Μενού
River
Woman on a Beautiful Swing by a River
| Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Και μπορεί οι περισσότεροι να ονειρεύονται διακοπές σε παραλία όμως για τους πιο απαιτητικούς υπάρχουν κι άλλοι δροσεροί προορισμοί. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από περιοχές που έχουν κάποιο ποτάμι.

Οι περισσότεροι δημοφιλείς παραποτάμιοι προορισμοί στη χώρα μας βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο υψόμετρο, χαμηλότερες θερμοκρασίες, καλή σκίαση για μεγάλα διαστήματα της ημέρας και, ακόμα πιο σημαντικό, λιγότερους λουόμενους.

Λούσιος ποταμός, Στεμνίτσα

Ο συνδυασμός αυτός είναι μάλλον και ο καλύτερος στην περιοχή. Η πρόσβαση στο ποτάμι γίνεται κυρίως με αμάξι, κατηφορίζοντας από τη Στεμνίτσα μέσα στο φαράγγι του Λούσιου.

Στεμνίτσα
Στεμνίτσα | Eurokinissi

Ο Λούσιος καθαυτός είναι ένα ποτάμι εξαιρετικής ομορφιάς, με πολλά σημεία σκιάς, πολλά σημεία αργής ροής για ασφάλεια αλλά και "κολυμπήθρες" και φυσικούς βατήρες για όσους θέλουν μακροβούτια. Από την άλλη, το κεφαλοχώρι της Στεμνίτσας καλύτερα να προτιμάται από το αδερφάκι του, τη Δημητσάνα, αφού οι ανοιχτοί χώροι της και η πιο βολική της ρυμοτομία την κάνουν τέλεια για βόλτες αλλά και χαλάρωση.

Αχέροντας, Γλυκή

Η Γλυκή του νομού Θεσπρωτίας αποτελεί κλασικό "αγκυροβόλι" για όσους θέλουν να επισκεφθούν τον Αχέροντα. Το ποτάμι που οδηγούσε μυθολογικά στις πύλες του Άδη διασχίζει τρεις νομούς, αλλά το πιο δημοφιλές σημείο του είναι αυτό κοντά στις πηγές του. Ένα πανέμορφο μονοπάτι χαράζει μία διαδρομή από τον παραδοσιακό οικισμό του Σουλίου, απόκρημνο και απότομο στην αρχή, για να καταλήξει στο χωριό Γλυκή, όπου η κοίτη πλαταίνει, το νερό ρέει ήρεμα, ενώ καφετέριες και εστιατόρια περιμένουν να ξεκουράσουν τους περιπατητές δίπλα στις όχθες.

Αχέροντας
Αχέροντας | Eurokinissi

Προσφέρονται επίσης επιλογές και για τους λάτρεις των σπορ, αφού κατά κανόνα προσφέρονται μαθήματα αλλά και τουρ με κανό στην περιοχή.

Νέδα, Λυκαίο Όρος

Μία ιδιαίτερη επιλογή στη λίστα, το ποτάμι αυτό συνδυάζει πολλά μοναδικά στοιχεία. Η Νέδα είναι το μόνο ποτάμι γένους θηλυκού στην Ελλάδα, αφού πήρε το όνομα της από τη νύμφη Νέδα.

Χαρακτηριστικό του, οι τρείς απανωτοί καταρράκτες που σχηματίζει στο πιο επισκέψιμο σημείο του, κοντά στο χωριό Πλατανιάς. Ο χαμηλότερος καταρράκτης είναι ο λιγότερο δημοφιλής, διότι για να φτάσει κανείς πρέπει να περπατήσει κόντρα στην κοίτη για αρκετή ώρα. Ένα λιγότερο δύσκολο αλλά κάπως γλιστερό μονοπάτι οδηγεί πάνω από την πλαγιά του πρώτου καταρράκτη, στο δεύτερο και μικρότερο αδερφάκι του.

Νέδα
Νέδα | Eurokinissi

Εδώ πολλοί επισκέπτες σταματάνε για ένα διάλλειμα ή για μία γρήγορη βουτιά στη φυσική πισίνα που έχει σχηματιστεί. Ανεβαίνοντας μερικά βήματα ακόμα, ο τρίτος και τελευταίος καταρράκτης δεσπόζει ως ο ψηλότερος. Το χρώμα των νερών είναι ένα βαθύ γαλάζιο, παλιά πλατάνια πλαισιώνουν το χώρο και το μέγεθος της λεκάνης του καταρράκτη κάνει το σημείο ιδανικό για να καθίσεις μαζί με άλλους.

Νέδα
Νέδα | Eurokinissi

Βοϊδομάτης, Ζαγόρι

Τελευταίο στη λίστα έχουμε ένα από τα στολίδια της Ηπείρου. O Βοϊδομάτης, που στα ρώσικα σημαίνει "νεροπηγή", προσφέρει εμπειρίες τόσο για casual όσο και πιο extreme επισκέπτες.

Βοϊδομάτης
Βοϊδομάτης | Eurokinissi

Ως ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ελλάδας, συνίσταται προφανώς για μπάνιο στις πολλές λεκάνες του. Τα τοπία που δισχίζει, με τα τοξωτά γεφυράκια, τα ξέφωτα, τα φαράγγια και τα δάση θα ικανοποιήσουν όσους θέλουν λίγη περιπέτεια, ενώ για αυτούς που το πάνε στα άκρα, ευτυχώς ο Βοϊδομάτης είναι ένας από τους τοπ προορισμούς για "σκληρό" rafting στην Ελλάδα.

Βοϊδομάτης
Βοϊδομάτης | Eurokinissi
Βοϊδομάτης
Βοϊδομάτης | Eurokinissi
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA