Μενού
magnisia dexameni
Η δεξαμενή νερού στη Μαγνησία. | Glomex/SKAI TV
  • Α-
  • Α+

Κοντά στη λύση του γρίφου που σχετίζεται με την έξαρση γαστρεντερίτιδας και τον εντοπισμό σαλμονέλας στο νερό της περιοχής βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μαζί με τους τεχνικούς της ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου βρέθηκαν σήμερα (04/06) στο σημείο της δεξαμενής που τροφοδοτεί το δίκτυο, για λήψη δειγμάτων νερού, που προορίζονται εργαστηριακό έλεγχο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στις γεωτρήσεις υδροδότησης των χωριών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, όπου την περασμένη Παρασκευή εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Να σημειωθεί ότι πάνω από 100 άτομα νοσηλεύονται και δεκάδες είναι κλινήρεις στα σπίτια τους με συμπτώματα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου του νερού, υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή.

Γαστρεντερίτιδα: Από τι προκλήθηκε

Εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που εντοπίστηκαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών, ανιχνεύθηκε και σαλμονέλα τόσο στη δεξαμενή όσο και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου.

Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Να σημειωθεί ότι μετά τους ελέγχους του ΕΟΔΥ, έχει απαγορευτεί η κατανάλωση του νερού από ανθρώπους και ζώα.

Υδροφόρες του Δήμου και συνεργεία, μοιράζουν στους κατοίκους νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε στην ΕΡΤ ότι έως το τέλος της εβδομάδας οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου το νερό.

«Ούτε θα πλένουν τα χέρια τους μόνο στην τουαλέτα, τίποτε άλλο. Θα πίνουν νερό, το οποίο δίνουμε και εμείς και ο Δήμος με μπουκάλια από χθες», είπε χαρακτηριστικά.

«Εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν νερό θα το βράζουν στους 100 βαθμούς για τρία λεπτά αν υποθέσουμε ότι χρειάζεται να πλύνουν χέρια και δεν έχουν άλλα, ούτε ντους ούτε τίποτα. Μόνο στο καζανάκι της τουαλέτας», πρόσθεσε.

Επιπλέον ανέφερε ότι «οι υπηρεσίες κλήθηκαν στις 31/5 μαζί με τον ΕΟΔΥ φάνηκε ότι υπήρχαν προβλήματα και στο δίκτυο και στη δεξαμενή.

Γαστρεντερίτιδα: Οι έρευνες

«Δεν έχει τελειώσει η έρευνα, θα τελειώσει μέσα στην εβδομάδα γιατί χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμα, να αναλυθούν τα δείγματα και κυρίως να βρούμε πώς προέκυψε αυτό το πράγμα», σημείωσε ο περιφερειάρχης. «Από πού έγινε; Έγινε από το δίκτυο, έγινε από τη δεξαμενή, έγινε και από τα δύο;», αναρωτήθηκε.

Στην ερώτηση για το τι θεωρεί πιθανό σενάριο σχετικά με το τι συνέβη απάντησε «θα ξέρουμε στο τέλος της εβδομάδας».

«Αυτή τη στιγμή έχω σενάρια στο μυαλό μου, αλλά δεν μπορώ να τα πω γιατί δεν τα έχω επιβεβαιώσει. Όταν θα επιβεβαιωθούν στο τέλος της εβδομάδας θα πούμε ακριβώς πώς έγινε και αν χρειαστεί θα αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν», σημείωσε ο Δημήτρης Κουρέτας.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA