Μενού
Μνημείο Δήμου Αθηναίων για τα Τέμπη
Το μνημείο του Δήμου Αθηναίων για τα Τέμπη | EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  • Α-
  • Α+

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μαζί με την Πρόεδρο Συλλόγου Θυμάτων, Μαρία Καρυστιανού επισκέφτηκαν το πάρκο Ερμού και Πειραιώς, απέναντι από την Τεχνόπολη, το σημείο όπου θα τοποθετηθεί το γλυπτό – μνημείο για τα θύματα της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Το παρών έδωσαν η εικαστικός Μαρία Μανδάκη που σχεδίασε το μνημείο και ο σιδηρουργός Γιώργος Σαντεξής, ο οποίος θα το κατασκευάσει.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε: «"Το Δένδρο των Ψυχών" συμβολίζει τη ζωή και την ελπίδα, με 57 πουλιά, ένα για κάθε συνάνθρωπό μας που χάθηκε άδικα στα Τέμπη. Ο Δήμος Αθηναίων με σεβασμό απέναντι στους νεκρούς και στους οικείους τους, επιθυμεί να τιμήσει την μνήμη τους και να ενώσει τη φωνή του με όλους αυτούς που διεκδικούν απόδοση δικαιοσύνης και ένα κράτος ασφαλές και δίκαιο. Ευελπιστούμε η πρωτοβουλία μας αυτή να αποτελέσει μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον προσωπικό και συλλογικό πόνο, που προκάλεσε το δυστύχημα».

Μνημείο Δήμου Αθηναίων για τα Τέμπη
Μνημείο Δήμου Αθηναίων για τα Τέμπη | Eurokinissi

 

Μνημείο Δήμου Αθηναίων για τα Τέμπη
Μνημείο Δήμου Αθηναίων για τα Τέμπη | Eurokinissi

Τέμπη: Τι είπε για το μνημείο η κα Καρυστιανού

Η κα Καρυστιανού υπογράμμισε με τη σειρά της για το μνημείο των θυμάτων στα Τέμπη: «Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Αθηναίων για την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει ένα μνημείο για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών. Τον ευχαριστούμε που συναισθάνεται την ανάγκη μας πέρα από δικαίωση, αυτό που συνέβη να μην ξεχαστεί ποτέ, να μείνει στη μνήμη όλων, να μην επαναληφθεί ποτέ».

Η κα Μανδάκη, ανέφερε: «Δεκαεννέα ρίζες θα είναι πλεγμένες ανά τριάδες, οι οποίες θα καταλήγουν σε 57 κλαδιά πάνω στα οποία θα βρίσκονται τα 57 πουλιά που συμβολίζουν τις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν. Ένωσαν το πεπρωμένο τους σε μια κοινή πορεία, σε ένα κοινό ταξίδι που είχε αρχή αλλά δεν είχε τέλος».

Ο κ. Σαντεξής, δήλωσε: «Στο ετήσιο μνημόσυνο για το δυστύχημα των Τεμπών ήθελα να τιμήσω τα θύματα με 57 τριαντάφυλλα. Όμως αναγκάστηκα να τα αφήσω στα χαλίκια. Τότε σκέφτηκα ότι πρέπει να δημιουργήσω ένα μνημείο για αυτά τα παιδιά, το οποίο τελικά θα τοποθετηθεί στην Αθήνα».

Η δημιουργία μνημείου για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών εγκρίθηκε ύστερα από την εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, κατά την 10η Τακτική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 27/3/2024.

Πληροφορίες για το γλυπτό-μνημείο:

Αρχική Ιδέα - Εκτέλεση έργου: Σαντεξής Γ. (Σιδηρουργός – Δια Πυρός και Σιδήρου)

Σχεδιασμός - Επιβλέπων έργου: Μανδάκη Μ. (Εικαστικός)

Διαστάσεις έργου: 4,00 m Ύψος Χ 3,20 m Ανάπτυξη διαμέτρου

Εκτιμώμενο συνολικό ύψος: 4,80 – 5,00 m

Εκτιμώμενο συνολικό βάρος: 2 – 2,5 tn

Μνημείο Δήμου Αθηναίων για τα Τέμπη
Μνημείο Δήμου Αθηναίων για τα Τέμπη | Eurokinissi

 

Μνημείο Δήμου Αθηναίων για τα Τέμπη
Μνημείο Δήμου Αθηναίων για τα Τέμπη | Eurokinissi
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA