Μενού
oaka
ΟΑΚΑ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μπορεί το ΟΑΚΑ να μην είχε πολύ μεγάλο συντελεστή ασφαλείας, όμως το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα εστιάζεται στην έλλειψη συντήρησης του μεγάλου έργου.

Αυτό τονίζει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Γιώργος Γκαζέτας, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Στην επίβλεψη και επιτήρηση δεν είμαστε και η πιο ασφαλής χώρα. Ο συντελεστής ασφαλείας και η επάρκειά του δεν ήταν υπερβολικά μεγάλη. Το έργο είναι μοναδικό στον κόσμο και αυτό από μόνο του έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς δεν υπήρχε εμπειρία μεγάλη τόσο στην κατασκευή όσο και στην συντήρηση».

Όμως ο Σαντιάγκο Καλατράβα είχε αφήσει στην Αθήνα ένα εγχειρίδιο συντήρησης το οποίο... χάθηκε. Το 2004 μάλιστα δεν υπήρχε οικοδομική άδεια και έτσι το έργο δεν μπορούσε να συντηρηθεί

Όταν η άδεια βγήκε δέκα χρόνια μετά τότε η Ελλάδα είχε μνημόνια και δεν υπήρχαν χρήματα. Έτσι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, όπου το τεράστιο έργο έμεινε χωρίς κάποιο έλεγχο για 20 χρόνια.

Πλέον, το πόσο θα μείνει κλειστό το ΟΑΚΑ θα εξαρτηθεί από τη δεύτερη μελέτη που θα πραγματοποιήσει ειδική ομάδα του ΤΕΕ, σε συνεργασία με το ΕΜΠ.

«Το ΟΑΚΑ θα μείνει κλειστό για τουλάχιστον 1 χρόνο, δεν καταρρέει»

Την εκτίμησή του για το πόσο θα παραμείνει κλειστό το ΟΑΚΑ εξέφρασε στο Live News του Mega ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.

Το πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει κλειστό το ΟΑΚΑ, σύμφωνα με τον ίδιο, θα εξαρτηθεί από την τρίτη μελέτη εφαρμογής. «Για να πούμε ακριβώς πόσο αυτό θα εξαρτηθεί από την τρίτη μελέτη εφαρμογής, η οποία θα ασχοληθεί με τις προδιαγραφές και προϋπολογισμούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η μελέτη «εντός έτους θα πρέπει να έχει τελειώσει», ωστόσο αυτό εξαρτάται από πολλούς παράμετρους και το πόρισμα της τρίτης μελέτης εφαρμογής. Όπως είπε ο ίδιος, οι σκουριές εντοπίζονται στις συγκολλήσεις, το οποίο δεν σημαίνει ότι το ΟΑΚΑ καταρρέει.

«Θεωρώ ότι δεν είναι επικίνδυνο με αυτό που βλέπω. Οι σκουριές και τα προβλήματα στις μεταλλικές κατασκευές είναι τυπικές, δηλαδή, γίνεται σε ένα σημείο, επαναλαμβάνεται ξανά, διότι υπάρχει η ίδια τεχνοτροπία που κολλάει το ένα κομμάτι με το άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι έχουμε δύο ανεξάρτητες κατασκευές», είπε ο κ. Καρύδης, αναφορικά με το στέγαστρο Καλατράβα και το καθ' εαυτό γήπεδο με τις κερκίδες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA