Μενού
komotini mat.jpg
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση των αστυνομικών, με χρήση βίας σε νεαρούς. | Twitter/Μένουμε Ενεργοί
  • Α-
  • Α+

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η αστυνομική επιχείρηση σπου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στόχος ήταν «η απομάκρυνση ομάδας ατόμων που εισέβαλε σήμερα το πρωί», ωστόσο υπήρξαν καταγγελίες για χρήση ωμής βίας από τις αρχές κατά των νεαρών που διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Επίσης, γίνεται λόγος από φοιτητικές οργανώσεις για «πρωτοφανή εισβολή» των ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο.

Κατά την ΕΛΑΣ, ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής «παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας».

Όπως επισημαίνει η αστυνομία, με άμεση και συντονισμένη επιχείρηση από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απομάκρυνση των ατόμων. Στη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 18 προσαγωγές και ο χώρος αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έξι από τους προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ αναμένεται η απόφαση για τους υπόλοιπους και αν οι προσαγωγές θα μετατραπούν σε συλλήψεις.

Κομοτηνή: Βίντεο με χρήση βίας

Η επιχείρηση για την ΕΛΑΣ ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αλλά στα social media κυκλοφορούν βίντεο με αστυνομικούς να ασκούν βία σε νεαρούς διαδηλωτές και να τους συλλαμβάνουν.

Κομοτηνή: Η θέση της ΚΝΕ

Από τη μεριά της, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας «καταγγέλλει την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ και την βίαιη προσαγωγή δεκάδων φοιτητών στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, μεταξύ των οποίων αρκετά μέλη της ΚΝΕ».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «το “έγκλημα” των φοιτητών ήταν ότι υλοποιούσαν τη συλλογική απόφαση του Φοιτητικού τους Συλλόγου για συμμετοχή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, με κλειστή σχολή, ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που κάνει την αδικία νόμο και διαλύει τα πτυχία και το μέλλον τους».

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια. Οι απειλές, ο αυταρχισμός, η καταστολή της κυβέρνησης, με στόχο να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τη νέα γενιά, θα πέσει στο κενό! Αντί να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και να αποσύρει το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο, απαντά με ΜΑΤ, καταστολή και βία», τονίζει επίσης η ΚΝΕ.

Κοσμήτορας Νομικής: «Φοιτητές κάλεσαν την αστυνομία για να σταματήσει η κατάληψη»

Από την πλευρά το, ο κοσμήτορας της Νομικής σχολής Μιχάλης Χρυσομάλλης αναφέρει ότι «φοιτητές κάλεσαν την ΕΛΑΣ στη Νομική»

«Δεν ζητήθηκε ούτε από την Κοσμητεία ούτε από την Πρυτανεία [σ.σ η επέμβαση της αστυνομίας]», είπε επίσης και συνέχισε: «Είχε προαναγγελθεί κατάληψη από μία μειοψηφία του Συλλόγου Φοιτητών, η οποία έκανε μία συγκέντρωση -επιτροπή κατάληψης το είπε, συντονιστική πόλης το είπε- και αποφάσισε την προηγούμενη Πέμπτη κατάληψη από τη Δευτέρα».

«Την επόμενη μέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών "Κώστας Βάρναλης" έκρινε σε απόφασή του ότι αυτή η ενέργεια είναι αντικαταστατική και παράνομη», ανέφερε επίσης ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ.

«Αυτοί επιμέναν να κάνουν την κατάληψή τους και επέβαλαν και προς εμένα να αναβάλω τις εξετάσεις για να διευκολυνθούν όλοι. Εγώ βέβαια αρνήθηκα να τις αναβάλλω», είπε επίσης, συμπληρώνοντας:

«Όταν έγινε η κατάληψη της σχολής και για να αποφευχθούν τα χειρότερα, διότι δεν είμαστε για να ανοίγουν κεφάλια, ανακοίνωσα αναστολή των εξετάσεων και έδιωξα το διοικητικό προσωπικό και τους καθηγητές που είχαν προσέλθει με τους φοιτητές για τις εξετάσεις».

«Τότε η πλειοψηφία του Συλλόγου κατήγγειλε εμένα και τον πρύτανη ως ψοφοδεείς, φοβισμένους και ανήμπορους και απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δημοσίας Τάξης, τον κ. Χρυσοχοϊδη», συνέχισε ο κοσμήτορας. 

Ο κ. Χρυσομάλλης ανέφερε επίσης ότι το Πανεπιστήμιο έχει πέντε τμήματα υπό κατάληψη στην Ξάνθη, σε Πολυτεχνείο και Ιατρική, όπου «δεν έγινε καμία επέμβαση».

«Εδώ η πλειοψηφία των φοιτητών αποφάσισε να στείλει επιστολή στον Χρυσοχοϊδη, ο Χρυσοχοϊδης μάς μάλωσε, λέγοντας "γιατί δεν μάς ειδοποιήσατε" και ήρθαν στην Κομοτηνή τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από γειτονικές πόλεις», υπογράμμισε ο κοσμήτορας, επισημαίνοντας ότι δεν έχει αρμοδιότητα να καλέσει την αστυνομία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA