Μενού

Ένοπλες Δυνάμεις: Ο Δημήτρης Χούπης νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αποστρατεύεται ο Φλώρος - Τα νέα ονόματα

Κωνσταντίνος Φλώρος και Δημήτρης Χούπης
Κωνσταντίνος Φλώρος και Δημήτρης Χούπης | ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ανακοινώθηκαν οι κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με την ανακοίνωση των νέων επικεφαλής. 

Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε επί του θέματος στο Μέγαρο Μαξίμου από τις 11:00, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και παρουσία των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, και Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπερίτη. 

Η βασικότερη αλλαγή που φέρνουν οι σημερινές κρίσεις είναι η αποστράτευση του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του μετά από τέσσερα χρόνια στη θέση.

Αντικαταστάτης είναι ο ο αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση. 

Κρίσεις: Οι νέοι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων

Ειδικότερα, ομόφωνα αποφασίστηκε:

1. Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ του Αντιστρατήγου Δημήτριου Χούπη - στη θέση του Κωνταντίνου Φλώρου

2. Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΣ του Αντιστρατήγου Γεώργιου Κωστίδη - στη θέση του Άγγελου Χουδελούδη.

3. Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΝ του Αντιναυάρχου Δημήτριου - Ελευθερίου Κατάρα - στη θέση του Γιάννη Δρυμούση.

4. Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΑ του Αντιπτεράρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη - στη θέση του Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Στον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο απονέμεται ο επί τιμή τίτλος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και στους απερχόμενους Αρχηγούς του ΓΕΑ, του ΓΕΣ και του ΓΕΝ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη και Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση, απονέμεται ο επί τιμή τίτλος του Αρχηγού ΓΕΑ, Αρχηγού ΓΕΣ και Αρχηγού ΓΕΝ αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μήνυμα των κρίσεων είναι αυτό της ανανέωσης.

Το μήνυμα Μητσοτάκη για την αποστράτευση Φλώρου

«Η τετραετής θητεία του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ως Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ συνέπεσε με μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας και κρίσεων. Αλλά και με χρόνια σημαντικής  αμυντικής και διπλωματικής αναβάθμισης της χώρας» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ανακοίνωση της αποστράτευσης του κ. Φλώρου.

«Η συμβολή του υπήρξε υπερπολύτιμη», συμπλήρωσε, «τόσο απέναντι σε προκλήσεις συμβατικής ή και υβριδικής μορφής, όσο και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων». 

«Ο στρατηγός επέβλεψε την εφαρμογή του σχεδίου μας για τη θωράκιση της Εθνικής  Άμυνας, ύστερα από χρόνια αδράνειας. Προώθησε τη διακλαδική συνεργασία. Τον ενισχυμένο ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων. Και τη συνεργασία με τους συμμάχους μας. Πρωτοστάτησε στη στρατηγική μας συμπόρευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες. Ενώ εργάστηκε μεθοδικά για τη στρατιωτική αναβάθμιση της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης. Τέλος, έδωσε νέα διάσταση στην παράδοση της καθοριστικής συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και έκτακτων καταστάσεων. Ως αληθινός Αρχηγός, πάντοτε υπηρέτησε πρώτος το καθήκον προς την πατρίδα» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην παρακαταθήκη του απερχόμενου Α/ΓΕΕΘΑ.

«Στρατηγέ, σε ευχαριστούμε για μια τόσο παραγωγική θητεία, που βοήθησε να γίνει η Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή και περήφανη. Αυτά τα χρόνια είναι ένα ακόμη παράσημο στα πολλά που συνοδεύουν το στήθος σου δίπλα στο εθνόσημο που τίμησες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.