Μενού
Νεράιδα Κοζάνης
Νεράιδα Κοζάνης | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

H Νεράιδα πρόκειται για ένα χωριό της Κοζάνης το οποίο ταλαιπωρήθηκε πολύ και είχε κατοίκους πρόσφυγες από το ΝΑ Πόντο της Σεβάστειας, όπου με ανταλλαγή το 1922 άφησαν τα πάντα και μετακόμισαν κοντά στα Λεύκαρα Κοζάνης. 

Δεν υπήρχε νερό

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χωριό ήταν τόσο άγονο και χωρίς νερό, που το 1929 οι άνθρωποι αποφάσισαν να κατέβουν στο λόφο, κοντά στον ποταμό Αλιάκμονα και να στήσουν το σπιτικό τους από την αρχή, κοντά στον ποταμό Αλιάκμονα.

Στις παρυφές του λόφου είχε άφθονες πηγές με πεντακάθαρο νερό, εξού και το όνομα Νεράιδα που έδωσε στα εγκαίνια του χωριού, ο τότε Δεσπότης Κοζάνης, Ιωακείμ, εντυπωσιασμένος από το μέρος και τα πολλά νερά.

 
Κεντρικός δρόμος στο χωριό Νεράιδα | visitneraida.gr

Όλα από την αρχή 

Οι κάτοικοι με κουράγιο και βοηθώντας ο ένας τον άλλον, έχτισαν τα σπίτια τους, άρχισαν να καλλιεργούν τα εύφορα χωράφια, τα οποία ήταν απέναντι στο ποτάμι και να ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Η ζωή τους κυλούσε ομαλά και προοδευτικά, καθώς εκείνο τον καιρό είχαν κατασκευάσει ένα μικρό υδραυλικό φράγμα στο ποτάμι και με το νερό των πηγών του είχαν δωρεάν ύδρευση και άρδευση.

 
Τα πρώτα σπίτια στο χωριό Νεράιδα | visitneraida.gr

Η ΔΕΗ εξαφάνισε το χωριό 

Ωστόσο, άλλαξαν όλα το 1974 και η ΔΕΗ λόγω του Υδροηλεκτρικού ΥΗΣ Πολυφύτου εξανάγκασε δια της βίας με το κλείσιμο του φράγματος τους κατοίκους να μεταγκατασταθούν για τρίτη φορά. 

Αυτή η φορά ήταν πιο δύσκολη από τις άλλες, διότι «κομμάτιασε» το χωριό. Πολλοί από τους κατοίκους εγκαταστάθηκαν στον λόφο που βρίσκεται η σημερινή Νεράιδα, καθώς και στο Πλατύ Ημαθίας, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Κοζάνη ενώ αρκετοί ξενιτεύτηκαν.

 
Τα τελευταία σπίτια πριν το γκρέμισμα τους από τη ΔΕΗ | visitneraida.gr

Η κατάσταση ήταν δραματική, οι αποζημιώσεις ήταν πολύ μικρές και δεν υπήρχε εργασία. Η ΔΕΗ και οι κρατικοί μηχανισμοί ήταν απόντες και οι κάτοικοι δεν εντάχθηκαν στο καθεστώς των πληττομένων.

Από τότε, η παρουσία του κράτους ήταν πολύ μικρή σε αντίθεση με άλλα απαλλοτριωμένα χωριά της ΔΕΗ. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι με το κουράγιο και την αγάπη τους για το χωριό, κατάφεραν ο λόφος της Νεράιδας να γίνει ένα καταπληκτικό αξιοθέατο, με πάρα πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA