Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο Δικέφαλος Αετός της ΑΕΚ «άρπαξε» το «φεγγάρι του θερισμού»

Ο Δικέφαλος Αετός της ΑΕΚ «άρπαξε» το «φεγγάρι του θερισμού» | eurokinissi

Η τελευταία υπερπανσέληνος, από τις συνολικά τέσσερις, του 2023 «μαγνήτισε» τα βλέμματα το βράδυ της Παρασκευής (29/09). Το «φεγγάρι του θερισμού», όπως αποκαλείται, είναι το πρώτο ολόγιομο φεγγάρι μετά τη φθινοπωρινή ισημερία, η οποία σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και την έναρξη του φθινοπώρου. Ονομάστηκε έτσι γιατί συνέπιπτε μαζί με τις γεωργικές εργασίες, βοηθώντας τους αγρότες να συλλέξουν τις συγκομιδές μέχρι πολύ αργά το βράδυ, ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Από κάθε γωνιά του πλανήτη υπήρξαν εντυπωσιακά «κλικ», ωστόσο, ειδική αναφορά αξίζει η φωτογραφία του φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Eurokinissi, Μάρκου Χουζούρη, ο οποίος βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή και αποτύπωσε την υπερπανσέληνο να έχει «πιαστεί» στο ράμφος του Δικέφαλου Αετού που κοσμεί το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η υπερπανσέληνος στο γήπεδο της ΑΕΚ
Σπάνιας ομορφιάς φωτογραφικό «κλικ» από το γήπεδο της ΑΕΚ

Η «υπερπανσέληνος» συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, οπότε κάθε μήνα φτάνει σε ένα κοντινότερο σημείο (περίγειο) και ένα πιο μακρινό (απόγειο). Το φεγγάρι που βρίσκεται στο περίγειο ή εντός 90% του περιγείου σε έναν δεδομένο μήνα, ονομάζεται υπερ-σελήνη. Η χθεσινοβραδινή, βρέθηκε σε απόσταση 361,867 χιλιομέτρων από τη Γη. Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ήταν περίπου 5% μεγαλύτερη και 13% φωτεινότερη από τη μέση πανσέληνο, σύμφωνα με τη NASA.

Το «φεγγάρι του θερισμού» στη Γερμανία
Το «φεγγάρι του θερισμού» στην Ταϊβάν
Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023 στην Κωνσταντινούπολη

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA