Μενού
pispirgkou
Ρούλα Πισπιρίγκου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Ο θάνατος της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη δεν προήλθε από χορήγηση θανατηφόρας δόσης κεταμίνης», κατέθεσαν στο δικαστήριο τόσο ο ιατροδικαστής, Χρήστος Κραββαρίτης, όσο και ο παθολογοανατόμος, Ανδρέας Καραμέρης. Οι δύο μάρτυρες ειδικών γνώσεων που έχουν προταθεί από την πλευρά της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, εστίασαν στον επιβαρυμένο οργανισμό του παιδιού.

Ειδικότερα, ο κ. Κραββαρίτης αμφισβήτησε ευθέως την ιατροδικαστική έκθεση του Σωτήρη Μπουζιάνη, για την οποία είπε πως «δεν ανταποκρίνεται εξ ολοκλήρου στο ιατροδικαστικό στάτους», χαρακτηρίζοντας «ασυνήθιστο» τον τρόπο με τον οποίο διενεργήθηκε αυτή.

«Δεν θα έλεγα ποτέ αιτία τη δηλητηρίαση. Η φράση θανατηφόρα δηλητηρίαση δεν ανταποκρίνεται στην ιατροδικαστική έκθεση. Δεν υπάρχουν ευρήματα συμβατά με δηλητηρίαση. Δεν ανταποκρίνεται εξ ολοκλήρου στο ιατροδικαστικό στάτους. Για μένα πιο δόκιμο να γράφει «οξύ πνευμονικό οίδημα συνέπεια πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων», θα ήταν ολοκληρωμένο πλήρες ιατροδικαστικό πόρισμα».

Κατά τον μάρτυρα «το παιδί ήταν τόσο επιβαρυμένο, παράλυτο, με γαστροστομία, με πάρα πολλά άλλα ζητήματα που είχαν οδηγήσει σε πολυοργανική έκπτωση. Το προσδόκιμο ζωής εκ των πραγμάτων ήταν πολύ περιορισμένο. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ακόμα κι αν δεν υπήρχαν όλες οι άλλες παράμετροι. Ένας εγκέφαλος τελείως κατεστραμμένος, με γλοίωση, δηλαδή με ουλές, σεσημασμένη εκφύλιση εγκεφάλου. Η καρδιά με προβλήματα, σχεδόν 41 γραμμάρια. Και το ήπαρ με προβλήματα. Ο οργανισμός ανεπαρκής σε πολλές λειτουργίες του. Το περιστατικό είχε τελικό υπόβαθρο το αναπνευστικό αρέστ. Ένας πνεύμονας στον οποίο πάσχει χορηγούμε ουσίες που στην καθημερινή πράξη χαρακτηρίζουμε «ναρκωτικά». Το παιδί έπαιρνε ουσίες που δυσκόλευαν τη λειτουργία της αναπνοής. Για μένα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο».

«Είχε αναπνευστική δυσχέρεια»

Για την κεταμίνη που βρέθηκε στο αίμα της Τζωρτζίνας κατέθεσε πως «όπως χορηγήθηκε ήταν μια ουσία που χορηγήθηκε παραπλεύρως χωρίς να σχετίζεται με το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν ως σοβαρό υπόβαθρο για το αποτέλεσμα. Η ασθενής είχε αναπνευστική δυσχέρεια και πολυοργανική έκπτωση… Η κεταμίνη είναι ουσία που θορυβεί», υποστήριξε ο κ.Κραββαρίτης και συμπλήρωσε:«Δεν τη βρίσκουμε εύκολα, εγώ δεν την έχω βρει ποτέ. Η συμμετοχή στην υπόθεση αυτή δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν, είναι τέτοιες αλλοιώσεις των οργάνων αθροιστικά με τη λήψη φαρμάκων. Το πόρισμα, όπως σας το εξέθεσα, στρέφεται πιο κοντά στην επιστημονική πραγματικότητα», σημείωσε ο ιατροδικαστής.

Αναφορικά με την έκθεση του κ. Μπουζιάνη είπε: «Σε αυτήν την ιατροδικαστική έκθεση είδα πράγματα που δεν συνηθίζονται.Ο συνάδελφός μου έκανε μια εξέταση, με την οποία πετάει το μπαλάκι στους άλλους. Δεν έκανε δική του εκτίμηση αλλά έκανε ένα copy paste της ιστοπαθολογικής έκθεσης. Έβαλε σε κάθε όργανο ό,τι λέει ο παθολογοανατόμος, δεν εξέφρασε δίκη του άποψη. Η ιστοπαθολογική διερεύνηση ήταν πολύ αναλυτική, δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα. Η τοξικολογική ανάλυση βγάζει ένα αποτέλεσμα για τη θανατηφόρα δόση από ένα εκ των εκατοντάδων παραδειγμάτων στη βιβλιογραφία και όχι για το συγκεκριμένο περιστατικό.Στο δημοτικό σχολείο λέγαμε ότι δεν κάνουμε πορτοκάλια με μήλα. Δεν μπορείς να συγκρίνεις τον 8χρονο με τον 60άρη. Ο κάθε οργανισμός έχει δικά του στοιχεια που διαφοροποιούν τη δράση των ουσιών σε κάθε άνθρωπο. Τα φάρμακα δεν είναι δηλητήρια, από κάθε φάρμακο μπορεί κάποιος να πεθάνει», υποστήριξε ο κ. Κραββαρίτης.

Ο διάλογος

  • Πρόεδρος: Η πνευμονοπάθεια από πότε δρομολογείται;
  • Μάρτυρας: Θεωρώ ότι πυροδοτείται από λοίμωξη ή από συστηματική πάθηση, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Πρόεδρος: Εδώ τι είχαμε;
  • Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το αξιολογήσω ακριβώς από πότε χρονολογείται η λοίμωξη.
  • Πρόεδρος: Γιατί πέθανε με τα 22 χιλιάδες λευκά αιμοσφαίρια και όχι νωρίτερα που είχε 30 χιλιάδες λευκά;
  • Μάρτυρας: Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα συμβεί αυτό το αποτέλεσμα.
  • Πρόεδρος: Λέτε ότι είχε δυσχέρεια αναπνοής; Μα δεν υπάρχει καταγεγραμμένο τέτοιο εύρημα για τις 29/1
  • Μάρτυρας: Το πρωί, το μεσημέρι νομίζω είχε.
  • Πρόεδρος: Αυτό που προκύπτει είναι ότι στις 14.20 υπάρχει μήνυμα της κατηγορούμενης προς το σύζυγό της που δεν του αναφέρει αναπνευστική δυσχέρεια. Δεν θα το ανέφερε ο σύνοδος της, εν προκειμένω η κατηγορούμενη, αν είχε δυσχέρεια;
  • Μάρτυρας: Δεν πέθανε από πνευμονοπάθεια. Από πνευμονοπάθεια με τη συνδρομή βαρέων ναρκωτικών φαρμάκων. Αν εξέλειπε ένα από αυτά μπορεί να ζούσε.

«Μου έκανε εντύπωση»

Από την πλευρά του ο παθολογοανατόμος Ανδρέας Καραμέρης, που έχει κάνει ιστολογική εκτίμηση για το θάνατο της Τζωρτζίνας, εστίασε στο μικρόβάρος της καρδιάς της Τζωρτζίνας. «Η καρδιά του παιδιού ήταν 47 γραμμάρια! Δεν έχω ξαναδεί τόσο ελαφριά καρδιά. Θα έπρεπε να είναι 110-115 γραμμάρια σε αυτήν την ηλικία. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση», κατέθεσε ο μάρτυρας προσθέτοντας ότι «το μικρό βάρος της καρδιάς δείχνει και μία απόκλιση να επιτελέσει το λειτουργικό της έργο. Είναι και μικρότερο το κλάσμα εξώθησης. Ο φυσιολογικός καρδιακός ιστός κατά περιοχές έχει αντικατασταθεί με λίπος».

Αναφερόμενος στα ευρήματα από τον εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα του παιδιού, είπε πως «Ήταν μικρότερα, αλλά εντός των προβλεπομένων ορίων. Είχε εντοπιστεί και εγκεφαλικό οίδημα ήπιου βαθμού. Διαπιστώσαμε αλλαγή στον ιστό του οργάνου, δηλαδή καταστράφηκε και αντικαταστάθηκε από γλοία. Αυτό σημαίνει τραυματισμό συνεχή». Ο μάρτυρας αναφερόμενος στους πνεύμονες της Τζωρτζίνας, κατέθεσε ότι ήταν πηγή λοίμωξης. «Το βάρος τους ήταν σχετικά αυξημένο σε σχέση με το αναμενόμενο. Υπήρχε εικόνα πνευμονικού οιδήματος έντονου βαθμού. Μου έδωσαν έγγραφο 29/1/2022 με είκοσι χιλιάδες λευκά. Αυτό σημαίνει λοίμωξη. Μιλάμε για μια πνευμονοπάθεια, μια φλεγμονή στον πνεύμονα».

«Από τι πέθανε η Τζωρτζίνα;»

«Τελικά από τι πέθανε η Τζωρτζίνα;». «Δεν θα σας πω από τι πέθανε, σας μιλώ ως παθολογοανατόμος», απάντησε στην πρόεδρο, προσθέτοντας πως «Πηγή της λοίμωξης είναι ο πνεύμονας. Βλέπω διαταραχή της φυσιολογίας της καρδιάς. Είχε κάνει λίπος στην καρδιά και αυτό προκαλεί διαταραχές. Αλλά, κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή η εκφύλιση μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA