Η κακιά η ώρα, η παθολογική ζήλεια, οι οικονομικές διαφορές. Oι γυναικοκτόνοι κάθε φορά προβάλλουν τα επιχειρήματά τους. Όλα όμως έχουν μια κοινή βάση. Nα εξηγήσουν τα ανεξήγητα για τις δολοφονίες γυναικών που έπεσαν θύματα της πατριαρχίας. Η γυναικοκτονία της 43χρονης στο Αγρίνιο είναι μία ανάμεσα στις δεκάδες που λαμβάνουν χώρα ετησίως.
Και είναι άλλες τόσες που δεν καταγράφονται επίσημα, καθώς παρότι η αστυνομία κρατάει στοιχεία για τα περιστατικά, που τελούνται αποκλειστικά στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής βίας, στη χώρα μας δεν έχει γίνει ποτέ έρευνα για το θέμα από επίσημο φορέα ώστε να «φωτιστούν» όλες οι πλευρές του φαινομένου.
Διαβάστε ακόμη: Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Η παράδοση του 30χρονου - «Νεκρή και αυτή και εγώ»
Ο αριθμός των γυναικοκτονιών ανά χρονιά
Tα στοιχεία που διέθεσε στο Reader.gr το κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα, Διοτίμα, αναδεικνύουν την κρισιμότητα του προβλήματος. Σύμφωνα με αυτά, ο ανεπίσημος αριθμός των γυναικοκτονιών από το 2010 έως το 2024 -και συγκεκριμένα μέχρι την 11η Νοεμβρίου- ανέρχεται σε 219.
Από τον πίνακα προκύπτει μια αύξηση των περιστατικών το 2021, όταν και καταγράφονται 31 γυναικοκτονίες, με 24 να έχουν φτάσει στη δημοσιότητα το 2022 και 13 το 2023. Να αναφερθεί ωστόσο πως πρόκειται για στοιχεία που έχει συγκεντρώσει εμπειρικά το κέντρο Διοτίμα με βάση τα συμβάντα που έφτασαν στη δημοσιότητα από το 2010 έως σήμερα.
Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Στην ΕΕ το 33% των γυναικών, δηλαδή μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ, (συνολικά περίπου 62 εκατομμύρια γυναίκες) έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία. Το 22% των γυναικών στην ΕΕ έχουν υποστεί βία από τον σύντροφό τους, ενώ το 55%, περισσότερες δηλαδή από τις μισές, έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά τουλάχιστον μία φορά από την ηλικία των 15 ετών. Μία στις τέσσερις γυναίκες στην Ευρώπη έχει βιώσει κάποια μορφή κακοποίησης ή παρενόχλησης στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την έκθεση του Cybersafe (2021). Τα δεδομένα αντλήθηκαν από μελέτη που εκπόνησε το κέντρο στο πλαίσιο του έργου «Equal_Gen: Νέες και νέοι για τη Ισότητα των φύλων» τον Δεκέμβριο του 2023.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 29,6% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σωματική βία, ενώ το 18,1% ότι έχει υποστεί σεξουαλική βία. Η πιο συχνή μορφή βίας που δηλώνουν ότι υφίστανται οι γυναίκες σε ποσοστό 40,42% είναι η ψυχολογική βία, ενώ περισσότερες από 2 στις 5 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα (42,6%) και εργάζονται ή είχαν εργαστεί στο παρελθόν, φέρονται να έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Σημειώνεται ότι το Κέντρο Διοτίμα παρέχει δωρεάν νομική βοήθεια/δικαστική εκπροσώπηση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Αν χρειάζεστε βοήθεια και ζείτε στην Περιφέρεια Αττικής ή Κεντρικής Μακεδονίας, μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.