Μενού
Οικοδομή
Οικοδομή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Για δικαίωση κάνουν λόγο τόσο οι ΚΕΔΕ όσο και πολλοί Δήμοι της Αττικής, έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των διατάξεων του ΝΟΚ και η ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου, κ. Π. Πικραμένου, αντιμετωπίστηκε ως δικαίωση των προσπαθειών τους.

«Όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΣτΕ, αποτελούν  δικαίωση των θέσεων και των αγώνων της αυτοδιοίκησης, να προστατεύσουμε τη φυσιογνωμία των πόλεων μας και την ποιότητα ζωής των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα την καθαρογραμμένη απόφαση» ήταν η πρώτη αντίδραση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις που αφορούν στα ενεργειακά και περιβαλλοντικά κίνητρα στη δόμηση, τον όγκο και τα ύψη των κτιρίων. Σημειώνεται πως η απόφαση δεν έχει αναδρομικό χαρακτήρα, κάτι που θα επηρέαζε όλες τις οικοδομές που είχαν χτιστεί με το μπόνους που δίνει ο ΝΟΚ. 

«Έκθετοι, όσοι ακύρωναν αποφάσεις μας»

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας, της Αθήνας, Χάρης Δούκας αναφέρθηκε στις προσπάθειες για «να υπερασπιστούμε τις πόλεις μας». Στο μήνυμά του μετά από την ανακοίνωση της απόφασης, επισήμανε πως: «Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνει τον Δήμο Αθηναίων και όλους τους δήμους, που προσφύγαμε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για να προστατεύσουμε τις πόλεις μας από την πλήρη τσιμεντοποίηση. Έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) που προέβλεπαν μπόνους ορόφων. Είναι έκθετοι, όσοι ακύρωναν αποφάσεις μας και δυσφημούσαν την προσπάθειά μας, να υπερασπιστούμε τις πόλεις μας».

«Δικαίωση για τις προσπάθειές μας»

Ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού στην ανακοίνωσή του μιλά για ιστορική απόφαση, με τον Δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλο να σημειώνει πως η απόφαση: «αποτελεί μία νίκη για την πόλη μας και για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος όλων των πόλεων της χώρας. Παράλληλα, η εκπόνηση του ΤΠΣ για τον Δήμο μας αποτελεί ένα ιστορικό βήμα που θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη της πόλης μας με σεβασμό στις ανάγκες των πολιτών και στο περιβάλλον».

Στην ίδια γραμμή και το Δήμαρχος Κηφισιάς - Ν. Ερυθραίας - Εκάλης, Βασίλης Ξυπολυτάς, που συμπληρώνει πως: «Από την πρώτη στιγμή ως δημοτική αρχή, αναδείξαμε την προφανή αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ και την καταστροφή που επέφερε στο φυσικό περιβάλλον του Δήμου μας, θα συνεχίσουμε δε, με όλες μας τις δυνάμεις για την μέχρι κεραίας εφαρμογή της εν λόγω απόφασης. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κοινωνία των πολιτών, που συστρατεύτηκε και αγωνίστηκε με πάθος για τη διάσωση του προαστίου μας». Παράλληλα στο μήνυμά του κάνει αναφορές προσωπικά σε όλους όσοι ενεπλάκησαν στις κινήσεις του Δήμου.

«Αισθανόμαστε χαρούμενοι για τη δικαίωση των προσπαθειών μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη και μοναχική πορεία. Αντιπαρατεθήκαμε με πολύ δυνατές ομάδες, το ΤΕΕ, την Ομοσπονδία κατασκευαστών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στην αρχή ήμασταν δύο δήμοι που αντιταχθήκαμε στα όσα θέλησαν να επιβάλλουν στις πόλεις μας με τη σωρευτική χρήση των άρθρων μπόνους του ΝΟΚ οι προαναφερόμενοι φορείς. Ο Δήμος Αλίμου και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ήμασταν οι πρώτοι Δήμοι που αντιταχθήκαμε και ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλοι, αλλά και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Καθήκον του κάθε αυτοδιοικητικού είναι να προστατεύει την πόλη του ενάντια σε συμφέροντα που επιδιώκουν την τσιμεντοποίηση στο όνομα του κέρδους, και αυτό κάναμε» σημειώνει από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, συμπληρώνει στο δικό του μήνυμα περί «δικαίωσης» πως: «Ένα μεγάλο "Ευχαριστώ" στην ΚΕΔΕ, που ήταν στο πλευρό του Δήμου Αλίμου όλο αυτό το διάστημα, στους Δικηγόρους μας κ.κ. Δημήτρη Μέλισσα και Βασίλη Παπαδημητρίου, καθώς και σε όλους όσοι συνέδραμαν στη μεγάλη αυτή επιτυχία. Ο αγώνας για σεβασμό στο περιβάλλον και για ποιότητα ζωής στις πόλεις μας, συνεχίζεται!».

Τι αναφέρει η απόφαση για τον ΝΟΚ

Από την Ολομέλεια του ΣτΕ κρίθηκε ότι αντίκειται στο Σύνταγμα η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης, των εσωτερικών εξωστών (παταριών) και του χώρου κύριας χρήσης των 35 τ.μ. στο δώμα της οικοδομής, όπως και η εξομοίωση της πισίνας με φυτεμένη επιφάνεια.

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας πρέπει να μην καταλάβουν τις οικοδομικές άδειες, των οποίων η υλοποίηση (οικοδομικές εργασίες) έχει αποδεδειγμένα αρχίσει και το άμεσο αποτέλεσμα της απόφασης της Ολομέλειας θα έχει ως αφετηρία την ημέρα δημοσίευσης της απόφαση η οποία αναμένεται μέσα στην ερχόμενο Ιανουάριο.

επιστολή Πικραμένου

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου, το δικαστήριο έκρινε: «Ι. Το σύστημα των διατάξεων του ΝΟΚ (άρθρα 10, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2 και 25), με το οποίο θεσπίζονται κίνητρα προσαύξησης των όρων δόμησης (συντελεστή δόμησης, ύψους) για την ανέγερση των κτηρίων, με αντιστάθμισμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου, αντίκειται στo άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος.

Τούτο, όχι, κατ' αρχήν, εξαιτίας του περιεχομένου τους, αλλά για τον λόγο ότι παρέχεται με τις διατάξεις αυτές, απ' ευθείας στις υπηρεσίες δόμησης, η δυνατότητα να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, κατ' απόκλιση, και μάλιστα ουσιώδη, από τους ισχύοντες κατά το πολεοδομικό καθεστώς κάθε περιοχής όρους δόμησης. Τα παρεχόμενα με τις διατάξεις αυτές κίνητρα πρέπει να έχουν ληφθεί υπ' όψιν και να έχουν σταθμισθεί οι συνέπειές τους στο οικιστικό περιβάλλον κάθε περιοχής κατά το στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, κατόπιν ειδικής επιστημονικής μελέτης που να τεκμηριώνει τις περιεχόμενες στις διατάξεις αυτές ρυθμίσεις σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες και την εν γένει φυσιογνωμία κάθε οικισμού.

ΙΙ. Περαιτέρω, το Δικαστήριο έκρινε ότι αντίκειται στο Σύνταγμα η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης (δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 6 του ΝΟΚ), των εσωτερικών εξωστών (παταριών) και του χώρου κύριας χρήσης των 35 τ.μ. στο δώμα της οικοδομής, όπως και η εξομοίωση της πισίνας με φυτεμένη επιφάνεια (άρ. 19 παρ. 2 του ΝΟΚ). Αυτά μπορούν να κατασκευάζονται προσμετρώμενα στον συντελεστή δόμησης. Αντιθέτως, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης των έρκερ και των κλιμακοστασίων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA