Πως είναι να μπαίνεις σε μια κατάσταση ύπνωσης; Τι είναι αυτό που θα αισθανθείς; Πως καταφέρνεις να κατευνάσεις τις σκέψεις για θεραπευτικό σκοπό; Η υπνωτική κατάσταση, δεν είναι κάτι μεταφυσικό, έχει όμως πολλά κοινά στοιχεία με την έμπνευση, την ονειροπόληση, τη φαντασία, την έκσταση, τη μυσταγωγία.
«H υπνοθεραπεία σημαίνει το να χρησιμοποιείς τη φυσική νοητική ικανότητα της υπνωτικής κατάστασης καθώς και υπνωτικές διαδικασίες για θεραπευτικούς σκοπούς», λέει στο Reader ο Στέφανος Λέων. Βαούτης, ο οποίος ασχολείται με την Υπνοθεραπεία και το Hypno Coaching και έχει ιδρύσει την ΑΜΚΕ «Υπνοθεραπεια στην Ελλάδα», για τη διάδοση της Υπνοθεραπείας, στα πρότυπα της Μ. Βρετανίας.
Θέλεις να μας πεις λίγα πράγματα για την υπνοθεραπεία– τι ακριβώς είναι και ποιους ανθρώπους αφορά ή μπορεί να βοηθήσει; Αντίστοιχα, υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων στις οποίες αντενδείκνυται ως μορφή θεραπείας;
Στέφανος: Η Υπνοθεραπεία είναι η θεραπευτική προσέγγιση κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται κυρίως σε υπνωτική κατάσταση, δηλαδή ύπνωση. Με λίγα λόγια, χρησιμοποιείς τη φυσική νοητική ικανότητα της υπνωτικής κατάστασης καθώς και υπνωτικές διαδικασίες, για θεραπευτικούς σκοπούς. Ενώ ιστορικά, πολλές παραδοσιακές και αυτόχθονες κοινωνίες έχουν χρησιμοποιήσει υπνωτικές μεθόδους για κοινωνικούς, ιατρικούς και πνευματικούς σκοπούς, κατά τους τελευταίους δύο αιώνες στη Δύση, η υπνοθεραπεία έχει γίνει μια εξαιρετικά σύνθετη και αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος με αυξανόμενα στοιχεία για την αξία της.
O Βρετανικός και ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος έχουν εγκρίνει την υπνοθεραπεία και την ύπνωση ως μέθοδο θεραπείας από το 1955 και 1958 αντίστοιχα. Ωστόσο, η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει θεσπίσει κάποιο νομικό πλαίσιο και συγκεκριμένες εκπαιδευτικές προδιαγραφές για τη θεωρία, την πρακτική και τις εφαρμογές της.
Γενικά αφορά κάθε άνθρωπο που έχει συναισθηματικές δυσκολίες και θέλει να φέρει θετικές αλλαγές στην ζώη του, αλλά αντενδείκνυται για άτομα με ιστορικό ψυχωσικής διαταραχής, σχιζοφρένεια, επιληψία, και μείζονα κατάθλιψη.
Η υπνωτική κατάσταση ή ύπνωση τι ακριβώς είναι και πως διαφέρει από τον ύπνο;
Η ύπνωση είναι μια απολύτως φυσιολογική λειτουργία που υπάρχει σε κάθε άνθρωπο αλλά και στα ζώα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η έμπνευση, η ονειροπόληση, η φαντασία, η έκσταση, η μυσταγωγία έχουν πολλά κοινά με την υπνωτική κατάσταση. Επειδή η ύπνωση αποτελεί μία φυσική κατάσταση του νου, δεν υπάρχει τίποτα αφύσικο με αυτήν.
Βέβαια είναι διαφορετική από τον ύπνο - μία κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Σε κατάσταση ύπνωσης βρισκόμαστε πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας, όταν είμαστε απορροφημένοι από μία άλλη σωματική η διανοητική δραστηριότητα – π.χ. όταν οδηγούμε ή διαβάζουμε ένα βιβλίο ή εργαζόμαστε σε ένα σχέδιο για ώρα- μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μία φυσική υπνωτική κατάσταση.
Η ύπνωση είναι η νοητική κατάσταση κατά την οποία η κριτική λειτουργία του νου αναστέλλεται και η σκέψη γίνεται επιλεκτική εστιαζόμενη σε ένα σημείο. Σε αυτή την κατάσταση, το ασυνείδητο κομμάτι του νου μας «ξεκλειδώνεται» και εμείς γινόμαστε περισσότερο δεκτικοί σε υπνωτικές «υποβολές».
Δεν χρησιμοποιούμε την υποβολή με την έννοια της εντολής ή της διαταγής, αλλά με την έννοια της «παρότρυνσης», της «πρότασης». Εναπόκειται στο υποσυνείδητο το αν θα τις απορρίψει ή αν τις θα αποδεχθεί, ή το πως θα τις συνθέσει σύμφωνα με τις βαθύτερες αξίες μας.
Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, ο υπνοθεραπευτής καθοδηγεί και συντονίζει την υπνωτική εμπειρία και όταν χρησιμοποιεί υποβολές, το άτομο έχει τη δυνατότητα, ακόμα και σε πολύ βαθιά ύπνωση, να αποφασίσει αν θα τις δεχθεί, αν θα τις προσαρμόσει ώστε να ταιριάζουν στη δική του εμπειρία ή αν θα τις απορρίψει. Οι υποβολές που δίνονται κατά την ύπνωση, βιώνονται διαφορετικά από τον κάθε άνθρωπο. Επί της ουσίας είναι αυτό-ύπνωση και όχι έτερο-ύπνωση, ο ενδιαφερόμενος αφήνεται να υπνωτιστεί.
Συχνά υπάρχει η σύγχυση της ύπνωσης με τον υπνωτισμό. Παλιότερα ο όρος υπνωτισμός χρησιμοποιούνταν για να υποδηλώσει, πιο συγκεκριμένα, τις διάφορες μεθόδους και τεχνικές για να φτάσει κάποιος σε κατάσταση ύπνωσης.
Άρα η υπνοθεραπεία επιτυγχάνεται μέσω της ύπνωσης. Πως γίνεται αυτή η διαδικασία πρακτικά και ποια είναι τα οφέλη της;
Η επαγωγή στην ύπνωση, γίνεται με οδηγίες, ώστε να χαλαρώσει πρώτα το σώμα και έπειτα ο νους. Η υπνωτική κατάσταση είναι η ίδια πολύ ευεργετική ως μια βαθιά χαλάρωση, μια νοητική ανακούφιση από στρεσογόνους παράγοντες και μέθοδος για την αλλαγή περιοριστικών και αρνητικών πεποιθήσεων σε υποσυνείδητο επίπεδο και των συμπεριφορών που προκύπτουν απ' αυτές.
Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος έχει συνειδητά τον στόχο να είναι υγιής και να διατηρεί μια καλή φόρμα αλλά ασυνείδητα νιώθει ότι δεν αξίζει -πράγμα που του δημιουργεί συναισθήματα δυστυχίας και τον οδηγεί σε κατανάλωση φαγητού με πολλές θερμίδες για να νιώσει καλύτερα. Η υπνοθεραπεία θα χρησιμοποιηθεί για να προγραμματίσει το άτομο με πεποιθήσεις ότι αξίζει και συνεπώς μπορεί να δώσει στον εαυτό του υγιεινά πράγματα.
Άρα γίνεται επαγωγή σε υπνωτική κατάσταση, υπνωτικός προγραμματισμός νέων ιδεών/συμπεριφορών και συνθετική δουλειά- εργασία σε εσωτερικές συγκρούσεις που σχετίζονται συνήθως με βασικές πεποιθήσεις και αξίες για τη ζωή και τον εαυτό μας. Μια τεχνική που είναι γνωστή ως αναδρομή, χρησιμοποιείται μερικές φορές στη συνθετική ύπνωση.
Ο σκοπός της μεθόδου της αναδρομής, είναι να αποκτήσει το άτομο αντίληψη, να καταλάβει πώς δημιουργήθηκαν πεποιθήσεις στο παρελθόν βάσει περιορισμένων ή μεμονωμένων πληροφοριών. Για παράδειγμα, μπορεί από έναν κριτικό γονέα ή από πειράγματα στο σχολείο, να έχει κάποιος την ιδέα ότι δεν είναι καλός ή ότι δεν αξίζει και, μέσω της αναδρομής, να νιώσει σε συναισθηματικό επίπεδο ότι αυτό δεν είναι αλήθεια και ότι οι άνθρωποι αυτοί είπαν αυτά τα λόγια εξαιτίας δικών τους προσωπικών θεμάτων. Αυτό βοηθάει την απορρόφηση νέων, θετικών ιδεών.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι ο πελάτης ανακαλύπτει πώς να συνεργαστεί ενεργά με τη δύναμη των συναισθηματικών επιπέδων του νου και της φαντασίας του, αντί να τα θεωρεί μυστηριώδη κομμάτια του εαυτού του τα οποία συνήθως εργάζονται ενάντια στους συνειδητούς στόχους του.
Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, έχουμε συνειδητότητα; Τι είναι αυτό που θα αισθανθούμε;
Γενικά βιώνεται από το άτομο ως μία πολύ ευχάριστη και χαλαρωτική εμπειρία, κατά τη διάρκεια της οποίας η αντίληψη και οι αισθήσεις υπέροξύνονται και, αντίθετα με την πεποίθηση της κοινής γνώμης, διατηρούμε τόσο την επαφή μας με την πραγματικότητα όσο και τον έλεγχο του εαυτού μας.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εκφράσει φόβους ή αναστολές για τη διαδικασία; Τι σας λένε;
Θα έλεγα οι περισσότεροι. Αν το σκεφτείς, η ύπνωση ως λέξη στη γλώσσα μας έχει μια αρνητική χροιά. Θα δεις συχνά σε τίτλους εφημερίδων και ΜΜΕ ή ακόμη και σε πολιτικούς λόγους να λένε π.χ. δρούμε σαν υπνωτισμένοι, πάντα με αρνητική φόρτιση. Άρα ασυνείδητα έχει περάσει ότι αν κάποιος υπνωτιστεί, θα τον χειραγωγήσουν, θα τον εκμεταλλευθούν ή θα ρεζιλευθεί.
Επίσης ο κινηματογράφος, η τηλεόραση ακόμα και κάποια κινούμενα σχέδια έχουν διατηρήσει τον μύθο ότι αυτός που θα υπνωτιστεί θα γίνει το πειθήνιο όργανο αυτού που θα τον υπνωτίσει, κάτι που δεν ισχύει. Δεν είναι μια κατάσταση ασυνειδησίας, αλλά μία κατάσταση υπερσυνείδησης. Ασυνείδητοι φόβοι όπως του να μην αποκαλυφθώ, μήπως δεν επανέρθω και άλλα, φυσικά δεν ισχύουν.
Η έλλειψη ολοκληρωμένης πληροφόρησης για το τι πραγματικά είναι ή ύπνωση και η υπνοθεραπεία, συντηρούν την αρνητική χροιά τους. Για την Ελλάδα αποτελεί μία παλιά και καινούρια μέθοδο, αν σκεφτούμε ότι στα Αρχαία Ασκληπιεία γινόταν θεραπευτική εγκοίμηση, κάτι παρόμοιο με την υπνοθεραπεία.
Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται με την ύπνωση;
Η διαχείριση του άγχους, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, τα προβλήματα ύπνου, η φοβία ταξιδιού με αεροπλάνο ή άλλο μέσο, τα προβλήματα σχέσεων, οι παράλογοι φόβοι όπως οι αράχνες, οι αλλαγές στη συμπεριφορά που σχετίζονται με την απόδοση στη δουλειά και τα θέματα υγείας και ευεξίας όπως ο έλεγχος βάρους και η διακοπή καπνίσματος.
Επιπλέον, η υπνοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση του σωματικού πόνου και υποστηρικτικά σε ιατρικές επεμβάσεις και οδοντιατρικές θεραπείες, καθως και για την προετοιμασία εγκύων για φυσικό τοκετό.
Πόσες συνεδρίες ενδείκνυται να κάνει κάποιος ο οποίος μπορεί να θέλει να απελευθερωθεί από μια φοβία -όπως η φοβία του θανάτου, ή η αρρωστοφοβία; Ακολουθείς ένα πρωτόκολλο ή έχει να κάνει με την κάθε ατομικότητα;
Επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, ο αριθμός των συνεδριών ποικίλει. Αυτό εξαρτάται από την δεκτικότητα, πόσο ισχυρό είναι το κίνητρο, από τη θέληση, την πειθαρχία στην διαδικασία και τη δέσμευση του ενδιαφερόμενου.
Οι συνεδρίες υπνοθεραπείας σχεδιάζονται στα μέτρα και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου. Υπάρχει ένας γενικός σκελετός, αλλά κάθε συνεδρία είναι μοναδική. Να πούμε βέβαια ότι ακόμη και το ίδιο υπνωτικό σενάριο, κάθε άνθρωπος το βιώνει διαφορετικά. Είναι ευνόητο ότι μια συνεδρία δεν μπορεί να λύσει τα πάντα. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά, αν και για λόγους marketing, πολλοί υπόσχονται λύσεις άμεσα κι εύκολα. Όσον αφορά τις φοβίες, υπάρχει μια βαθύτερη τάση να φοβόμαστε και αυτή την αναζητούμε.
Προσωπικά για να επιταχύνουμε το αποτέλεσμα γρηγορότερα, προσφέρω αρχικά μια ηχογράφιση που περιλαμβάνει οδηγίες για προοδευτική βαθειά χαλάρωση σώματος και νου και λίγο αργότερα μια ηχογραφημένη αυτό ύπνωση με θετικές υποβολές για επαναπρογραμματισμό αναλόγως του στόχου του ενδιαφερόμενου.
Με αυτόν τον τρόπο εξασκείται στην αυτό-ύπνωση και βάζει και το άτομο το προσωπικό του λιθαράκι και μεταξύ των συνεδριών. Μελλοντικά να μπορεί να μπαίνει σε κατάσταση ύπνωσης όταν το θέλει και να δίνει στον εαυτό του θετικές υποβολές και να επαναπρογραμματίζει το νου του.
Η υπνοθεραπεία έχει κοινή συνισταμένη με την ψυχοθεραπεία στο κομμάτι της ψυχικής υγείας;
Ναι έχει. Η υπνοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή συμπληρωματικά ως μια επιπρόσθετη θεραπεία για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή ενίσχυση των ιατρικών ή ψυχοθεραπευτικών μεθόδων.
Κάνεις και κάποια σεμινάρια αυτο-ύπνωσης. Θέλεις να μας μιλήσεις για αυτό; Τι ακριβώς είναι και τι μπορεί να μας προσφέρει;
Το σεμινάριο που εισηγούμαι έχει θέμα την αυτό – ύπνωση και τον αυτό- επαναπρογραμματισμό με νέες ιδέες, συνήθειες και συμπεριφορές. Η αυτό-ύπνωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να χρησιμοποιήσουμε με θετικό τρόπο τη φαντασία μας και τις προσδοκίες που τη συνοδεύουν και να αφυπνίσουμε θετικά συναισθήματα που θα μας ωθήσουν σε δράση.
Η χρήση της αυτό-ύπνωσης αποτελεσματικά, αποτελεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την προσωπική ανάπτυξη, την επίτευξη των στόχων και της προσωπικής ευτυχίας και ευεξίας. Μαθαίνουμε πώς να ενεργοποιούμε τη φυσική ικανότητα της ύπνωσης και να κάνουμε τη φαντασία μας να δουλέψει προς όφελός μας και όχι εναντίον μας. Με άλλα λόγια, μαθαίνουμε πως να χρησιμοποιούμε δημιουργικά την φαντασία μας.
Στοιχεία επικοινωνίας: 2109567413, [email protected]
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.