Μενού
klopi_aytokinitou
Κλοπή αυτοκινήτου | shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε «μάστιγα» για αρκετούς πολίτες έχουν μετατραπεί οι καθημερινές κλοπές αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα. Ανυποψίαστοι σταθμεύουν τα οχήματα τους και το πρωί συνειδητοποιούν ότι έχουν κάνει «φτερά». Για το λόγο αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν τοποθετήσει κάμερες ασφαλείας κάτι που ωστόσο δεν λειτουργεί αποτρεπτικά καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί οι κινήσεις των κακοποιών. Πως προσεγγίζουν το αυτοκίνητο, πως καταφέρνουν να μπουν στο εσωτερικό και πώς να το θέσουν σε κίνηση με ιδιαίτερη προτίμηση σε μικρά αυτοκίνητα όπως τα smart.

Ειδικοί επισημαίνουν πως η πλειοψηφία των κλεμμένων αυτοκινήτων μετατρέπεται σε ανταλλακτικά. Αμέσως μετά την κλοπή πηγαίνουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπου αφαιρούν τμήματα και στη συνέχεια σε συνεργασία με συνεργεία τα τοποθετούν σε αυτοκίνητα καθώς τα γνήσια ανταλλακτικά κοστίζουν ακριβότερα. Η Ελληνική Αστυνομία με βάση τις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας και μαρτυρίες για τυχόν ύποπτες κινήσεις κάνει έρευνες για τον εντοπισμό της «ομάδας κρούσης» με στόχο να αποτραπούν οι κλοπές των οχημάτων και τους ιδιοκτήτες να αναρτούν φωτογραφίες των κλεμμένων αυτοκινήτων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια προσπάθεια κάποιος κάπου να τα εντοπίσει.

Πρόσφατα από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές οχημάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Συνελήφθησαν τρία άτομα και ως προς τον τρόπο δράσης τους διαπιστώθηκε ότι αφού εντόπιζαν υποψήφια προς κλοπή οχήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, χρησιμοποιώντας κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διέθεταν (διαγνωστικά εγκεφάλων, αυτοσχέδια εργαλεία παραβίασης κλπ), προέβαιναν στην κλοπή τους και τα στάθμευαν προσωρινά σε απομονωμένα σημεία του Μενιδίου, ώστε να μην εντοπιστούν από τις Αρχές, ενώ στη συνεχεία τα μετέφεραν σε σημεία «καβάτζες».

Επίσης για να πετύχουν τον σκοπό τους και να διοχετεύσουν τα κλεμμένα οχήματα στην αγορά, χρησιμοποιούσαν στοιχεία ανύπαρκτων ή ανυποψίαστων ατόμων και προμηθεύονταν οχήματα, ίδιας μάρκας και τύπου με τα κλεμμένα, τα οποία είχαν εμπλακεί σε τροχαία ατυχήματα και ήταν ασύμφορα προς επισκευή. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα έγγραφα αυτών, πλαστογραφούσαν τα στοιχεία κυκλοφορίας καθώς και τον αριθμό πλαισίου των κλεμμένων οχημάτων, και τα διέθεταν προς πώληση μέσω διαδικτύου, σε χαμηλές τιμές για άμεσο κέρδος. Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί 10 περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, από τα οποία τα 9 βρέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους ενώ το παράνομο κέρδος από τη δράση τους ξεπερνά το ποσό των 290.000 ευρώ.

Τι συμβουλεύει η ΕΛΑΣ

Η ΕΛΑΣ δίνει μια σειρά από συμβουλές όπως:

  • Να μην αφήνετε ποτέ το όχηµα µε αναµµένη τη µηχανή και το κλειδί στην υποδοχή του, ακόµα και αν βγαίνετε για µερικά δευτερόλεπτα από αυτό.
  • Πάντοτε να παίρνετε το κλειδί µαζί σας, αν παρκάρετε το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό σας σε χώρο στάθµευσης (parking).
  • Μην αφήνετε στο όχηµα στοιχεία που δηλωτικά της ταυτότητάς σας.
  • Να αποφεύγετε να σταθµεύετε το όχηµά σας σε ερηµικά µέρη.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA