Μενού
Ιτα
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τι είναι το «ελληνικό όνειρο»; Μήπως είναι οι ιστορίες εκείνων των ανθρώπων που αποφασίζουν να υπερβούν τη ρουτίνα της καθημερινότητάς τους και να κάνουν «κάτι», που θα αποδείξει πως το ανάστημα τους είναι μεγαλύτερο από αυτό που φανερώνει ο ίσκιος τους;

Το κανάλι ΙΤΑ 8 (Ιδιωτική Τηλεόραση Αθήνας) ήταν το «παιδί» του Λεωνίδα Τούντα, ενός εμπόρου με είδη εστίασης στη συμβολή Ιεράς Οδού και Πειραιώς, το οποίο στήθηκε με τη συνδρομή του έμπειρου τεχνικού Αναστάσιου Αγγελόπουλου.

Ο τελευταίος έχει στήσει τεχνικά τους περισσότερους ιδιωτικούς τοπικούς σταθμούς της Αθήνας (HIGH-TV, ASTRO-TV, TV-MAGIC, ΤΗΛΕ-ΤΩΡΑ, BLUE-SKY, MAD-TV, TV-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 0-6, ΠΕΙΡΑΙΑΣ-TV, ΤΗΛΕΦΩΣ Κ.Λ.). Το 1987, ο ίδιος ο Αγγελόπουλος έκανε κάποιες εκπομπές από τη συχνότητα της Ε.Ρ.Τ.2, κυρίως τα μεσάνυχτα. Τότε δημιουργήθηκε το ΙΤA 8.

Σύμφωνα με το site abatv.gr, που ανήκει στον Αγγελόπουλο, το 1988 δημιούργησε στην Αθήνα τον πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό «που εκπέμπει πειραματικά στη συχνότητα Ε.Ρ.Τ. 2, όταν αυτή σταματά να εκπέμπει το νυχτερινό της πρόγραμμα», όπως ο ίδιος εξηγεί.

Τον ίδιο χρόνο μεταδίδει από την ίδια συχνότητα το δορυφορικό πρόγραμμα του Λουξεμβούργου(!) και διάφορα δορυφορικά προγράμματα εξωτερικού, και το κανάλι ITA 8».

a.maroni
H παρουσίαση της λαϊκής τραγουδίστριας Άννας Μαρώνη από το I.TA8

Το κανάλι, σύμφωνα με τον Αγγελόπουλο, εξέπεμπε σε Αττική, Πελοπόννησο, Κρήτη, και σε ορισμένα ακόμα νησιά (κοντά στην Αττική). Ο ίδιος, μερικά χρόνια μετά το κλείσιμο του, έλεγε πως το δημιούργησε μαζί με τον Τούντα για να «αναγκάσουν την ΕΡΤ να βάζει πρόγραμμα το βράδυ, «γιατί, κλείναν το βράδυ, τα μαζεύαν και έφευγαν!» (στο 8.48 του παρακάτω video).

Μαζί του, ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Τούντας, ένας άνθρωπος που ασχολούνταν με το εμπόριο, όμως κάθε άλλο παρά τυχαίος ήταν με την πειρατεία. Ο Τούντας καυχιόταν πως είχε κάνει πειρατικές εκπομπές ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού προγράμματος μέσα στη δεκαετία του '70 με το κανάλι «8», χρησιμοποιώντας κτίριο στα Κάτω Πατήσια. Το 1981 συνελήφθη για ραδιοπειρατεία, μια και μοναδική φορά.

Πέρασε λίγες μέρες στο κρατητήριο και αφέθηκε ελεύθερος. Δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Μπήκε στο ΙΤΑ 8 με προσοχή και προνοητικότητα: Ποτέ δεν διαφήμιζε την επιχείρηση του στην Ιερά Οδό και πάντα πρόσεχε, στις ξένες ταινίες αισθησιακού και νίντζα περιεχομένου, να μην παίζει τίτλους έναρξης και τέλους, για να αποφύγει το κυνηγητό για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων.

Αντιθέτως, διαφήμιζε με κάθε τρόπο το πρόγραμμα της συντρόφου του, της λαϊκής τραγουδίστριας Άννας Μαρώνη.

ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑς

Τα μεγαλεπήβολα όνειρα και το φινάλε του ΙΤΑ 8 

ιτα8
συνέντευξη του Λεωνίδα Τούντα, που διασώζεται στο αρχείο του Αγγελόπουλου.

Το κανάλι λειτούργησε από το 1989 έως το 1994. Όπως μαθαίνουμε από τον ίδιο τον Τούντα, το προσωπικό ήταν τέσσερα άτομα (ένας δημοσιογράφος, ένας καραγκιοζοπαίκτης, ο Τούντας αυτοπροσώπως και ο Αγγελόπουλος) και όλοι μαζί έβγαζαν 10ωρο πρόγραμμα καθημερινά, ενώ δεν έλειπαν και οι μέρες που ο τεχνικός ξεχνιόταν και στο κανάλι έπεφτε μαύρο για κάμποσες ώρες.

Πάντως, ο κύριος Τούντας λειτουργούσε σαν σωστός καναλάρχης, αγοράζοντας ως και 7.500 βιντεοκασέτες από διάφορους Έλληνες παραγωγούς, φίλους του, καταβάλλοντας από 20.000 δραχμές ως και μισό εκατομμύριο. 

«Ψησταριές TV», αλλά και «σκυλέ TV» ήταν μερικές από τις περιγραφές του ITA 8 σε δημοσιευμάτων αθηναϊκών εφημερίδων, όπως αυτά διασωθήκαν στο αρχείο του Αγγελόπουλου.

Το κανάλι «έθρεφε» το ανομολόγητο και - μάλλον - πολυπληθές κοινό του με μαραθωνίους επτά και οκτώ ωρών από σκυλάδικα, μαζί με ταινίες όπως «Οι Τελευταίες Μέρες της Πομπηίας», το πειραματικό Suburbia της Penelope Spheeris, τη σειρά σοφτ πορνό Electric Blue, αρκετές πορνοταινίες και πολλά ακόμα προγράμματα με απερίγραπτα καλτ αισθητική. 

«...τι πα να πει τσόντα δηλαδή. Πώς κάνουνε στριπτίζ ορισμένα κέντρα. Πώς βλέπουμε γυμνιστές στη Θάλασσα. Έτσι κι εγώ προέβαλλα το γυμνό. Και τώρα βάζω. Αργά το βράδυ και όχι μέρα», δήλωνε ο Τούντας με περηφάνια. 

Πάντως αν κρίνουμε από τα δημοσιεύματα της εποχής (1989), κανείς δεν ενοχλούνταν από την παρουσία του καναλιού του Τούντα, στην εμβρυακή τότε, ιδιωτική τηλεόραση. 

ψησταριες τιβι
Αποκόμματά δημοσευμάτων για το I.T.A 8

Το τέλος του ΙΤΑ 8 ήρθε το 1994. Ο Τούντας, όπως βλέπουμε από τη μοναδική συνέντευξη του που διασώζεται, είχε κάποιο άγχος για το αν θα κατάφερνε να πάρει άδεια λειτουργίας ιδιωτικού καναλιού, και επίσης, είχε βλέψεις ώστε να στεγάσει την επιχείρηση του σε στούντιο του Κεραμεικού, το οποίο, σαν γνήσιος λαϊκός ήρωας, θα παραχωρούσε και σε άλλα κανάλια για να βγάζουν πρόγραμμα.

Δεν τα κατάφερε. Τον Σεπτέμβριο του 1994, στη θέση του ITA 8 άρχισε να εκπέμπει το συνδρομητικό FILMNET. Δεν αξίζουμε ήρωες σαν τον Τούντα και τον Αγγελόπουλο.

Πάντως, σε ένα κλείσιμο του ματιού της ειρωνείας, το πρόγραμμα του FILMNET για αρκετούς μήνες παρέμεινε οριακά προσβάσιμο και σε άτομα που δεν ήταν συνδρομητές. Πειρατεία for ever. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA