αργά ή γρήγορα αποδεικνύεται, αυτούς τους (φίλους) τούς αφήνω και με αφήνουν ακούσια».

Όπως ειπώθηκε, ο κ. Σωτηρόπουλος είναι βασικός εισηγητής καθηγητής των σεμιναρίων σχετικά με το επάγγελμα του ιδιωτικού ερευνητή, και δίνει το δικό του μήνυμα στη νέα γενιά των ντετέκτιβ, που θα διαδεχθεί την «παλαιά φρουρά».

«Καταρχάς, νιώθω ότι κάναμε ένα καινοτόμο βήμα και δημιουργήθηκε το πρώτο αναγνωρισμένο ΙΕΚ στην Ελλάδα το 2016. Επιγραμματικά, θα ήθελα οι νέοι συνεργάτες, όταν θα φύγουν από εμάς, να έχουν το στοιχείο της στιγμιαίας απόφασης και να έχει εμποτιστεί η σοβαρότητα της έννοιας "εχεμύθεια". Δεν αναφέρουμε ποτέ και τίποτα σε οικεία μας πρόσωπα, όλα τα υπόλοιπα έπονται στην πράξη και το μόνο που μένει είναι να το εφαρμόσουν».

Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος

Ιδιωτικός ερευνητής

Sotiropoulos & Associates

Αιόλου 100, Αθήνα

Αθήνα-Κηφισιά-Γλυφάδα-Πειραιάς-Πάτρα-Ιωάννινα-Θεσσαλονίκη και Εξωτερικό

Τηλ.: 2103217000

Website: www.sotiropoulos-24h.gr

Email: info@sotiropoulos-24h.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.